Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Ten trik stosują tylko najlepsze kucharki
Twoim mielonym czegoś brakuje, ale nie wiesz, jak to zmienić? Co zrobić, aby kotlety mielone smakowały jeszcze lepiej? Podpowiadamy!
Czasami zdarza się tak, że pomimo dobrych chęci, poświęconego czasu oraz produktów dobrej jakości, a efekt nie jest zadowalający w 100 proc. Może jest w porządku, ale pod skórą czujesz, że to jeszcze nie to i mogłoby być znacznie lepiej.
W takich momentach sprawdzają się domowe sposoby, które stosowały nasze babcie i mamy. Doświadczone gospodynie doskonale wiedziały, jak przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za moment dowiesz się, co dokładanie zrobić, aby twoje kotlety mielone smakowały jak z najlepszej restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Dodaj do kotletów mielonych ważny składnik, a różnicę poczujesz w mgnieniu oka
Jeśli chcesz poprawić smak kotletów mielonych, możesz zrobić to w bardzo szybki i prosty sposób. Wystarczy, że do podstawowych składników na mielone, a mianowicie: mięsa, jajka, przypraw oraz bułki namoczonej w mleku dodasz coś ekstra. O jaki produkt chodzi dokładnie? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest smalec.
I wiem, że pewnie w tej chwili pomyślałeś, że coś mi się pomieszało i chodzi o smażenie kotletów na smalcu. Otóż nie. Smalec warto dodać też do samej mieszanki na kotlety mielone. Dlaczego? Już spieszę z wyjaśnieniami!
Dlaczego warto dodać do mielonych smalec?
Od razu zaznaczam, że korzyści z dodania smalcu do mielonych jest kilka. Po pierwsze, wpłyniesz pozytywnie na konsystencję mielonych. Przy pomocy smalcu na pewno stworzysz idealne mielone w mgnieniu oka. Koniec z męczeniem się ze zbyt rozmoczoną lub zbyt sypką mieszanką. Z dodatkiem smalcu powstała mieszanka będzie perfekcyjna, dlatego praca z nią, będzie czystą przyjemnością.
Po drugie, obecność smalcu w mieszance na mielone wpłynie też korzystnie na smak kotlecików. Będzie on dużo bardziej wyrazisty, a co za tym idzie, każdy kęs usmażonych mielonych zostanie w twojej pamięci na długo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.
Na koniec warto wspomnieć o niesamowitej soczystości i delikatności, jakie uzyskasz przy pomocy smalcu. Z takim dodatkiem już nigdy więcej twoje mielone nie będą suche i gumowate jak podeszwa buta.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy przekonałam cię do wykorzystania triku ze smalcem do przygotowania mielonych. Wystarczy dodać 1-2 łyżki smalcu do mieszanki i na tym kończy się cała dodatkowa praca. Jak sam więc widzisz, zajmie ci to dosłownie 20 sekund, a otrzymane efekty są naprawdę tego warte!