Żaden majonez czy sos tatarski. Podaj do gotowanych jajek inny kremowy dodatek

Jednym z najpopularniejszych dodatków do jajek jest sos tatarski lub po prostu majonez. W moim domu króluje jednak zupełnie inny sos. Smakuje nieziemsko i świetnie pasuje nie tylko na wielkanocny stół.

Sos wiosenny do jajek - PysznościSos wiosenny do jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Obok tradycyjnych jajek na twardo z majonezem lub sosem tatarskim, warto na wielkanocnym stole powitać wiosnę z nowym, aromatycznym sosem. Ożywi on smak jajek, nadając im lekkości i powiewu lekkości. Solidna garść posiekanego szczypiorku i koperku sprawi, że na talerzu zagości wiosna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Sos wiosenny do jajek

Bazą sosu jest kwaśna śmietana, którą można opcjonalnie połączyć z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy majonez, a całość doprawiamy posiekanymi w drobną kostkę ogórkami i rzodkiewkami.

Sos wiosenny - Pyszności
Sos wiosenny - Pyszności © Canva | Ziuk

Sos wiosenny doskonale komponuje się z jajkami na twardo. Jego łagodny smak z wyraźnymi ogórkowymi nutami idealnie kontrastuje z jajkami, a zielone akcenty dodają całości świeżości. Przygotuj ten sos i poczuj powiew wiosny.

Składniki:

  • 1 długi zielony ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczka koperku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz,
  • 6 jajek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na pół.
  2. Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
  3. W salaterce wymieszaj je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (z wyjątkiem 1 łyżki szczypiorku).
  4. Do warzyw dodaj majonez, śmietanę i jogurt naturalny.
  5. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  6. Na półmisku ułóż połówki jajek.
  7. Polej je sosem wiosennym.
  8. Posyp szczyptą soli i odłożonym szczypiorkiem.

Sos wiosenny to prosty sposób na urozmaicenie wielkanocnego stołu czy też zwykłego śniadania. Zachwyci twoich bliskich smakiem i wprowadzi powiew świeżości na stół.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟