Żaden majonez czy sos tatarski. Podaj do gotowanych jajek inny kremowy dodatek

Jednym z najpopularniejszych dodatków do jajek jest sos tatarski lub po prostu majonez. W moim domu króluje jednak zupełnie inny sos. Smakuje nieziemsko i świetnie pasuje nie tylko na wielkanocny stół.

Sos wiosenny do jajek - PysznościSos wiosenny do jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Obok tradycyjnych jajek na twardo z majonezem lub sosem tatarskim, warto na wielkanocnym stole powitać wiosnę z nowym, aromatycznym sosem. Ożywi on smak jajek, nadając im lekkości i powiewu lekkości. Solidna garść posiekanego szczypiorku i koperku sprawi, że na talerzu zagości wiosna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Sos wiosenny do jajek

Bazą sosu jest kwaśna śmietana, którą można opcjonalnie połączyć z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy majonez, a całość doprawiamy posiekanymi w drobną kostkę ogórkami i rzodkiewkami.

Sos wiosenny - Pyszności
Sos wiosenny - Pyszności © Canva | Ziuk

Sos wiosenny doskonale komponuje się z jajkami na twardo. Jego łagodny smak z wyraźnymi ogórkowymi nutami idealnie kontrastuje z jajkami, a zielone akcenty dodają całości świeżości. Przygotuj ten sos i poczuj powiew wiosny.

Składniki:

  • 1 długi zielony ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczka koperku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz,
  • 6 jajek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na pół.
  2. Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
  3. W salaterce wymieszaj je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (z wyjątkiem 1 łyżki szczypiorku).
  4. Do warzyw dodaj majonez, śmietanę i jogurt naturalny.
  5. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  6. Na półmisku ułóż połówki jajek.
  7. Polej je sosem wiosennym.
  8. Posyp szczyptą soli i odłożonym szczypiorkiem.

Sos wiosenny to prosty sposób na urozmaicenie wielkanocnego stołu czy też zwykłego śniadania. Zachwyci twoich bliskich smakiem i wprowadzi powiew świeżości na stół.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości