Dziś większość wstydzi się podać taką zupę. Babcia gotowała co tydzień

To jedna z najprostszych oraz najtańszych zup, jaką można przygotować na obiad. Chociaż w wielu domach przepis przykrył się warstwą kurzu, to warto odświeżyć sobie danie, które lata temu często gościło na polskich stołach.

Kartoflanka - PysznościKartoflanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniak to król wśród warzyw, doskonale znany w Polsce od wieków. Zresztą, Polska kuchnia ziemniakami stoi - babki, placki, kopytka i kluski to dania, których nikomu przedstawiać nie trzeba. Ziemniaki są też bazą pysznej i pożywnej zupy, znanej jako kartoflanka. Szczególnie popularna jest ona na Kujawach, gdzie została nawet wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Kartoflanka - pyszna i tania zupa

Nasyci najgłośniej burczące brzuchy, z przygotowaniem poradzi sobie nawet amator, a na dodatek porcja kosztuje grosze. Kartoflanka to prawdziwa klasyka gatunku, o której wiele osób zapomniało. Moja babcia gotowała ją co tydzień i nigdy nie usłyszała, że komuś ta zupa się już przejadła.

Kartoflanka
Kartoflanka © Adobe Stock

Do zupy warto dodać wędzony boczek, którego dymny aromat świetnie podkręci smak całego dania. Na dodatek sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Można dodać również pokrojoną kiełbasę. Całość warto wykończyć koperkiem, który nada lekkości całemu daniu.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • ćwiartka selera (lub pół jeśli jest mały),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • por,
  • 1 cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 150 g śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • sól i pieprz mielony do smaku,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  2. Boczek również zamień w kostkę i podsmaż w garnku.
  3. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj warzywa (oprócz ziemniaków) i zalej wodą.
  4. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  5. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Zdejmij zupę z ognia.
  8. Zahartuj śmietanę i wlej do zupy, cały czas mieszając.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej