Już niedługo pojawią się w sklepach. Niecierpliwi mogą wyhodować je w domu

Po zimowym okresie warzywnej posuchy wszyscy wyglądają świeżych przysmaków na straganach. Pojawiające się powoli nowalijki sprawiają, że apetyt rośnie już na sam widok. Co skrywa się pod tą nazwą i dlaczego warto po nie sięgnąć już teraz?

Nowalijki - PysznościNowalijki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które jako pierwsze pojawiają się na sklepowych półkach po zimie. Po zimie, w której ciężko o dobre warzywa, smakują jak manna z nieba. Sezon na nowalijki rozpoczyna się w marcu lub kwietniu, w zależności od panujących warunków pogodowych. Dostępne są one zazwyczaj do maja, a czasem nawet do czerwca. Oznacza to, że już niedługo kanapki można będzie posypać świeżym szczypiorkiem, przygotować pyszną sałatę do obiadu, a do twarożku wrzucić pyszną, pikantną rzodkiewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Jedz nowalijki na zdrowie

Nowalijki są bogate w witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm po zimie. Dostarczają nam ich szeroką gamę, co czyni je niezwykle wartościowym elementem diety. Stanowią również doskonałe źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie. Dodatkowo, nowalijki bogate są w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem.

nowalijki
nowalijki © Pixabay

Przy zakupie nowalijek warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Powinny być one świeże, jędrne i bez widocznych uszkodzeń. Należy również wybierać warzywa z polskich upraw, aby mieć pewność, że nie zawierają one szkodliwych pestycydów.

Nowalijki możesz wyhodować w domu

Uprawa warzyw na własną rękę jest prostsza, niż myślisz, a satysfakcja z pierwszych zbiorów warta jest niesamowita. Kanapka z wyhodowanym własnoręcznie szczypiorkiem smakuje obłędnie.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Nawet jeśli nie posiadasz ogrodu, możesz stworzyć mini uprawę na kuchennym parapecie. Zacznij od prostych gatunków, takich jak rzeżucha, która wyrośnie nawet na warstwie waty, lub kiełki, które z łatwością wyhodujesz w słoiku. Szczypiorek z powodzeniem wyrośnie w doniczce, a pietruszka po posadzeniu w ziemi odwdzięczy się młodą natką już po 15 dniach.

Jeśli posiadasz balkon, możesz stworzyć na nim prawdziwą oazę smaku i zdrowia. Wyhodowanie pysznych pomidorów lub ogórków w skrzynkach nie tylko zapewni Ci dostęp do świeżych warzyw na sałatki, ale również stanie się piękną ozdobą przestrzeni.

Zielone akcenty w kuchni

Zamiast kupować szczypiorek i natkę pietruszki w sklepie, możesz je z łatwością wyhodować na własnym parapecie! Wystarczy doniczka, ziemia i odrobina cierpliwości.

Koperek i natka pietruszki
Koperek i natka pietruszki © Pixabay

Szczypiorek:

  1. Wybierz zdrową cebulę szczypiorku.
  2. Umieść ją w doniczce wypełnionej ziemią, tak aby około 3/4 jej wysokości znajdowało się pod ziemią.
  3. Regularnie podlewaj cebulę, aby ziemia była stale lekko wilgotna.
  4. Postaw doniczkę w słonecznym miejscu na parapecie.
  5. Już po kilku dniach będziesz mógł cieszyć się świeżym szczypiorkiem do swoich potraw!

Pietruszka:

  1. Wybierz korzeń pietruszki z widocznym pączkiem wzrostu.
  2. Użyj ostrego noża, aby odciąć około 4 cm górnej części korzenia.
  3. Umieść odciętą część w doniczce wypełnionej ziemią, tak aby pączek wzrostu znajdował się nad powierzchnią ziemi.
  4. Regularnie podlewaj pietruszkę, aby ziemia była stale lekko wilgotna.
  5. Postaw doniczkę w słonecznym miejscu na parapecie.
  6. Po około 15 dniach będziesz mógł cieszyć się świeżą natką pietruszki do swoich potraw!
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟