PrzepisCiocia Zosia przez całe lato gotowała tylko taką zupę. Sto razy lepsza od innych

Ciocia Zosia przez całe lato gotowała tylko taką zupę. Sto razy lepsza od  innych

Pyszna, letnia zupa szczypiorkowa to przepis na zaskakujący obiad dla całej rodziny. Smak jest nieziemski, a przepis banalnie prosty.

Zupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Zupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

08.08.2023 | aktual.: 08.08.2023 10:09

Szczypiorek kojarzy nam się przede wszystkim z dodatkiem do twarożku, zielonym akcentem na kanapce lub jednym ze składników warzywnych sałatek. Mało kto jednak wie, że w kuchni może on zagrać o wiele bardziej wyrazistą i znaczącą rolę. Kiedy moja ciocia Zosia pierwszy raz podała tę zupę, nikt z nas nie domyślił się, że jej baza jest szczypiorek. Po spróbowaniu od razu pokochaliśmy tę zupę, a ciocia robiła ją nam na okrągło. Tym bardziej że szczypiorek jest nie tylko tani, ale również bardzo dostępny i łatwo wyhodować go nawet na balkonowym parapecie.

Czy szczypiorek jest zdrowy?

Nawet odrobina szczypiorku dodana do jajek, twarożku czy omletów podkręci smak i doda świeżości oraz nuty pikanterii. Jest niskokaloryczny, bo w 100 gramach tej zieleniny znajdziemy zaledwie 30 kcal. Szczypiorek jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów, wspiera właściwe funkcjonowanie procesów trawiennych, poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając tym samym trawienie i przeciwdziałając problemom z zaparciami. Dzięki zawartości związków siarki, szczypiorek wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, pomagając w walce z infekcjami oraz stanami zapalnymi. Dzięki zawartości siarczków alkilowych szczypiorek wykazuje pozytywne działanie na poziom lipidów we krwi. Może pomagać w obniżeniu zarówno całkowitego stężenia cholesterolu, jak i cholesterolu LDL, poprawiając profil lipidowy organizmu.

Posiekany szczypiorek - Pyszności, źródło: Canva
Posiekany szczypiorek - Pyszności, źródło: Canva

Zupa szczypiorkowa

Składniki:

  • 3 pęczki świeżego szczypiorku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 12 proc.,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy,
  • łyżka oleju,
  • 5 jajek,
  • sól i pieprz.
Zupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Zupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim posiekaną w kostkę cebulę.
  2. Ziemniaki, marchewki i selera obieram i kroję w kostkę. Dorzucam (poza selerem) do podsmażonej cebulki.
  3. Dorzucam odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekany drobno szczypiorek i smażę całość.
  4. W garnku zagotowuję bulion i dorzucam do niego podsmażone warzywa oraz seler. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotuję do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Do małej miseczki odlewam chochelkę wywaru i dodaję do nie śmietanę. Zahartowany płyn wlewam do zupy.
  6. Gotową zupę podaję z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami oraz dekoruję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie