Już niedługo pojawią się w sklepach. Niecierpliwi mogą wyhodować je w domu

Po zimowym okresie warzywnej posuchy wszyscy wyglądają świeżych przysmaków na straganach. Pojawiające się powoli nowalijki sprawiają, że apetyt rośnie już na sam widok. Co skrywa się pod tą nazwą i dlaczego warto po nie sięgnąć już teraz?

Nowalijki - PysznościNowalijki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które jako pierwsze pojawiają się na sklepowych półkach po zimie. Po zimie, w której ciężko o dobre warzywa, smakują jak manna z nieba. Sezon na nowalijki rozpoczyna się w marcu lub kwietniu, w zależności od panujących warunków pogodowych. Dostępne są one zazwyczaj do maja, a czasem nawet do czerwca. Oznacza to, że już niedługo kanapki można będzie posypać świeżym szczypiorkiem, przygotować pyszną sałatę do obiadu, a do twarożku wrzucić pyszną, pikantną rzodkiewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Jedz nowalijki na zdrowie

Nowalijki są bogate w witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm po zimie. Dostarczają nam ich szeroką gamę, co czyni je niezwykle wartościowym elementem diety. Stanowią również doskonałe źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie. Dodatkowo, nowalijki bogate są w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem.

nowalijki
nowalijki © Pixabay

Przy zakupie nowalijek warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Powinny być one świeże, jędrne i bez widocznych uszkodzeń. Należy również wybierać warzywa z polskich upraw, aby mieć pewność, że nie zawierają one szkodliwych pestycydów.

Nowalijki możesz wyhodować w domu

Uprawa warzyw na własną rękę jest prostsza, niż myślisz, a satysfakcja z pierwszych zbiorów warta jest niesamowita. Kanapka z wyhodowanym własnoręcznie szczypiorkiem smakuje obłędnie.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Nawet jeśli nie posiadasz ogrodu, możesz stworzyć mini uprawę na kuchennym parapecie. Zacznij od prostych gatunków, takich jak rzeżucha, która wyrośnie nawet na warstwie waty, lub kiełki, które z łatwością wyhodujesz w słoiku. Szczypiorek z powodzeniem wyrośnie w doniczce, a pietruszka po posadzeniu w ziemi odwdzięczy się młodą natką już po 15 dniach.

Jeśli posiadasz balkon, możesz stworzyć na nim prawdziwą oazę smaku i zdrowia. Wyhodowanie pysznych pomidorów lub ogórków w skrzynkach nie tylko zapewni Ci dostęp do świeżych warzyw na sałatki, ale również stanie się piękną ozdobą przestrzeni.

Zielone akcenty w kuchni

Zamiast kupować szczypiorek i natkę pietruszki w sklepie, możesz je z łatwością wyhodować na własnym parapecie! Wystarczy doniczka, ziemia i odrobina cierpliwości.

Koperek i natka pietruszki
Koperek i natka pietruszki © Pixabay

Szczypiorek:

  1. Wybierz zdrową cebulę szczypiorku.
  2. Umieść ją w doniczce wypełnionej ziemią, tak aby około 3/4 jej wysokości znajdowało się pod ziemią.
  3. Regularnie podlewaj cebulę, aby ziemia była stale lekko wilgotna.
  4. Postaw doniczkę w słonecznym miejscu na parapecie.
  5. Już po kilku dniach będziesz mógł cieszyć się świeżym szczypiorkiem do swoich potraw!

Pietruszka:

  1. Wybierz korzeń pietruszki z widocznym pączkiem wzrostu.
  2. Użyj ostrego noża, aby odciąć około 4 cm górnej części korzenia.
  3. Umieść odciętą część w doniczce wypełnionej ziemią, tak aby pączek wzrostu znajdował się nad powierzchnią ziemi.
  4. Regularnie podlewaj pietruszkę, aby ziemia była stale lekko wilgotna.
  5. Postaw doniczkę w słonecznym miejscu na parapecie.
  6. Po około 15 dniach będziesz mógł cieszyć się świeżą natką pietruszki do swoich potraw!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości