Domowy smalec z cebulą i jabłkami. Najlepszy i najprostszy przepis bije na głowę sklepowe gotowce
Prosty i pyszny przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłek, cebuli i majeranku. Tani i szybki przepis na smarowidło do kanapek w dawnym stylu.
23.11.2022 | aktual.: 24.11.2022 10:29
Jak zrobić domowy smalec?
Pajda dobrego chleba z domowym smalcem to smak, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Mistrzem w przygotowaniu tego smarowidła był nasz dziadek- to właśnie on zdradził nam swoją recepturę. Dobrze przyprawiony, bogaty w smaku smalec idealnie sprawdzi się na imprezach. Przygotuj wiejską deskę z ogórkami kiszonymi, swojską kiełbasą, świeżym chlebem i naszym smalcem, a Twoi bliscy będą zachwyceni. Czasami to te najprostsze smaki są po prostu najlepsze- przekonaj się o tym już dziś.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Domowy smalec
Składniki:
- 700 g słoniny
- 400 g surowego boczku
- 2 białe surowe kiełbaski
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Na głęboką patelnię wrzuć pokrojoną dość drobno słoninę oraz zmielony surowy boczek. Włącz grzanie i przesmaż całość aż wytopi się tłuszcz. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka drewnianą łyżką, aby tłuszcz równomiernie się wytopił i żeby nic w środku się nie przypaliło.
Do środka tłuszczowego wywaru wrzuć mięso z białej kiełbasy (bez osłonki). Przesmaż chwilę całość i dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj również starte jabłka, suszony majeranek i dokładnie wymieszaj. Przesmaż całość jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowany smalec przelej do garnuszków lub dobrze wyparzonych i osuszonych słoików. Przestudź i wstaw do lodówki, żeby masa zastygła. Co jakiś czas możesz zamieszać zawartość naczynia, aby skrawki mięsa nie opadły całkowicie na dno.
Gotowy smalec świetnie sprawdzi się na imprezowej desce. Dorzuć do niego pyszne, chrupiące ogórki kiszone i pajdy świeżego chleba. Gwarantujemy- błyskawicznie znika ze stołu.
Smacznego!