Placków ziemniaczanych w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Chrupią aż miło, a sałatka dotrzymuje kroku

Wielbicieli placków ziemniaczanych trudno nieraz przekonać do dodatków. Jak można czekać na sos czy sałatkę, skoro te placki najlepiej smakują prosto z patelni? Z pomocą przychodzą sprytne rozwiązania – tym razem pod postacią bardzo prostej sałatki i bekonowej posypki, na którą warto chwilę poczekać.

Placki z zielonym dodatkiem wyglądają i smakują doskonalePlacki z zielonym dodatkiem wyglądają i smakują doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żeby placki ziemniaczane wyszły chrupiące, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najważniejszy jest wybór odpowiednich ziemniaków. Od razu odrzuć młode ziemniaki – chociaż jest na nie sezon, nie sprawdzą się w cieście na placki, ponieważ zawierają zbyt dużo wody. Wybierz ziemniaki typu B lub C o umiarkowanej lub wyższej zawartości skrobi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Jak ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?

To jeden z takich tematów, o które można się kłócić przy stole. Jedni wolą placki z ziemniaków startych na grubych oczkach, innym nie pasuje ich widoczna struktura. Znam osoby, które ścierają ziemniaki na miazgę, aby ciasto na placki było bardziej jednorodne. Jednak jeśli zależy ci na chrupkości, zdecydowanie większa szansa na powodzenie jest w przypadku grubych oczek na tarce.

Dodatkowo, skropienie ziemniaków odrobiną soku z cytryny nie tylko sprawi, że masa na placki zachowa ładny i jasny kolor. Kwasek również przyczyni się do większej chrupkości placków. Jeśli nie masz cytryny, możesz użyć niewielkiej ilości octu.

Placki ziemniaczane na zielonej sałatce

Do sałatki proponuję dodać lekki sosik z oliwy i soku z cytryny. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty akcent, świetnie sprawdzi się także sos jogurtowy ze świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ćwiartka małej cebuli,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 150 g mieszanki rukoli i roszponki,
  • garść nasion słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Obierz i umyj ziemniaki, osusz je na ręczniku papierowym i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  2. Odciśnij nadmiar wody, dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę startą na tarce o drobnych oczkach. Dopraw solą i pieprzem według uznania, wymieszaj dokładnie łyżką.
  3. Olejem przykryj całą powierzchnię patelni, a gdy będzie mocno rozgrzany kładź łyżką placki i smaż na rumiany kolor – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  4. Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w małą kostkę wędzony boczek.
  5. Na talerzu ułóż rukolę z roszponką, wymieszaj z nasionami słonecznika i polej lekkim dressingiem z oliwy i soku z cytryny.
  6. Na sałatce połóż placki ziemniaczane i posyp smażonym boczkiem.
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇