Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Ten trik stosują tylko najlepsze kucharki

Twoim mielonym czegoś brakuje, ale nie wiesz, jak to zmienić? Co zrobić, aby kotlety mielone smakowały jeszcze lepiej? Podpowiadamy!

Robisz mielone? Koniecznie dodaj do nich coś ekstraRobisz mielone? Koniecznie dodaj do nich coś ekstra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Czasami zdarza się tak, że pomimo dobrych chęci, poświęconego czasu oraz produktów dobrej jakości, a efekt nie jest zadowalający w 100 proc. Może jest w porządku, ale pod skórą czujesz, że to jeszcze nie to i mogłoby być znacznie lepiej. 

W takich momentach sprawdzają się domowe sposoby, które stosowały nasze babcie mamy. Doświadczone gospodynie doskonale wiedziały, jak przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za moment dowiesz się, co dokładanie zrobić, aby twoje kotlety mielone smakowały jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Dodaj do kotletów mielonych ważny składnik, a różnicę poczujesz w mgnieniu oka

Jeśli chcesz poprawić smak kotletów mielonych, możesz zrobić to w bardzo szybkiprosty sposób. Wystarczy, że do podstawowych składników na mielone, a mianowicie: mięsa, jajka, przypraw oraz bułki namoczonej w mleku dodasz coś ekstra. O jaki produkt chodzi dokładnie? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest smalec. 

I wiem, że pewnie w tej chwili pomyślałeś, że coś mi się pomieszało i chodzi o smażenie kotletów na smalcu. Otóż nie. Smalec warto dodać też do samej mieszanki na kotlety mielone. Dlaczego? Już spieszę z wyjaśnieniami!

Jak się okazuje, smalec warto dodać do mieszanki na mielone
Jak się okazuje, smalec warto dodać do mieszanki na mielone © Adobe Stock | JoannaTkaczuk

Dlaczego warto dodać do mielonych smalec?

Od razu zaznaczam, że korzyści z dodania smalcu do mielonych jest kilka. Po pierwsze, wpłyniesz pozytywnie na konsystencję mielonych. Przy pomocy smalcu na pewno stworzysz idealne mielone w mgnieniu oka. Koniec z męczeniem się ze zbyt rozmoczoną lub zbyt sypką mieszanką. Z dodatkiem smalcu powstała mieszanka będzie perfekcyjna, dlatego praca z nią, będzie czystą przyjemnością

Po drugie, obecność smalcu w mieszance na mielone wpłynie też korzystnie na smak kotlecików. Będzie on dużo bardziej wyrazisty, a co za tym idzie, każdy kęs usmażonych mielonych zostanie w twojej pamięci na długo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia

Taki obiad to prawdziwy strzał w 10!
Taki obiad to prawdziwy strzał w 10! © Adobe Stock | dominikab

Na koniec warto wspomnieć o niesamowitej soczystościdelikatności, jakie uzyskasz przy pomocy smalcu. Z takim dodatkiem już nigdy więcej twoje mielone nie będą suche i gumowate jak podeszwa buta.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy przekonałam cię do wykorzystania triku ze smalcem do przygotowania mielonych. Wystarczy dodać 1-2 łyżki smalcu do mieszanki i na tym kończy się cała dodatkowa praca. Jak sam więc widzisz, zajmie ci to dosłownie 20 sekund, a otrzymane efekty są naprawdę tego warte!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy