Ani schabowe, ani mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z innego składnika
Chociaż stoją w cieniu mielonych i schabowy, to kotlety rybne zdecydowanie zasługują na uwagę. Są proste, pożywne i niesamowicie smaczne.
08.08.2023 | aktual.: 08.08.2023 08:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli znudziły ci się nieco mielone i szukasz alternatywy dla schabowych w panierce, to z pomocą przychodzą kotlety z ryby. To mój sprawdzony patent na to, żeby w jadłospisie mojej rodziny znalazło się więcej ryb. Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinno spożywać się ryby 2 razy w tygodniu, w tym 1 raz w tygodniu powinny być to tłuste ryby morskie. Kotlety rybne to świetne rozwiązanie na urozmaicenie codziennej diety, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.
Pomysł na rybę
Smażona, pieczona, duszona- patentów na przygotowanie ryby jest naprawdę sporo, jednak na szczególną uwagę zasługują kotleciki. Połączenie świeżej ryby z aromatycznymi przyprawami sprawia, że kotlety rybne stają się doskonałym elementem zróżnicowanej diety. Nie tylko dostarczają cennego białka, ale również ważnych kwasów tłuszczowych Omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Jeśli chcesz, żeby były bardziej soczyste, sięgnij po świeżą rybę. Możesz użyć też mrożonych filetów, jednak kotlety mogą być nieco bardziej suche po usmażeniu. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, a wkładając je między rozkrojoną bułkę z warzywami i sosem stworzysz pysznegofishburgera.
Kotlety rybne
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza (może być również morszczuk, mintaj lub inna biała ryba),
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- 1 kajzerka,
- 100 ml bulionu do namoczenia bułki,
- 20 g natki pietruszki,
- 120 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety oglądam dokładnie i usuwam ości.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, aż się zarumienią.
- Do miski z rybą dodaję podsmażoną cebulę i mielę blenderem lub bardzo drobno siekam.
- Do masy dodaję namoczoną bułkę (może być czerstwa), wbijam jajko, dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam.
- Formuję w rękach kotlety i obtaczam w bułce tartej. Możesz ją również dosypać do rybnej masy, jeśli wychodzi zbyt rzadka.
- Kotlety rybne smażę na patelni z rozgrzanym olejem tak, aby zarumieniły się z obu stron.
Gotowe kotlety podaję z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Świetnie pasuje tutaj kapusta kiszona. Smacznego!