PrzepisEwa Wachowicz podzieliła się przepisem na sos do jajek. Smaczniejszy od majonezu

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na sos do jajek. Smaczniejszy od majonezu

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: Canva
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

23.03.2023 16:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ewa Wachowicz podzieliła się recepturą na klasyczny sos tatarski z korniszonami i pieczarkami. W jej restauracji zapłacisz za to całkiem niezłą kwotę.

Wraz ze zbliżającymi się świętami i przygotowaniami ruszyły również oferty cateringowe. Przygotowują je nie tylko lokalne restauracje, ale również sygnowane przez nazwiska gwiazd lokale. W tych drugich ceny bywają zaskakująco wysokie. Jeśli jednak przyjrzymy się temu, to nie ma w tym nic dziwnego. Rosnące koszty półproduktów oraz energii to część tej kwoty. Resztę stanowi "nazwisko", które ma przyciągnąć klientów i być gwarantem jakości. Wielkanocną ofertę przygotowała restauracja Ewy Wachowicz. Gwiazda telewizji i prezenterka postanowiła zaskoczyć swoich fanów i podzielić się recepturą na klasyczny sos tatarski.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski

W ofercie cateringowej krakowskiej restauracji Zalipianki nie zabrakło wielkanocnych klasyków. Zamówić można między innymi żurek (30 zł/l), śledzie w różnych odsłonach (65 zł/kg) czy też gotowane w cebuli jajka (1,80 zł). Dostępny jest także sos tatarski. Świetnie sprawdza się on do jajek, szynki, kanapek czy ryb. Za 300 gramów tego sosu zapłacić trzeba 17 zł. Ewa Wachowicz postanowiła jednak podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na ten dodatek. Dzięki temu możesz z łatwością odtworzyć smak w domu.

Sos tatarski Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 szklanki majonezu
  • 300 g marynowanych pieczarek ze słoika
  • 4 jaja
  • 100 g korniszonów
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do zimnej wody i gotuj przez około 8 minut od momentu, gdy zaczną wrzeć. Przelej je zimną wodą, aby wystudzić, obierz i oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzyj w misce razem z majonezem oraz musztardą. Świetnie sprawdzi się tutaj ostra musztarda dijon lub sarepska.
  3. Do utartych żółtek dorzuć posiekane drobno korniszony, marynowane pieczarki oraz białka jaj. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość pieprzem. Opcjonalnie możesz również dodać sól, jednak spróbuj najpierw sosu, aby nie był zbyt słony.
  4. Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  5. Sos możesz przełożyć do słoiczka. Przechowuj go w lodówce maksymalnie przez 4 dni. Najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: Canva
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: Canva

Do czego podać sos tatarski?

Sos tatarski idealnie komponuje się z różnymi rodzajami ryb, zarówno smażonymi, jak i wędzonymi. Świetnie smakuje do pieczonego mięsa, np. do kurczaka, karkówki czy schabu oraz jako dodatek do kanapek z wędliną, serem, warzywami czy jajkiem. Możesz podać go również do frytek lub pieczonych ziemniaków, stworzyć proste roladki z sosem tatarskim i szynką lub wędzonym łososiem.

Przepis na wielkanocny krem z liści rzodkiewki znajdziesz na naszym kanale YouTube