Placków ziemniaczanych w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Chrupią aż miło, a sałatka dotrzymuje kroku
Wielbicieli placków ziemniaczanych trudno nieraz przekonać do dodatków. Jak można czekać na sos czy sałatkę, skoro te placki najlepiej smakują prosto z patelni? Z pomocą przychodzą sprytne rozwiązania – tym razem pod postacią bardzo prostej sałatki i bekonowej posypki, na którą warto chwilę poczekać.
Żeby placki ziemniaczane wyszły chrupiące, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najważniejszy jest wybór odpowiednich ziemniaków. Od razu odrzuć młode ziemniaki – chociaż jest na nie sezon, nie sprawdzą się w cieście na placki, ponieważ zawierają zbyt dużo wody. Wybierz ziemniaki typu B lub C o umiarkowanej lub wyższej zawartości skrobi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Jak ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?
To jeden z takich tematów, o które można się kłócić przy stole. Jedni wolą placki z ziemniaków startych na grubych oczkach, innym nie pasuje ich widoczna struktura. Znam osoby, które ścierają ziemniaki na miazgę, aby ciasto na placki było bardziej jednorodne. Jednak jeśli zależy ci na chrupkości, zdecydowanie większa szansa na powodzenie jest w przypadku grubych oczek na tarce.
Dodatkowo, skropienie ziemniaków odrobiną soku z cytryny nie tylko sprawi, że masa na placki zachowa ładny i jasny kolor. Kwasek również przyczyni się do większej chrupkości placków. Jeśli nie masz cytryny, możesz użyć niewielkiej ilości octu.
Placki ziemniaczane na zielonej sałatce
Do sałatki proponuję dodać lekki sosik z oliwy i soku z cytryny. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty akcent, świetnie sprawdzi się także sos jogurtowy ze świeżymi ziołami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 ząbek czosnku,
- ćwiartka małej cebuli,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 100 g wędzonego boczku,
- 150 g mieszanki rukoli i roszponki,
- garść nasion słonecznika,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie:
- Obierz i umyj ziemniaki, osusz je na ręczniku papierowym i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Odciśnij nadmiar wody, dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę startą na tarce o drobnych oczkach. Dopraw solą i pieprzem według uznania, wymieszaj dokładnie łyżką.
- Olejem przykryj całą powierzchnię patelni, a gdy będzie mocno rozgrzany kładź łyżką placki i smaż na rumiany kolor – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
- Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w małą kostkę wędzony boczek.
- Na talerzu ułóż rukolę z roszponką, wymieszaj z nasionami słonecznika i polej lekkim dressingiem z oliwy i soku z cytryny.
- Na sałatce połóż placki ziemniaczane i posyp smażonym boczkiem.