Domowy smalec z cebulą i jabłkami. Najlepszy i najprostszy przepis bije na głowę sklepowe gotowce

Prosty i pyszny przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłek, cebuli i majeranku. Tani i szybki przepis na smarowidło do kanapek w dawnym stylu.

Domowy smalec- PysznościDomowy smalec- Pyszności
Ewa

Jak zrobić domowy smalec?

Pajda dobrego chleba z domowym smalcem to smak, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Mistrzem w przygotowaniu tego smarowidła był nasz dziadek- to właśnie on zdradził nam swoją recepturę. Dobrze przyprawiony, bogaty w smaku smalec idealnie sprawdzi się na imprezach. Przygotuj wiejską deskę z ogórkami kiszonymi, swojską kiełbasą, świeżym chlebem i naszym smalcem, a Twoi bliscy będą zachwyceni. Czasami to te najprostsze smaki są po prostu najlepsze- przekonaj się o tym już dziś.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowy smalec

Składniki:

  • 700 g słoniny
  • 400 g surowego boczku
  • 2 białe surowe kiełbaski
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Na głęboką patelnię wrzuć pokrojoną dość drobno słoninę oraz zmielony surowy boczek. Włącz grzanie i przesmaż całość aż wytopi się tłuszcz. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka drewnianą łyżką, aby tłuszcz równomiernie się wytopił i żeby nic w środku się nie przypaliło.

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Do środka tłuszczowego wywaru wrzuć mięso z białej kiełbasy (bez osłonki). Przesmaż chwilę całość i dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę.  Po chwili dodaj również starte jabłka, suszony majeranek i dokładnie wymieszaj. Przesmaż całość jeszcze przez chwilę.

Obrazek
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Tak przygotowany smalec przelej do garnuszków lub dobrze wyparzonych i osuszonych słoików. Przestudź i wstaw do lodówki, żeby masa zastygła. Co jakiś czas możesz zamieszać zawartość naczynia, aby skrawki mięsa nie opadły całkowicie na dno.

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Gotowy smalec świetnie sprawdzi się na imprezowej desce. Dorzuć do niego pyszne, chrupiące ogórki kiszone i pajdy świeżego chleba. Gwarantujemy- błyskawicznie znika ze stołu.

Smacznego!

Obrazek
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy