Ani schabowe, ani mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z innego składnika

Chociaż stoją w cieniu mielonych i schabowy, to kotlety rybne zdecydowanie zasługują na uwagę. Są proste, pożywne i niesamowicie smaczne.

Kotlety rybne- Pyszności, źródło: CanvaKotlety rybne- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Jeśli znudziły ci się nieco mielone i szukasz alternatywy dla schabowych w panierce, to z pomocą przychodzą kotlety z ryby. To mój sprawdzony patent na to, żeby w jadłospisie mojej rodziny znalazło się więcej ryb. Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinno spożywać się ryby 2 razy w tygodniu, w tym 1 raz w tygodniu powinny być to tłuste ryby morskie. Kotlety rybne to świetne rozwiązanie na urozmaicenie codziennej diety, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Pomysł na rybę

Smażona, pieczona, duszona-  patentów na przygotowanie ryby jest naprawdę sporo, jednak na szczególną uwagę zasługują kotleciki. Połączenie świeżej ryby z aromatycznymi przyprawami sprawia, że kotlety rybne stają się doskonałym elementem zróżnicowanej diety. Nie tylko dostarczają cennego białka, ale również ważnych kwasów tłuszczowych Omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Jeśli chcesz, żeby były bardziej soczyste, sięgnij po świeżą rybę. Możesz użyć też mrożonych filetów, jednak kotlety mogą być nieco bardziej suche po usmażeniu. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, a wkładając je między rozkrojoną bułkę z warzywami i sosem stworzysz pysznegofishburgera.

Kotlety rybne w bułce- Pyszności, źródło Canva
Kotlety rybne w bułce- Pyszności, źródło Canva

Kotlety rybne

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza (może być również morszczuk, mintaj lub inna biała ryba),
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 1 kajzerka,
  • 100 ml bulionu do namoczenia bułki,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 120 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.
Kotlety rybne- Pyszności, źródło: Canva
Kotlety rybne- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Filety oglądam dokładnie i usuwam ości.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, aż się zarumienią.
  3. Do miski z rybą dodaję podsmażoną cebulę i mielę blenderem lub bardzo drobno siekam.
  4. Do masy dodaję namoczoną bułkę (może być czerstwa), wbijam jajko, dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam.
  5. Formuję w rękach kotlety i obtaczam w bułce tartej. Możesz ją również dosypać do rybnej masy, jeśli wychodzi zbyt rzadka.
  6. Kotlety rybne smażę na patelni z rozgrzanym olejem tak, aby zarumieniły się z obu stron.

Gotowe kotlety podaję z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Świetnie pasuje tutaj kapusta kiszona. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇