Zapiekanka z młodymi ziemniakami w mundurkach i pulpecikami z serem

Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i pulpecikami to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Całość zapiekliśmy pod kremowym beszamelem, dzięki czemu zapiekanka nie jest wcale sucha. Proste połączenie smaków skradło nasze serca.

Obrazek
Ewa

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, purée, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo. Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i klopsami szybko zostanie hitem na Twoim stole.

Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach- składniki

6 dużych ziemniaków

3 łyżki oleju roślinnego

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

1,5 soli

Pulpety

300 g mielonego mięsa mielonego

1 jajko

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

1/3 szkl. tartego parmezanu

1 szalotka

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

12 szt. mini mozzarelli

Beszamel

40 g masła

3 łyżki mąki

400 ml mleka

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

Reszta składników150 g tartego sera mozzarelli

Przepis:

Młode ziemniaki dokładnie umyj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je olejem roślinnym i wstaw do piekarnika. Piecz w 160  stopniach Celsjusza przez godzinę.

Obrazek

Do miski przełóż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się tutaj mięso wołowe lub wieprzowe z łopatki, ale możesz użyć również drobiu. Dodaj do mięsa jajko, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i starty parmezan. Dopraw całość solą i pieprzem.

Obrazek

Wyrób mięso mielone tak, aby składniki się połączyły. Uformuj w rękach płaskiego kotlecika i włóż do jego środka mini mozzarellę. Owiń ją mięsem, aby stworzyć pulpecika. Następnie wróć do upieczonych ziemniaków. Wydrąż ich środek i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem oraz dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość, rozgniatając miąższ z ziemniaka widelcem.

Obrazek

Przygotowane puree rozprowadź na dnie żaroodpornego naczynia. Pulpeciki przykryj czapeczkami z wydrążonych ziemniaków.

Obrazek

Tak przygotowane czapeczki z ziemniaków z mięsnym pulpecikiem ułóż na przygotowanym wcześnie puree z natką pietruszki.

Obrazek

Beszamel do zapiekanki

Przejdź do przygotowania beszamelu. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę i intensywnie wymieszaj. Dodaj mleko i przypraw całość ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem oraz solą. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polej przygotowaną zapiekankę.

Obrazek

Następnie posyp całość startym serem mozzarella i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 25-30 minut.

Obrazek

Zapiekanka z młodymi ziemniakami

Zapiekanka jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło i rozkoszuj się smakiem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok