Ani schabowe, ani mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z innego składnika

Chociaż stoją w cieniu mielonych i schabowy, to kotlety rybne zdecydowanie zasługują na uwagę. Są proste, pożywne i niesamowicie smaczne.

Kotlety rybne- Pyszności, źródło: CanvaKotlety rybne- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Jeśli znudziły ci się nieco mielone i szukasz alternatywy dla schabowych w panierce, to z pomocą przychodzą kotlety z ryby. To mój sprawdzony patent na to, żeby w jadłospisie mojej rodziny znalazło się więcej ryb. Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinno spożywać się ryby 2 razy w tygodniu, w tym 1 raz w tygodniu powinny być to tłuste ryby morskie. Kotlety rybne to świetne rozwiązanie na urozmaicenie codziennej diety, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Pomysł na rybę

Smażona, pieczona, duszona-  patentów na przygotowanie ryby jest naprawdę sporo, jednak na szczególną uwagę zasługują kotleciki. Połączenie świeżej ryby z aromatycznymi przyprawami sprawia, że kotlety rybne stają się doskonałym elementem zróżnicowanej diety. Nie tylko dostarczają cennego białka, ale również ważnych kwasów tłuszczowych Omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Jeśli chcesz, żeby były bardziej soczyste, sięgnij po świeżą rybę. Możesz użyć też mrożonych filetów, jednak kotlety mogą być nieco bardziej suche po usmażeniu. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, a wkładając je między rozkrojoną bułkę z warzywami i sosem stworzysz pysznegofishburgera.

Kotlety rybne w bułce- Pyszności, źródło Canva
Kotlety rybne w bułce- Pyszności, źródło Canva

Kotlety rybne

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza (może być również morszczuk, mintaj lub inna biała ryba),
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 1 kajzerka,
  • 100 ml bulionu do namoczenia bułki,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 120 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.
Kotlety rybne- Pyszności, źródło: Canva
Kotlety rybne- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Filety oglądam dokładnie i usuwam ości.
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, aż się zarumienią.
  3. Do miski z rybą dodaję podsmażoną cebulę i mielę blenderem lub bardzo drobno siekam.
  4. Do masy dodaję namoczoną bułkę (może być czerstwa), wbijam jajko, dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam.
  5. Formuję w rękach kotlety i obtaczam w bułce tartej. Możesz ją również dosypać do rybnej masy, jeśli wychodzi zbyt rzadka.
  6. Kotlety rybne smażę na patelni z rozgrzanym olejem tak, aby zarumieniły się z obu stron.

Gotowe kotlety podaję z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Świetnie pasuje tutaj kapusta kiszona. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy