Ścieram ziemniaki i nakładam na nie warstwę mięsa mielonego. Obiad idealny
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Jednocześnie masz dość robienia w kółko tego samego? Z dzisiejszym przepisem nuda na pewno ci nie grozi.
06.10.2023 10:26
Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie codzienne smacznego i pomysłowego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli jednocześnie masz na głowie milion innych spraw. W ciągłym zabieganiu nietrudno szybko stracić kulinarny zapał.
Na szczęście masz mnie, a ja zawsze dostarczę ci ciekawych i inspirujących treści. Nie inaczej będzie też dziś. Już za moment poznasz genialny przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. To będzie prawdziwy strzał w 10!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten obiad stanie się hitem!
Skąd moje przekonanie w tym temacie? Otóż dzisiejszy przepis pojawia się w moim domu bardzo często i za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, moi bliscy zawsze proszą o dokładkę.
W czym tkwi sekret? Otóż do przygotowania dzisiejszego przepisu użyjesz składników, którym nie odmówi nawet największy niejadek. Jednocześnie są to łatwo dostępne produkty, które prawdopodobnie masz już w domu. Istnieje więc duża szansa, że nawet nie będziesz musiał robić dodatkowych zakupów. A jeśli napiszę, że przygotowanie całego obiadu to prawdziwa bułka z masłem, chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do przetestowania poniższej receptury? Zabieramy się więc do pracy.
Domowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz. Dzisiejszy pomysł na obiad powstał w mojej kuchni przez totalny przypadek. Po prostu nie miałam ochoty robić tradycyjnych mielonych z ziemniakami. Zamiast tego postanowiłam przygotować domową zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami w roli głównej.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 800 g mięsa mielonego,
- 200 g żółtego sera,
- 150 ml śmietany,
- ½ natki świeżego koperku,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano i majeranek (dodane zarówno do ziemniaczanej, jak i mięsnej warstwy).
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i starcia ziemniaków na tarce, tak jakbyś miał przygotować placki ziemniaczane.
- Następnie połącz je z jajkami, śmietaną oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na bok.
- Następnie połącz ze sobą mięso mielone, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany drobno koperek. Nie zapomnij też o przyprawach.
- Na blacie kuchennym umieść następnie naczynie żaroodporne. Natłuść je przy pomocy oleju lub masła.
- Następnie z połowy ziemniaczanej mieszanki zrób spód.
- Na ziemniakach rozprowadź mięsną mieszankę, po czym przykryj ją resztą ziemniaków. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
- Po 50 minutach uchyl drzwi piekarnika i posyp zapiekankę starym serem.
- Zapiekaj całość przez 10-15 minut. I to wszystko, smacznego!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się ciekawy, oryginalny i przede wszystkim smaczny obiad. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!