Pół godziny gotowania, a mam obiad na dwa dni. Smakuje nawet niejadkom

Pół godziny gotowania, a mam obiad na dwa dni. Smakuje nawet niejadkom

Curry na obiad. Szybkie i sycące danie
Curry na obiad. Szybkie i sycące danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FormaA
28.02.2024 10:06, aktualizacja: 18.03.2024 13:26

Przygotowuje się je bardzo szybko, a jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim każdy amator. Dzisiaj chcę ci pokazać pomysł na curry — orientalne danie, po które wcale nie trzeba wybierać się do restauracji.

Jednogarnkowe dania to dla Polaków żadna nowość. Ich przygotowanie szczególnie służy tym z nas, którzy na co dzień są mocno zabiegani. W takich sytuacjach warto znać przepisy, które pozwalają stworzyć szybki i prosty obiad, który starczy nam na dwa dni. I wcale nie musi on być absolutnie polski, bo również w odległych krajach znają takie potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiejsze menu i mój pomysł na obiad to curry. Taki obiad robi się praktycznie sam, a ja mam zapas czegoś pysznego i rozgrzewającego na cały weekend. Jedyny potencjalny problem to zdobycie pasty curry. Na szczęście z każdym rokiem jest ona coraz łatwiej dostępna i to nie tylko w specjalizujących się w orientalnej kuchni sklepach.

Pamiętaj tylko o wyborze takiej pasty, która będzie ci odpowiadała pod względem ostrości. Zielona jest najostrzejsza, czerwona — średnia, a żółta — najłagodniejsza. To dość ważne, zwłaszcza w momencie, w którym ma się w domu nieprzepadających za ostrością domowników.

Jednogarnkowe curry

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki pasty curry,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchew,
  • 1 papryka czerwona,
  • kawałek bakłażana (opcjonalnie),
  • 1 limonka,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia,
  • ryż biały,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Curry podawaj z ryżem - na przykład jaśminowym
Curry podawaj z ryżem - na przykład jaśminowym© Canva | Uladzimir Zgorski
  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a czosnek poszatkuj. Usmaż je na głębokiej patelni lub w garnku. Dodaj pastę curry, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka.
  2. Kiedy kurczak będzie już podsmażony, dorzuć do potrawy startą marchewkę, pokrojoną paprykę i bakłażana. Podsmażaj kilka minut.
  3. Teraz wlej mleczko kokosowe. Gotuj całość przez około 10-15 minut.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dopraw je sokiem z 1 limonki, solą i pieprzem. Curry wykładaj na porcję ugotowanego zgodnie z instrukcją od producenta ryżu. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także