PoradyJuż niedługo pojawią się w sklepach. Niecierpliwi mogą wyhodować je w domu

Już niedługo pojawią się w sklepach. Niecierpliwi mogą wyhodować je w domu

Po zimowym okresie warzywnej posuchy wszyscy wyglądają świeżych przysmaków na straganach. Pojawiające się powoli nowalijki sprawiają, że apetyt rośnie już na sam widok. Co skrywa się pod tą nazwą i dlaczego warto po nie sięgnąć już teraz?

Nowalijki - Pyszności
Nowalijki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.02.2024 12:04

Nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które jako pierwsze pojawiają się na sklepowych półkach po zimie. Po zimie, w której ciężko o dobre warzywa, smakują jak manna z nieba. Sezon na nowalijki rozpoczyna się w marcu lub kwietniu, w zależności od panujących warunków pogodowych. Dostępne są one zazwyczaj do maja, a czasem nawet do czerwca. Oznacza to, że już niedługo kanapki można będzie posypać świeżym szczypiorkiem, przygotować pyszną sałatę do obiadu, a do twarożku wrzucić pyszną, pikantną rzodkiewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz nowalijki na zdrowie

Nowalijki są bogate w witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm po zimie. Dostarczają nam ich szeroką gamę, co czyni je niezwykle wartościowym elementem diety. Stanowią również doskonałe źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie. Dodatkowo, nowalijki bogate są w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem.

nowalijki
nowalijki © Pixabay

Przy zakupie nowalijek warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Powinny być one świeże, jędrne i bez widocznych uszkodzeń. Należy również wybierać warzywa z polskich upraw, aby mieć pewność, że nie zawierają one szkodliwych pestycydów.

Nowalijki możesz wyhodować w domu

Uprawa warzyw na własną rękę jest prostsza, niż myślisz, a satysfakcja z pierwszych zbiorów warta jest niesamowita. Kanapka z wyhodowanym własnoręcznie szczypiorkiem smakuje obłędnie.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Nawet jeśli nie posiadasz ogrodu, możesz stworzyć mini uprawę na kuchennym parapecie. Zacznij od prostych gatunków, takich jak rzeżucha, która wyrośnie nawet na warstwie waty, lub kiełki, które z łatwością wyhodujesz w słoiku. Szczypiorek z powodzeniem wyrośnie w doniczce, a pietruszka po posadzeniu w ziemi odwdzięczy się młodą natką już po 15 dniach.

Jeśli posiadasz balkon, możesz stworzyć na nim prawdziwą oazę smaku i zdrowia. Wyhodowanie pysznych pomidorów lub ogórków w skrzynkach nie tylko zapewni Ci dostęp do świeżych warzyw na sałatki, ale również stanie się piękną ozdobą przestrzeni.

Zielone akcenty w kuchni

Zamiast kupować szczypiorek i natkę pietruszki w sklepie, możesz je z łatwością wyhodować na własnym parapecie! Wystarczy doniczka, ziemia i odrobina cierpliwości.

Koperek i natka pietruszki
Koperek i natka pietruszki© Pixabay

Szczypiorek:

  1. Wybierz zdrową cebulę szczypiorku.
  2. Umieść ją w doniczce wypełnionej ziemią, tak aby około 3/4 jej wysokości znajdowało się pod ziemią.
  3. Regularnie podlewaj cebulę, aby ziemia była stale lekko wilgotna.
  4. Postaw doniczkę w słonecznym miejscu na parapecie.
  5. Już po kilku dniach będziesz mógł cieszyć się świeżym szczypiorkiem do swoich potraw!

Pietruszka:

  1. Wybierz korzeń pietruszki z widocznym pączkiem wzrostu.
  2. Użyj ostrego noża, aby odciąć około 4 cm górnej części korzenia.
  3. Umieść odciętą część w doniczce wypełnionej ziemią, tak aby pączek wzrostu znajdował się nad powierzchnią ziemi.
  4. Regularnie podlewaj pietruszkę, aby ziemia była stale lekko wilgotna.
  5. Postaw doniczkę w słonecznym miejscu na parapecie.
  6. Po około 15 dniach będziesz mógł cieszyć się świeżą natką pietruszki do swoich potraw!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradynowalijkipietruszka
Wybrane dla Ciebie