Sałatka brokułowa Dolly Parton. Smak podkręca nietypowy składnik
Dolly Parton, znana głównie z muzyki, podzieliła się przepisem na sałatkę brokułową z nietypowym dodatkiem. Sałatka brokułowa to doskonały wybór dla miłośników zdrowych i smacznych potraw. Oto sprawdzona receptura, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu.
Dolly Parton, choć kojarzona przede wszystkim z muzyką country, poza śpiewaniem, uwielbia również gotować. W 2024 r. wraz z siostrą Rachel Parton George wydała wyjątkową książkę kucharską "Good Lookin' Cookin'", w której znalazł się przepis na chrupiącą sałatkę brokułową. Artystka podkreśla, że sałatki należą do jej ulubionych dań, zwłaszcza latem. Jej mąż, Carl, również je uwielbia przez cały rok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Nietypowy składnik w sałatce
Przepis Dolly łączy tradycyjne składniki sałatkowe, takie jak brokuły, smażony boczek i cebula, z mniej oczywistym dodatkiem - rodzynkami. Po ponownym opublikowaniu przepisu przez EatingWell zyskał on dużą popularność. Jeden z recenzentów napisał:
Jeśli lubisz połączenie słodkiego i słonego, ta sałatka jest dla ciebie! Jest chrupiąca i słodka dzięki dressingowi i rodzynkom, ale ma też słone akcenty od boczku. Świetnie pasuje do wędzonej wieprzowiny!
Adriana Chavez, dziennikarka kulinarna z SimplyRecipes, określiła tę sałatkę jako "świeżą, pikantną i słodką", dodając, że stała się jej "nowym ulubieńcem".
Jak przygotować sałatkę brokułową Dolly Parton?
Składniki na dressing:
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- sól, pieprz do smaku.
Składniki na sałatkę:
- 1 duży brokuł, podzielony na różyczki,
- 1 pokrojona w kostkę cebula,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów pekan,
- 6 plastrów wędzonego boczku.
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować dressing, należy wymieszać majonez, ocet, cukier puder, sól i pieprz.
- Następnie w dużej misce połączyć ugotowane al dente brokuły, cebulę, rodzynki, orzechy pekan i boczek.
- Polać połową dressingu, dobrze wymieszać, a następnie dodać resztę dressingu i ponownie wymieszać.
- Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez godzinę, a nawet zostawić na noc i podać następnego dnia.
Źródło: Express