PrzepisZupyDziś większość wstydzi się podać taką zupę. Babcia gotowała co tydzień

Dziś większość wstydzi się podać taką zupę. Babcia gotowała co tydzień

Kartoflanka - Pyszności
Kartoflanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.02.2024 10:56, aktualizacja: 28.02.2024 11:36

To jedna z najprostszych oraz najtańszych zup, jaką można przygotować na obiad. Chociaż w wielu domach przepis przykrył się warstwą kurzu, to warto odświeżyć sobie danie, które lata temu często gościło na polskich stołach.

Ziemniak to król wśród warzyw, doskonale znany w Polsce od wieków. Zresztą, Polska kuchnia ziemniakami stoi - babki, placki, kopytka i kluski to dania, których nikomu przedstawiać nie trzeba. Ziemniaki są też bazą pysznej i pożywnej zupy, znanej jako kartoflanka. Szczególnie popularna jest ona na Kujawach, gdzie została nawet wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflanka - pyszna i tania zupa

Nasyci najgłośniej burczące brzuchy, z przygotowaniem poradzi sobie nawet amator, a na dodatek porcja kosztuje grosze. Kartoflanka to prawdziwa klasyka gatunku, o której wiele osób zapomniało. Moja babcia gotowała ją co tydzień i nigdy nie usłyszała, że komuś ta zupa się już przejadła.

Kartoflanka
Kartoflanka© Adobe Stock

Do zupy warto dodać wędzony boczek, którego dymny aromat świetnie podkręci smak całego dania. Na dodatek sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Można dodać również pokrojoną kiełbasę. Całość warto wykończyć koperkiem, który nada lekkości całemu daniu.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • ćwiartka selera (lub pół jeśli jest mały),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • por,
  • 1 cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 150 g śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • sól i pieprz mielony do smaku,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  2. Boczek również zamień w kostkę i podsmaż w garnku.
  3. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj warzywa (oprócz ziemniaków) i zalej wodą.
  4. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  5. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Zdejmij zupę z ognia.
  8. Zahartuj śmietanę i wlej do zupy, cały czas mieszając.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także