WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Ciocia Zosia przez całe lato gotowała tylko taką zupę. Sto razy lepsza od innych

Pyszna, letnia zupa szczypiorkowa to przepis na zaskakujący obiad dla całej rodziny. Smak jest nieziemski, a przepis banalnie prosty.

Zupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe StockZupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Szczypiorek kojarzy nam się przede wszystkim z dodatkiem do twarożku, zielonym akcentem na kanapce lub jednym ze składników warzywnych sałatek. Mało kto jednak wie, że w kuchni może on zagrać o wiele bardziej wyrazistą i znaczącą rolę. Kiedy moja ciocia Zosia pierwszy raz podała tę zupę, nikt z nas nie domyślił się, że jej baza jest szczypiorek. Po spróbowaniu od razu pokochaliśmy tę zupę, a ciocia robiła ją nam na okrągło. Tym bardziej że szczypiorek jest nie tylko tani, ale również bardzo dostępny i łatwo wyhodować go nawet na balkonowym parapecie.

Czy szczypiorek jest zdrowy?

Nawet odrobina szczypiorku dodana do jajek, twarożku czy omletów podkręci smak i doda świeżości oraz nuty pikanterii. Jest niskokaloryczny, bo w 100 gramach tej zieleniny znajdziemy zaledwie 30 kcal. Szczypiorek jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów, wspiera właściwe funkcjonowanie procesów trawiennych, poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając tym samym trawienie i przeciwdziałając problemom z zaparciami. Dzięki zawartości związków siarki, szczypiorek wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, pomagając w walce z infekcjami oraz stanami zapalnymi. Dzięki zawartości siarczków alkilowych szczypiorek wykazuje pozytywne działanie na poziom lipidów we krwi. Może pomagać w obniżeniu zarówno całkowitego stężenia cholesterolu, jak i cholesterolu LDL, poprawiając profil lipidowy organizmu.

Posiekany szczypiorek - Pyszności, źródło: Canva
Posiekany szczypiorek - Pyszności, źródło: Canva

Zupa szczypiorkowa

Składniki:

  • 3 pęczki świeżego szczypiorku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 12 proc.,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy,
  • łyżka oleju,
  • 5 jajek,
  • sól i pieprz.
Zupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Zupa szczypiorkowa- Pyszności, źródło: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim posiekaną w kostkę cebulę.
  2. Ziemniaki, marchewki i selera obieram i kroję w kostkę. Dorzucam (poza selerem) do podsmażonej cebulki.
  3. Dorzucam odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekany drobno szczypiorek i smażę całość.
  4. W garnku zagotowuję bulion i dorzucam do niego podsmażone warzywa oraz seler. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotuję do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Do małej miseczki odlewam chochelkę wywaru i dodaję do nie śmietanę. Zahartowany płyn wlewam do zupy.
  6. Gotową zupę podaję z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami oraz dekoruję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo