Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Ten trik stosują tylko najlepsze kucharki
Twoim mielonym czegoś brakuje, ale nie wiesz, jak to zmienić? Co zrobić, aby kotlety mielone smakowały jeszcze lepiej? Podpowiadamy!
12.10.2023 09:15
Czasami zdarza się tak, że pomimo dobrych chęci, poświęconego czasu oraz produktów dobrej jakości, a efekt nie jest zadowalający w 100 proc. Może jest w porządku, ale pod skórą czujesz, że to jeszcze nie to i mogłoby być znacznie lepiej.
W takich momentach sprawdzają się domowe sposoby, które stosowały nasze babcie i mamy. Doświadczone gospodynie doskonale wiedziały, jak przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za moment dowiesz się, co dokładanie zrobić, aby twoje kotlety mielone smakowały jak z najlepszej restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj do kotletów mielonych ważny składnik, a różnicę poczujesz w mgnieniu oka
Jeśli chcesz poprawić smak kotletów mielonych, możesz zrobić to w bardzo szybki i prosty sposób. Wystarczy, że do podstawowych składników na mielone, a mianowicie: mięsa, jajka, przypraw oraz bułki namoczonej w mleku dodasz coś ekstra. O jaki produkt chodzi dokładnie? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest smalec.
I wiem, że pewnie w tej chwili pomyślałeś, że coś mi się pomieszało i chodzi o smażenie kotletów na smalcu. Otóż nie. Smalec warto dodać też do samej mieszanki na kotlety mielone. Dlaczego? Już spieszę z wyjaśnieniami!
Zobacz także
Dlaczego warto dodać do mielonych smalec?
Od razu zaznaczam, że korzyści z dodania smalcu do mielonych jest kilka. Po pierwsze, wpłyniesz pozytywnie na konsystencję mielonych. Przy pomocy smalcu na pewno stworzysz idealne mielone w mgnieniu oka. Koniec z męczeniem się ze zbyt rozmoczoną lub zbyt sypką mieszanką. Z dodatkiem smalcu powstała mieszanka będzie perfekcyjna, dlatego praca z nią, będzie czystą przyjemnością.
Po drugie, obecność smalcu w mieszance na mielone wpłynie też korzystnie na smak kotlecików. Będzie on dużo bardziej wyrazisty, a co za tym idzie, każdy kęs usmażonych mielonych zostanie w twojej pamięci na długo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.
Na koniec warto wspomnieć o niesamowitej soczystości i delikatności, jakie uzyskasz przy pomocy smalcu. Z takim dodatkiem już nigdy więcej twoje mielone nie będą suche i gumowate jak podeszwa buta.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy przekonałam cię do wykorzystania triku ze smalcem do przygotowania mielonych. Wystarczy dodać 1-2 łyżki smalcu do mieszanki i na tym kończy się cała dodatkowa praca. Jak sam więc widzisz, zajmie ci to dosłownie 20 sekund, a otrzymane efekty są naprawdę tego warte!