Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze

Są zdrowe, proste w przygotowaniu, a na składniki nie wydasz fortuny. Jajeczne kotlety z tym dodatkiem oczarują nawet tych, którzy na widok warzyw tracą apetyt na obiad.

Kotlety jajeczne z brokułami i sosem czosnkowymKotlety jajeczne z brokułami i sosem czosnkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tradycyjne kotlety jajeczne są szybkie, proste i stanowią smaczną alternatywę dla mięsa. Jeśli dorzucimy do nich porcję brokułów, staną się znacznie zdrowsze, bardziej sycące i zaskakująco smaczne. To świetny przepis, by przemycić dodatkową porcję warzyw i przekonać domowników, że to, co zielone może być naprawdę smaczne.

Kluseczki brokułowe robione nożyczkami. Prawdziwy hit wśród obiadów

Kotlety jajeczne z brokułami

Kotlety jajeczne to klasyk kuchni PRL i obowiązkowa pozycja w wielu barach mlecznych. Warto wrócić do ich smaku, podkręcając ich wartości odżywcze. Jajka zapewniają białkową bazę i spójność, a brokuł wnosi do dania świeżość, błonnik oraz całą gamę witamin i minerałów.

Aby kotlety były idealne, brokuł należy ugotować al dente lub przygotować na parze. Musi on być miękki, ale nie rozpadający się. Po ugotowaniu należy bardzo dokładnie odcisnąć go z nadmiaru wody, aby masa jajeczna pozostała gęsta i zwarta.

Składniki

  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • pół główki brokuła,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 surowe jajko,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie przez około 5–7 minut.
  2. Odsącz bardzo dokładnie i rozdrobnij widelcem lub posiekaj na drobne kawałki. Odciśnij wodę.
  3. Jajka ugotowane na twardo obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj nożem.
  4. Cebulę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i zeszklij wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju.
  5. W misce połącz starte jajka, rozdrobniony brokuł, cebulę oraz posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
  6. Dodaj surowe jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i dopraw hojnie solą oraz pieprzem.
  7. Wyrób masę ręką. Powinna być zwarta i łatwo formować się w kotlety.
  8. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  9. Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron, aż uzyskają złoty, chrupiący kolor.

Gotowe kotlety możesz zaserwować z ziemniakami i surówką lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥