Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Ten trik stosują tylko najlepsze kucharki

Twoim mielonym czegoś brakuje, ale nie wiesz, jak to zmienić? Co zrobić, aby kotlety mielone smakowały jeszcze lepiej? Podpowiadamy!

Robisz mielone? Koniecznie dodaj do nich coś ekstraRobisz mielone? Koniecznie dodaj do nich coś ekstra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media
Marzena Pęcak

Czasami zdarza się tak, że pomimo dobrych chęci, poświęconego czasu oraz produktów dobrej jakości, a efekt nie jest zadowalający w 100 proc. Może jest w porządku, ale pod skórą czujesz, że to jeszcze nie to i mogłoby być znacznie lepiej. 

W takich momentach sprawdzają się domowe sposoby, które stosowały nasze babcie mamy. Doświadczone gospodynie doskonale wiedziały, jak przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za moment dowiesz się, co dokładanie zrobić, aby twoje kotlety mielone smakowały jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Dodaj do kotletów mielonych ważny składnik, a różnicę poczujesz w mgnieniu oka

Jeśli chcesz poprawić smak kotletów mielonych, możesz zrobić to w bardzo szybkiprosty sposób. Wystarczy, że do podstawowych składników na mielone, a mianowicie: mięsa, jajka, przypraw oraz bułki namoczonej w mleku dodasz coś ekstra. O jaki produkt chodzi dokładnie? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest smalec. 

I wiem, że pewnie w tej chwili pomyślałeś, że coś mi się pomieszało i chodzi o smażenie kotletów na smalcu. Otóż nie. Smalec warto dodać też do samej mieszanki na kotlety mielone. Dlaczego? Już spieszę z wyjaśnieniami!

Jak się okazuje, smalec warto dodać do mieszanki na mielone
Jak się okazuje, smalec warto dodać do mieszanki na mielone © Adobe Stock | JoannaTkaczuk

Dlaczego warto dodać do mielonych smalec?

Od razu zaznaczam, że korzyści z dodania smalcu do mielonych jest kilka. Po pierwsze, wpłyniesz pozytywnie na konsystencję mielonych. Przy pomocy smalcu na pewno stworzysz idealne mielone w mgnieniu oka. Koniec z męczeniem się ze zbyt rozmoczoną lub zbyt sypką mieszanką. Z dodatkiem smalcu powstała mieszanka będzie perfekcyjna, dlatego praca z nią, będzie czystą przyjemnością

Po drugie, obecność smalcu w mieszance na mielone wpłynie też korzystnie na smak kotlecików. Będzie on dużo bardziej wyrazisty, a co za tym idzie, każdy kęs usmażonych mielonych zostanie w twojej pamięci na długo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia

Taki obiad to prawdziwy strzał w 10!
Taki obiad to prawdziwy strzał w 10! © Adobe Stock | dominikab

Na koniec warto wspomnieć o niesamowitej soczystościdelikatności, jakie uzyskasz przy pomocy smalcu. Z takim dodatkiem już nigdy więcej twoje mielone nie będą suche i gumowate jak podeszwa buta.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy przekonałam cię do wykorzystania triku ze smalcem do przygotowania mielonych. Wystarczy dodać 1-2 łyżki smalcu do mieszanki i na tym kończy się cała dodatkowa praca. Jak sam więc widzisz, zajmie ci to dosłownie 20 sekund, a otrzymane efekty są naprawdę tego warte!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥