Żaden majonez czy sos tatarski. Podaj do gotowanych jajek inny kremowy dodatek
28.02.2024 11:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jednym z najpopularniejszych dodatków do jajek jest sos tatarski lub po prostu majonez. W moim domu króluje jednak zupełnie inny sos. Smakuje nieziemsko i świetnie pasuje nie tylko na wielkanocny stół.
Obok tradycyjnych jajek na twardo z majonezem lub sosem tatarskim, warto na wielkanocnym stole powitać wiosnę z nowym, aromatycznym sosem. Ożywi on smak jajek, nadając im lekkości i powiewu lekkości. Solidna garść posiekanego szczypiorku i koperku sprawi, że na talerzu zagości wiosna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sos wiosenny do jajek
Bazą sosu jest kwaśna śmietana, którą można opcjonalnie połączyć z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy majonez, a całość doprawiamy posiekanymi w drobną kostkę ogórkami i rzodkiewkami.
Sos wiosenny doskonale komponuje się z jajkami na twardo. Jego łagodny smak z wyraźnymi ogórkowymi nutami idealnie kontrastuje z jajkami, a zielone akcenty dodają całości świeżości. Przygotuj ten sos i poczuj powiew wiosny.
Składniki:
- 1 długi zielony ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 pęczek szczypiorku,
- ½ pęczka koperku,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz,
- 6 jajek.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na pół.
- Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
- W salaterce wymieszaj je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (z wyjątkiem 1 łyżki szczypiorku).
- Do warzyw dodaj majonez, śmietanę i jogurt naturalny.
- Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na półmisku ułóż połówki jajek.
- Polej je sosem wiosennym.
- Posyp szczyptą soli i odłożonym szczypiorkiem.
Sos wiosenny to prosty sposób na urozmaicenie wielkanocnego stołu czy też zwykłego śniadania. Zachwyci twoich bliskich smakiem i wprowadzi powiew świeżości na stół.