To najlepsza sałatka na grilla. Pasuje idealnie do kiełbasy i karkówki

Do dań z grilla nie ma lepszego dodatku niż sałatka ziemniaczana. To ona sprawia, że obiad jest kompletny i pełny składników odżywczych. Najlepsza jest taka z dodatkiem ostrych chrupiących warzyw i z dużą ilością pysznego sosu.

Sałatkę do grilla uzupełniam o pyszne nowalijkiSałatkę do grilla uzupełniam o pyszne nowalijki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatkę ziemniaczaną możesz zrobić na tysiąc różnych sposobów. Austriacy lubią wersję z octem, z kolei w Skandynawii nie wyobrażają jej sobie bez ryby. W Polsce taka sałatka jest nieodzownym dodatkiem do grilla, a jej popularność wzrasta wraz z rozkwitem sezonu na młode ziemniaczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Sezon na młode ziemniaki

Jak dobrze, że sezon na młode ziemniaczki w Polsce rozpoczyna się równolegle do sezonu grillowego. Przez cały maj i czerwiec możemy cieszyć się ich delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się nie tylko z grillowanymi mięsami, ale także z rybą lub jajkiem sadzonym. Do tego wystarczy dodać mizerię lub wiosenną sałatkę z chrupiącą rzodkiewką i cała rodzina jest szczęśliwa.

Również poza sezonem w sklepach są dostępne małe ziemniaczki, ale to nie zawsze oznacza, że są one młode. Co prawda, mogą to być młode ziemniaki importowane z krajów śródziemnomorskich, w których wcześniej zaczyna się sezon, ale mogą to być także późne ziemniaki, tylko wyselekcjonowane pod względem rozmiaru.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną do grilla

Do sałatki warto dodać nowalijki, na które obecnie trwa sezon. Oprócz rzodkiewek, doskonale sprawdzą się także: cebula dymka, sałata masłowa, młody szpinak lub zielone szparagi – jeśli są młode, można jeść je na surowo.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 średnie ziemniaki lub 12 małych,
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyczyść i ugotuj w mundurkach. Odcedź i odstaw do przestygnięcia – jeśli są młode, nie musisz obierać ich ze skórek. Pokrój w dużą kostkę, półksiężyce lub na połówki i przełóż do dużej miski.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w dużą kostkę, dodaj do ziemniaków.
  3. Wrzuć także rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki (liście możesz wykorzystać do pesto) i pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
  4. Dodaj majonez, jogurt grecki, musztardę i drobno posiekany szczypiorek.
  5. Wymieszaj ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie