Ścieram ziemniaki i nakładam na nie warstwę mięsa mielonego. Obiad idealny

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Jednocześnie masz dość robienia w kółko tego samego? Z dzisiejszym przepisem nuda na pewno ci nie grozi.

Po połączeniu tych składników uzyskasz coś niesamowitegoPo połączeniu tych składników uzyskasz coś niesamowitego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie codzienne smacznegopomysłowego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli jednocześnie masz na głowie milion innych spraw. W ciągłym zabieganiu nietrudno szybko stracić kulinarny zapał

Na szczęście masz mnie, a ja zawsze dostarczę ci ciekawych i inspirujących treści. Nie inaczej będzie też dziś. Już za moment poznasz genialny przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Ten obiad stanie się hitem!

Skąd moje przekonanie w tym temacie? Otóż dzisiejszy przepis pojawia się w moim domu bardzo często i za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, moi bliscy zawsze proszą o dokładkę

W czym tkwi sekret? Otóż do przygotowania dzisiejszego przepisu użyjesz składników, którym nie odmówi nawet największy niejadek. Jednocześnie są to łatwo dostępne produkty, które prawdopodobnie masz już w domu. Istnieje więc duża szansa, że nawet nie będziesz musiał robić dodatkowych zakupów. A jeśli napiszę, że przygotowanie całego obiadu to prawdziwa bułka z masłem, chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do przetestowania poniższej receptury? Zabieramy się więc do pracy.

Zapiekanka to sprawdzony pomysł na obiad
Zapiekanka to sprawdzony pomysł na obiad © Adobe Stock | blende40

Domowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz. Dzisiejszy pomysł na obiad powstał w mojej kuchni przez totalny przypadek. Po prostu nie miałam ochoty robić tradycyjnych mielonych z ziemniakami. Zamiast tego postanowiłam przygotować domową zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami w roli głównej. 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g mięsa mielonego,
  • 200 g żółtego sera,
  • 150 ml śmietany,
  • ½ natki świeżego koperku,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano i majeranek (dodane zarówno do ziemniaczanej, jak i mięsnej warstwy).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i starcia ziemniaków na tarce, tak jakbyś miał przygotować placki ziemniaczane. 
  2. Następnie połącz je z jajkami, śmietaną oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na bok.
  3. Następnie połącz ze sobą mięso mielone, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany drobno koperek. Nie zapomnij też o przyprawach
  4. Na blacie kuchennym umieść następnie naczynie żaroodporne. Natłuść je przy pomocy oleju lub masła.
  5. Następnie z połowy ziemniaczanej mieszanki zrób spód.
  6. Na ziemniakach rozprowadź mięsną mieszankę, po czym przykryj ją resztą ziemniaków. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
  7. Po 50 minutach uchyl drzwi piekarnika i posyp zapiekankę starym serem. 
  8. Zapiekaj całość przez 10-15 minut. I to wszystko, smacznego!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się ciekawy, oryginalny i przede wszystkim smaczny obiad. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości