WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Żaden majonez czy sos tatarski. Podaj do gotowanych jajek inny kremowy dodatek

Jednym z najpopularniejszych dodatków do jajek jest sos tatarski lub po prostu majonez. W moim domu króluje jednak zupełnie inny sos. Smakuje nieziemsko i świetnie pasuje nie tylko na wielkanocny stół.

Sos wiosenny do jajek - PysznościSos wiosenny do jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Obok tradycyjnych jajek na twardo z majonezem lub sosem tatarskim, warto na wielkanocnym stole powitać wiosnę z nowym, aromatycznym sosem. Ożywi on smak jajek, nadając im lekkości i powiewu lekkości. Solidna garść posiekanego szczypiorku i koperku sprawi, że na talerzu zagości wiosna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Sos wiosenny do jajek

Bazą sosu jest kwaśna śmietana, którą można opcjonalnie połączyć z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy majonez, a całość doprawiamy posiekanymi w drobną kostkę ogórkami i rzodkiewkami.

Sos wiosenny - Pyszności
Sos wiosenny - Pyszności © Canva | Ziuk

Sos wiosenny doskonale komponuje się z jajkami na twardo. Jego łagodny smak z wyraźnymi ogórkowymi nutami idealnie kontrastuje z jajkami, a zielone akcenty dodają całości świeżości. Przygotuj ten sos i poczuj powiew wiosny.

Składniki:

  • 1 długi zielony ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczka koperku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz,
  • 6 jajek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na pół.
  2. Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
  3. W salaterce wymieszaj je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (z wyjątkiem 1 łyżki szczypiorku).
  4. Do warzyw dodaj majonez, śmietanę i jogurt naturalny.
  5. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  6. Na półmisku ułóż połówki jajek.
  7. Polej je sosem wiosennym.
  8. Posyp szczyptą soli i odłożonym szczypiorkiem.

Sos wiosenny to prosty sposób na urozmaicenie wielkanocnego stołu czy też zwykłego śniadania. Zachwyci twoich bliskich smakiem i wprowadzi powiew świeżości na stół.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo