Domowy smalec z cebulą i jabłkami. Najlepszy i najprostszy przepis bije na głowę sklepowe gotowce

Prosty i pyszny przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłek, cebuli i majeranku. Tani i szybki przepis na smarowidło do kanapek w dawnym stylu.

Domowy smalec- PysznościDomowy smalec- Pyszności
Ewa

Jak zrobić domowy smalec?

Pajda dobrego chleba z domowym smalcem to smak, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Mistrzem w przygotowaniu tego smarowidła był nasz dziadek- to właśnie on zdradził nam swoją recepturę. Dobrze przyprawiony, bogaty w smaku smalec idealnie sprawdzi się na imprezach. Przygotuj wiejską deskę z ogórkami kiszonymi, swojską kiełbasą, świeżym chlebem i naszym smalcem, a Twoi bliscy będą zachwyceni. Czasami to te najprostsze smaki są po prostu najlepsze- przekonaj się o tym już dziś.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowy smalec

Składniki:

  • 700 g słoniny
  • 400 g surowego boczku
  • 2 białe surowe kiełbaski
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Na głęboką patelnię wrzuć pokrojoną dość drobno słoninę oraz zmielony surowy boczek. Włącz grzanie i przesmaż całość aż wytopi się tłuszcz. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka drewnianą łyżką, aby tłuszcz równomiernie się wytopił i żeby nic w środku się nie przypaliło.

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Do środka tłuszczowego wywaru wrzuć mięso z białej kiełbasy (bez osłonki). Przesmaż chwilę całość i dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę.  Po chwili dodaj również starte jabłka, suszony majeranek i dokładnie wymieszaj. Przesmaż całość jeszcze przez chwilę.

Obrazek
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Tak przygotowany smalec przelej do garnuszków lub dobrze wyparzonych i osuszonych słoików. Przestudź i wstaw do lodówki, żeby masa zastygła. Co jakiś czas możesz zamieszać zawartość naczynia, aby skrawki mięsa nie opadły całkowicie na dno.

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności

Gotowy smalec świetnie sprawdzi się na imprezowej desce. Dorzuć do niego pyszne, chrupiące ogórki kiszone i pajdy świeżego chleba. Gwarantujemy- błyskawicznie znika ze stołu.

Smacznego!

Obrazek
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione