Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na sos do jajek. Smaczniejszy od majonezu

Ewa Wachowicz podzieliła się recepturą na klasyczny sos tatarski z korniszonami i pieczarkami. W jej restauracji zapłacisz za to całkiem niezłą kwotę.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: CanvaEwa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: Canva
Ewa
SKOMENTUJ

Wraz ze zbliżającymi się świętami i przygotowaniami ruszyły również oferty cateringowe. Przygotowują je nie tylko lokalne restauracje, ale również sygnowane przez nazwiska gwiazd lokale. W tych drugich ceny bywają zaskakująco wysokie. Jeśli jednak przyjrzymy się temu, to nie ma w tym nic dziwnego. Rosnące koszty półproduktów oraz energii to część tej kwoty. Resztę stanowi "nazwisko", które ma przyciągnąć klientów i być gwarantem jakości. Wielkanocną ofertę przygotowała restauracja Ewy Wachowicz. Gwiazda telewizji i prezenterka postanowiła zaskoczyć swoich fanów i podzielić się recepturą na klasyczny sos tatarski.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski

W ofercie cateringowej krakowskiej restauracji Zalipianki nie zabrakło wielkanocnych klasyków. Zamówić można między innymi żurek (30 zł/l), śledzie w różnych odsłonach (65 zł/kg) czy też gotowane w cebuli jajka (1,80 zł). Dostępny jest także sos tatarski. Świetnie sprawdza się on do jajek, szynki, kanapek czy ryb. Za 300 gramów tego sosu zapłacić trzeba 17 zł. Ewa Wachowicz postanowiła jednak podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na ten dodatek. Dzięki temu możesz z łatwością odtworzyć smak w domu.

Sos tatarski Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 szklanki majonezu
  • 300 g marynowanych pieczarek ze słoika
  • 4 jaja
  • 100 g korniszonów
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do zimnej wody i gotuj przez około 8 minut od momentu, gdy zaczną wrzeć. Przelej je zimną wodą, aby wystudzić, obierz i oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzyj w misce razem z majonezem oraz musztardą. Świetnie sprawdzi się tutaj ostra musztarda dijon lub sarepska.
  3. Do utartych żółtek dorzuć posiekane drobno korniszony, marynowane pieczarki oraz białka jaj. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość pieprzem. Opcjonalnie możesz również dodać sól, jednak spróbuj najpierw sosu, aby nie był zbyt słony.
  4. Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  5. Sos możesz przełożyć do słoiczka. Przechowuj go w lodówce maksymalnie przez 4 dni. Najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: Canva
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na sos tatarski- Pyszności; źródło: Canva

Do czego podać sos tatarski?

Sos tatarski idealnie komponuje się z różnymi rodzajami ryb, zarówno smażonymi, jak i wędzonymi. Świetnie smakuje do pieczonego mięsa, np. do kurczaka, karkówki czy schabu oraz jako dodatek do kanapek z wędliną, serem, warzywami czy jajkiem. Możesz podać go również do frytek lub pieczonych ziemniaków, stworzyć proste roladki z sosem tatarskim i szynką lub wędzonym łososiem.

Przepis na wielkanocny krem z liści rzodkiewki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji