Żaden majonez czy sos tatarski. Podaj do gotowanych jajek inny kremowy dodatek
Jednym z najpopularniejszych dodatków do jajek jest sos tatarski lub po prostu majonez. W moim domu króluje jednak zupełnie inny sos. Smakuje nieziemsko i świetnie pasuje nie tylko na wielkanocny stół.
Obok tradycyjnych jajek na twardo z majonezem lub sosem tatarskim, warto na wielkanocnym stole powitać wiosnę z nowym, aromatycznym sosem. Ożywi on smak jajek, nadając im lekkości i powiewu lekkości. Solidna garść posiekanego szczypiorku i koperku sprawi, że na talerzu zagości wiosna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają
Sos wiosenny do jajek
Bazą sosu jest kwaśna śmietana, którą można opcjonalnie połączyć z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy majonez, a całość doprawiamy posiekanymi w drobną kostkę ogórkami i rzodkiewkami.
Sos wiosenny doskonale komponuje się z jajkami na twardo. Jego łagodny smak z wyraźnymi ogórkowymi nutami idealnie kontrastuje z jajkami, a zielone akcenty dodają całości świeżości. Przygotuj ten sos i poczuj powiew wiosny.
Składniki:
- 1 długi zielony ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 pęczek szczypiorku,
- ½ pęczka koperku,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz,
- 6 jajek.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na pół.
- Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
- W salaterce wymieszaj je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (z wyjątkiem 1 łyżki szczypiorku).
- Do warzyw dodaj majonez, śmietanę i jogurt naturalny.
- Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na półmisku ułóż połówki jajek.
- Polej je sosem wiosennym.
- Posyp szczyptą soli i odłożonym szczypiorkiem.
Sos wiosenny to prosty sposób na urozmaicenie wielkanocnego stołu czy też zwykłego śniadania. Zachwyci twoich bliskich smakiem i wprowadzi powiew świeżości na stół.