PrzepisWegetariańskaŻaden majonez czy sos tatarski. Podaj do gotowanych jajek inny kremowy dodatek

Żaden majonez czy sos tatarski. Podaj do gotowanych jajek inny kremowy dodatek

Sos wiosenny do jajek - Pyszności
Sos wiosenny do jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.02.2024 11:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jednym z najpopularniejszych dodatków do jajek jest sos tatarski lub po prostu majonez. W moim domu króluje jednak zupełnie inny sos. Smakuje nieziemsko i świetnie pasuje nie tylko na wielkanocny stół.

Obok tradycyjnych jajek na twardo z majonezem lub sosem tatarskim, warto na wielkanocnym stole powitać wiosnę z nowym, aromatycznym sosem. Ożywi on smak jajek, nadając im lekkości i powiewu lekkości. Solidna garść posiekanego szczypiorku i koperku sprawi, że na talerzu zagości wiosna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos wiosenny do jajek

Bazą sosu jest kwaśna śmietana, którą można opcjonalnie połączyć z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy majonez, a całość doprawiamy posiekanymi w drobną kostkę ogórkami i rzodkiewkami.

Sos wiosenny - Pyszności
Sos wiosenny - Pyszności© Canva | Ziuk

Sos wiosenny doskonale komponuje się z jajkami na twardo. Jego łagodny smak z wyraźnymi ogórkowymi nutami idealnie kontrastuje z jajkami, a zielone akcenty dodają całości świeżości. Przygotuj ten sos i poczuj powiew wiosny.

Składniki:

  • 1 długi zielony ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczka koperku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz,
  • 6 jajek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na pół.
  2. Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
  3. W salaterce wymieszaj je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (z wyjątkiem 1 łyżki szczypiorku).
  4. Do warzyw dodaj majonez, śmietanę i jogurt naturalny.
  5. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  6. Na półmisku ułóż połówki jajek.
  7. Polej je sosem wiosennym.
  8. Posyp szczyptą soli i odłożonym szczypiorkiem.

Sos wiosenny to prosty sposób na urozmaicenie wielkanocnego stołu czy też zwykłego śniadania. Zachwyci twoich bliskich smakiem i wprowadzi powiew świeżości na stół.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswielkanocjajka