Pół godziny gotowania, a mam obiad na dwa dni. Smakuje nawet niejadkom

Przygotowuje się je bardzo szybko, a jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim każdy amator. Dzisiaj chcę ci pokazać pomysł na curry — orientalne danie, po które wcale nie trzeba wybierać się do restauracji.

Curry na obiad. Szybkie i sycące danieCurry na obiad. Szybkie i sycące danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FormaA

Jednogarnkowe dania to dla Polaków żadna nowość. Ich przygotowanie szczególnie służy tym z nas, którzy na co dzień są mocno zabiegani. W takich sytuacjach warto znać przepisy, które pozwalają stworzyć szybki i prosty obiad, który starczy nam na dwa dni. I wcale nie musi on być absolutnie polski, bo również w odległych krajach znają takie potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Dzisiejsze menu i mój pomysł na obiad to curry. Taki obiad robi się praktycznie sam, a ja mam zapas czegoś pysznego i rozgrzewającego na cały weekend. Jedyny potencjalny problem to zdobycie pasty curry. Na szczęście z każdym rokiem jest ona coraz łatwiej dostępna i to nie tylko w specjalizujących się w orientalnej kuchni sklepach.

Pamiętaj tylko o wyborze takiej pasty, która będzie ci odpowiadała pod względem ostrości. Zielona jest najostrzejsza, czerwona — średnia, a żółta — najłagodniejsza. To dość ważne, zwłaszcza w momencie, w którym ma się w domu nieprzepadających za ostrością domowników.

Jednogarnkowe curry

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki pasty curry,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchew,
  • 1 papryka czerwona,
  • kawałek bakłażana (opcjonalnie),
  • 1 limonka,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia,
  • ryż biały,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Curry podawaj z ryżem - na przykład jaśminowym
Curry podawaj z ryżem - na przykład jaśminowym © Canva | Uladzimir Zgorski
  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a czosnek poszatkuj. Usmaż je na głębokiej patelni lub w garnku. Dodaj pastę curry, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka.
  2. Kiedy kurczak będzie już podsmażony, dorzuć do potrawy startą marchewkę, pokrojoną paprykę i bakłażana. Podsmażaj kilka minut.
  3. Teraz wlej mleczko kokosowe. Gotuj całość przez około 10-15 minut.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dopraw je sokiem z 1 limonki, solą i pieprzem. Curry wykładaj na porcję ugotowanego zgodnie z instrukcją od producenta ryżu. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"