Zachwycająca zapiekanka z warzywami i szynką. Moja rodzina ją uwielbia
Prosta zapiekanka z dodatkiem warzyw i szynki to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej zniknie z talerzy.
29.09.2023 10:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań i odpowiedź na to, co zrobić na obiad, gdy brakuje mi pomysłu. Łatwo w nich przemycić dodatkową porcję warzyw, są sycące, a przygotowanie nieskomplikowane. Tym razem postawiłam na warzywną masę z z cukinią, ziemniakami i marchewkę, którą zapiekłam wraz z szynką. Świetnie smakuje na ciepło i łatwo zapakować ją do pudełka na lunch do pracy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa z szynką
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 20 g mąki pszennej,
- 100 g szynki drobiowej z indyka,
- 100 g sera salami.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ziemniaki obieram i ścieram na tarce wraz z obraną marchewkę i umytą cukinią. Odstawiam na kilka minut, a następnie odciskam warzywa z nadmiaru wody. Dodaję jajka, sól, suszony rozmaryn, pieprz, oliwę z oliwek oraz mąkę i dokładnie mieszam.
Krok 2: Formę do tarty smaruję oliwą z oliwek i wykładam połowę masy warzywnej. Następnie układam plastry szynki oraz sera.
Krok 3: Przykrywam całość pozostałą masą i wkładam formę do piekarnika. Piekę przez 30 minut w 180 st. Celsjusza.
Krok 4: Gotową zapiekankę dekoruję natką pietruszki. Dzielę na porcje i serwuję na ciepło. Błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!