Zachwycająca zapiekanka z warzywami i szynką. Moja rodzina ją uwielbia
Prosta zapiekanka z dodatkiem warzyw i szynki to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej zniknie z talerzy.
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań i odpowiedź na to, co zrobić na obiad, gdy brakuje mi pomysłu. Łatwo w nich przemycić dodatkową porcję warzyw, są sycące, a przygotowanie nieskomplikowane. Tym razem postawiłam na warzywną masę z z cukinią, ziemniakami i marchewkę, którą zapiekłam wraz z szynką. Świetnie smakuje na ciepło i łatwo zapakować ją do pudełka na lunch do pracy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa z szynką
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 20 g mąki pszennej,
- 100 g szynki drobiowej z indyka,
- 100 g sera salami.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ziemniaki obieram i ścieram na tarce wraz z obraną marchewkę i umytą cukinią. Odstawiam na kilka minut, a następnie odciskam warzywa z nadmiaru wody. Dodaję jajka, sól, suszony rozmaryn, pieprz, oliwę z oliwek oraz mąkę i dokładnie mieszam.
Krok 2: Formę do tarty smaruję oliwą z oliwek i wykładam połowę masy warzywnej. Następnie układam plastry szynki oraz sera.
Krok 3: Przykrywam całość pozostałą masą i wkładam formę do piekarnika. Piekę przez 30 minut w 180 st. Celsjusza.
Krok 4: Gotową zapiekankę dekoruję natką pietruszki. Dzielę na porcje i serwuję na ciepło. Błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!