Pół godziny gotowania, a mam obiad na dwa dni. Smakuje nawet niejadkom
Przygotowuje się je bardzo szybko, a jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim każdy amator. Dzisiaj chcę ci pokazać pomysł na curry — orientalne danie, po które wcale nie trzeba wybierać się do restauracji.
28.02.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:26
Jednogarnkowe dania to dla Polaków żadna nowość. Ich przygotowanie szczególnie służy tym z nas, którzy na co dzień są mocno zabiegani. W takich sytuacjach warto znać przepisy, które pozwalają stworzyć szybki i prosty obiad, który starczy nam na dwa dni. I wcale nie musi on być absolutnie polski, bo również w odległych krajach znają takie potrawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiejsze menu i mój pomysł na obiad to curry. Taki obiad robi się praktycznie sam, a ja mam zapas czegoś pysznego i rozgrzewającego na cały weekend. Jedyny potencjalny problem to zdobycie pasty curry. Na szczęście z każdym rokiem jest ona coraz łatwiej dostępna i to nie tylko w specjalizujących się w orientalnej kuchni sklepach.
Pamiętaj tylko o wyborze takiej pasty, która będzie ci odpowiadała pod względem ostrości. Zielona jest najostrzejsza, czerwona — średnia, a żółta — najłagodniejsza. To dość ważne, zwłaszcza w momencie, w którym ma się w domu nieprzepadających za ostrością domowników.
Jednogarnkowe curry
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 2 łyżki pasty curry,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchew,
- 1 papryka czerwona,
- kawałek bakłażana (opcjonalnie),
- 1 limonka,
- sól, pieprz
- olej do smażenia,
- ryż biały,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w cienkie piórka, a czosnek poszatkuj. Usmaż je na głębokiej patelni lub w garnku. Dodaj pastę curry, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka.
- Kiedy kurczak będzie już podsmażony, dorzuć do potrawy startą marchewkę, pokrojoną paprykę i bakłażana. Podsmażaj kilka minut.
- Teraz wlej mleczko kokosowe. Gotuj całość przez około 10-15 minut.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dopraw je sokiem z 1 limonki, solą i pieprzem. Curry wykładaj na porcję ugotowanego zgodnie z instrukcją od producenta ryżu. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!