To najlepsza sałatka na grilla. Pasuje idealnie do kiełbasy i karkówki

Do dań z grilla nie ma lepszego dodatku niż sałatka ziemniaczana. To ona sprawia, że obiad jest kompletny i pełny składników odżywczych. Najlepsza jest taka z dodatkiem ostrych chrupiących warzyw i z dużą ilością pysznego sosu.

Sałatkę do grilla uzupełniam o pyszne nowalijkiSałatkę do grilla uzupełniam o pyszne nowalijki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatkę ziemniaczaną możesz zrobić na tysiąc różnych sposobów. Austriacy lubią wersję z octem, z kolei w Skandynawii nie wyobrażają jej sobie bez ryby. W Polsce taka sałatka jest nieodzownym dodatkiem do grilla, a jej popularność wzrasta wraz z rozkwitem sezonu na młode ziemniaczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Sezon na młode ziemniaki

Jak dobrze, że sezon na młode ziemniaczki w Polsce rozpoczyna się równolegle do sezonu grillowego. Przez cały maj i czerwiec możemy cieszyć się ich delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się nie tylko z grillowanymi mięsami, ale także z rybą lub jajkiem sadzonym. Do tego wystarczy dodać mizerię lub wiosenną sałatkę z chrupiącą rzodkiewką i cała rodzina jest szczęśliwa.

Również poza sezonem w sklepach są dostępne małe ziemniaczki, ale to nie zawsze oznacza, że są one młode. Co prawda, mogą to być młode ziemniaki importowane z krajów śródziemnomorskich, w których wcześniej zaczyna się sezon, ale mogą to być także późne ziemniaki, tylko wyselekcjonowane pod względem rozmiaru.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną do grilla

Do sałatki warto dodać nowalijki, na które obecnie trwa sezon. Oprócz rzodkiewek, doskonale sprawdzą się także: cebula dymka, sałata masłowa, młody szpinak lub zielone szparagi – jeśli są młode, można jeść je na surowo.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 średnie ziemniaki lub 12 małych,
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyczyść i ugotuj w mundurkach. Odcedź i odstaw do przestygnięcia – jeśli są młode, nie musisz obierać ich ze skórek. Pokrój w dużą kostkę, półksiężyce lub na połówki i przełóż do dużej miski.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w dużą kostkę, dodaj do ziemniaków.
  3. Wrzuć także rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki (liście możesz wykorzystać do pesto) i pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
  4. Dodaj majonez, jogurt grecki, musztardę i drobno posiekany szczypiorek.
  5. Wymieszaj ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku