PrzepisDomowe masło w kilka minut z jednego składnika. Prosty i błyskawiczny przepis

Domowe masło w kilka minut z jednego składnika. Prosty i błyskawiczny przepis

Domowe masło- Pyszności
Domowe masło- Pyszności
Ewa

29.10.2022 13:24, aktual.: 19.03.2024 11:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe masło to dodatek do chleba, który bije na głowę wszystkie kupne kostki. Śmietankowe, aksamitne i pyszne masło, które przygotujesz w 3 minuty.

Jak zrobić masło?

Kiedy ceny masła w sklepach szaleją, a za swojskie produkty trzeba zapłacić majątek, to chętnie sięgamy do przepisów sprzed lat. Przygotowanie domowego masła jest naprawdę proste i nie zajmie Ci więcej niż kilka minut. Rozsmarowane na piętce świeżego, chrupiącego chleba przeniesie Cię w pyszną podróż w czasie. Ten smak bije na głowę wszystkie wymyślne dania i kombinacje, jednocześnie przypominając Ci o cieple domowej kuchni. Chociaż wiele osób myśli, że ubicie własnego masła jest czasochłonne i trudne, to dziś udowodnimy, że w rzeczywistości to naprawdę prosta sprawa.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowe masło

Składniki:

  • 400 ml lekko schłodzonej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Sekretem idealnego masła jest jego odpowiednie ubijanie. Nie musisz mieć do tego specjalnego sprzętu. Ba! Nie musisz nawet wyciągać miksera. Z pomocą przyjdzie duży słoik. Pamiętaj, żeby umyć i dobrze wysuszyć go przed ubijaniem. Wlej do niego lekko schłodzoną śmietankę 30%.

Domowe masło- Pyszności
Domowe masło- Pyszności

Dobrze zakręć słoik i rozpocznij potrząsanie. Rób to energicznie, w górę i w dół. Potrząsaj aż zacznie się wytrącać masło. Możesz zaangażować do tego całą rodzinę :)

Domowe masło- Pyszności
Domowe masło- Pyszności

Oddziel masło od płynnej części. Najlepiej zrobić to przy pomocy sitka o dość drobnych oczkach. Przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie odciśnij masło, aby pozbyć się nadmiaru maślanki.

Domowe masło- Pyszności
Domowe masło- Pyszności

Zanurz masło w wodzie i uformuj kulkę. Zawiń w papier do pieczenia i zrób cukierka. Dzięki temu masło będzie miało kształt osełki. Wstaw całość do lodówki.

Domowe masło- Pyszności
Domowe masło- Pyszności

Domowe masełko jest już gotowe. Posmaruj nim kromkę chleba, posyp odrobiną soli i delektuj się smakiem jak z dzieciństwa. Czasami nie trzeba dużo, żeby stworzyć coś pysznego.

Domowe masło- Pyszności
Domowe masło- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także