Sycące danie jednogarnkowe. Mało pracy i brudnych naczyń, dużo jedzenia

Szukasz pomysłu na smaczny i sycący obiad, który wystarczy na kilka dni? Wypróbuj mój przepis na obiad jednogarnkowy. Danie jest tak dobre, że nie tylko zaspokoi głód, ale również zachwyci smakiem.

Danie jednogarnkowe dla całej rodziny Danie jednogarnkowe dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marcin Michałowski

Każdy, kto jest odpowiedzialny za przygotowanie codziennego obiadu, zdaje sobie sprawę, jak trudno jest zaspokoić gusta wszystkich domowników. Jednak istnieje pewien przepis na obiad jednogarnkowy, który sprawi, że wszyscy będą się delektować jedzeniem i do tego zostanie wam zapas na kilka dni. To danie jest tak pyszne, że zapewne wielu z was zacznie często sięgać po tę potrawę. Dlatego też, warto przetestować ten przepis na sycący i apetyczny obiad jednogarnkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Danie jednogarnkowe dla całej rodziny - przepis

Obiad jednogarnkowy to połączenie wielu pysznych składników, takich jak kiełbasa, ziemniaki, papryka i pomidory. Dzięki temu danie jest sycące i aromatyczne.

Składniki:

  • ½ kg kiełbasy
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka pomidorów
  • 5 ziemniaków
  • 2 papryki czerwone
  • 750 ml wody
  • lubczyk
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
  2. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Doprawiamy majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
  4. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Wszystko mieszamy i smażymy aż cebula będzie miękka.
  6. Dodajemy pomidory i gotujemy 10 minut.
  7. Dolewamy wodę i zagotowujemy.
  8. Dokładamy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i paprykę.
  9. Dorzucamy lubczyk i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Danie podajemy z natką pietruszki. Smakuje jeszcze lepiej po ponownym podgrzaniu.

Wskazówki:

  • Aby danie było bardziej aromatyczne, można dodać do niego odrobinę suszonych ziół, takich jak oregano lub bazylia.
  • Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy dodać do dania więcej papryki lub pieprzu.
  • Danie można również przygotować z innymi rodzajami kiełbasy, np. z szynki lub salami.

Obiad jednogarnkowy jest nie tylko smaczny i pożywny, ale także aromatyczny. To danie doskonale rozgrzewa, więc nadaje się idealnie na jesienny, rodzinny obiad. Nawet wybredni smakosze będą zachwyceni jego wyjątkowym smakiem. Dlatego też warto go wypróbować i cieszyć się pysznym jedzeniem na co najmniej kilka dni. Smacznego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej