Placków ziemniaczanych w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Chrupią aż miło, a sałatka dotrzymuje kroku

Wielbicieli placków ziemniaczanych trudno nieraz przekonać do dodatków. Jak można czekać na sos czy sałatkę, skoro te placki najlepiej smakują prosto z patelni? Z pomocą przychodzą sprytne rozwiązania – tym razem pod postacią bardzo prostej sałatki i bekonowej posypki, na którą warto chwilę poczekać.

Placki z zielonym dodatkiem wyglądają i smakują doskonalePlacki z zielonym dodatkiem wyglądają i smakują doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żeby placki ziemniaczane wyszły chrupiące, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najważniejszy jest wybór odpowiednich ziemniaków. Od razu odrzuć młode ziemniaki – chociaż jest na nie sezon, nie sprawdzą się w cieście na placki, ponieważ zawierają zbyt dużo wody. Wybierz ziemniaki typu B lub C o umiarkowanej lub wyższej zawartości skrobi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Jak ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?

To jeden z takich tematów, o które można się kłócić przy stole. Jedni wolą placki z ziemniaków startych na grubych oczkach, innym nie pasuje ich widoczna struktura. Znam osoby, które ścierają ziemniaki na miazgę, aby ciasto na placki było bardziej jednorodne. Jednak jeśli zależy ci na chrupkości, zdecydowanie większa szansa na powodzenie jest w przypadku grubych oczek na tarce.

Dodatkowo, skropienie ziemniaków odrobiną soku z cytryny nie tylko sprawi, że masa na placki zachowa ładny i jasny kolor. Kwasek również przyczyni się do większej chrupkości placków. Jeśli nie masz cytryny, możesz użyć niewielkiej ilości octu.

Placki ziemniaczane na zielonej sałatce

Do sałatki proponuję dodać lekki sosik z oliwy i soku z cytryny. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty akcent, świetnie sprawdzi się także sos jogurtowy ze świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ćwiartka małej cebuli,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 150 g mieszanki rukoli i roszponki,
  • garść nasion słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Obierz i umyj ziemniaki, osusz je na ręczniku papierowym i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  2. Odciśnij nadmiar wody, dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę startą na tarce o drobnych oczkach. Dopraw solą i pieprzem według uznania, wymieszaj dokładnie łyżką.
  3. Olejem przykryj całą powierzchnię patelni, a gdy będzie mocno rozgrzany kładź łyżką placki i smaż na rumiany kolor – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  4. Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w małą kostkę wędzony boczek.
  5. Na talerzu ułóż rukolę z roszponką, wymieszaj z nasionami słonecznika i polej lekkim dressingiem z oliwy i soku z cytryny.
  6. Na sałatce połóż placki ziemniaczane i posyp smażonym boczkiem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi