Dziś większość wstydzi się podać taką zupę. Babcia gotowała co tydzień

To jedna z najprostszych oraz najtańszych zup, jaką można przygotować na obiad. Chociaż w wielu domach przepis przykrył się warstwą kurzu, to warto odświeżyć sobie danie, które lata temu często gościło na polskich stołach.

Kartoflanka - PysznościKartoflanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniak to król wśród warzyw, doskonale znany w Polsce od wieków. Zresztą, Polska kuchnia ziemniakami stoi - babki, placki, kopytka i kluski to dania, których nikomu przedstawiać nie trzeba. Ziemniaki są też bazą pysznej i pożywnej zupy, znanej jako kartoflanka. Szczególnie popularna jest ona na Kujawach, gdzie została nawet wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Kartoflanka - pyszna i tania zupa

Nasyci najgłośniej burczące brzuchy, z przygotowaniem poradzi sobie nawet amator, a na dodatek porcja kosztuje grosze. Kartoflanka to prawdziwa klasyka gatunku, o której wiele osób zapomniało. Moja babcia gotowała ją co tydzień i nigdy nie usłyszała, że komuś ta zupa się już przejadła.

Kartoflanka
Kartoflanka © Adobe Stock

Do zupy warto dodać wędzony boczek, którego dymny aromat świetnie podkręci smak całego dania. Na dodatek sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Można dodać również pokrojoną kiełbasę. Całość warto wykończyć koperkiem, który nada lekkości całemu daniu.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • ćwiartka selera (lub pół jeśli jest mały),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • por,
  • 1 cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 150 g śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • sól i pieprz mielony do smaku,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  2. Boczek również zamień w kostkę i podsmaż w garnku.
  3. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj warzywa (oprócz ziemniaków) i zalej wodą.
  4. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  5. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Zdejmij zupę z ognia.
  8. Zahartuj śmietanę i wlej do zupy, cały czas mieszając.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟