Sałatka brokułowa Dolly Parton. Smak podkręca nietypowy składnik

Dolly Parton, znana głównie z muzyki, podzieliła się przepisem na sałatkę brokułową z nietypowym dodatkiem. Sałatka brokułowa to doskonały wybór dla miłośników zdrowych i smacznych potraw. Oto sprawdzona receptura, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Sałatka brokułowa Dolly PartonSałatka brokułowa Dolly Parton
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Getty Images

Dolly Parton, choć kojarzona przede wszystkim z muzyką country, poza śpiewaniem, uwielbia również gotować. W 2024 r. wraz z siostrą Rachel Parton George wydała wyjątkową książkę kucharską "Good Lookin' Cookin'", w której znalazł się przepis na chrupiącą sałatkę brokułową. Artystka podkreśla, że sałatki należą do jej ulubionych dań, zwłaszcza latem. Jej mąż, Carl, również je uwielbia przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Nietypowy składnik w sałatce

Przepis Dolly łączy tradycyjne składniki sałatkowe, takie jak brokuły, smażony boczek i cebula, z mniej oczywistym dodatkiem - rodzynkami. Po ponownym opublikowaniu przepisu przez EatingWell zyskał on dużą popularność. Jeden z recenzentów napisał:

Jeśli lubisz połączenie słodkiego i słonego, ta sałatka jest dla ciebie! Jest chrupiąca i słodka dzięki dressingowi i rodzynkom, ale ma też słone akcenty od boczku. Świetnie pasuje do wędzonej wieprzowiny!

Adriana Chavez, dziennikarka kulinarna z SimplyRecipes, określiła tę sałatkę jako "świeżą, pikantną i słodką", dodając, że stała się jej "nowym ulubieńcem".

Jak przygotować sałatkę brokułową Dolly Parton?

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • sól, pieprz do smaku.

Składniki na sałatkę:

  • 1 duży brokuł, podzielony na różyczki,
  • 1 pokrojona w kostkę cebula,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów pekan,
  • 6 plastrów wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować dressing, należy wymieszać majonez, ocet, cukier puder, sól i pieprz.
  2. Następnie w dużej misce połączyć ugotowane al dente brokuły, cebulę, rodzynki, orzechy pekan i boczek.
  3. Polać połową dressingu, dobrze wymieszać, a następnie dodać resztę dressingu i ponownie wymieszać.
  4. Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez godzinę, a nawet zostawić na noc i podać następnego dnia.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs