Zapiekanka z młodymi ziemniakami w mundurkach i pulpecikami z serem

Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i pulpecikami to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Całość zapiekliśmy pod kremowym beszamelem, dzięki czemu zapiekanka nie jest wcale sucha. Proste połączenie smaków skradło nasze serca.

Obrazek
Ewa

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, purée, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo. Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i klopsami szybko zostanie hitem na Twoim stole.

Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach- składniki

6 dużych ziemniaków

3 łyżki oleju roślinnego

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

1,5 soli

Pulpety

300 g mielonego mięsa mielonego

1 jajko

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

1/3 szkl. tartego parmezanu

1 szalotka

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

12 szt. mini mozzarelli

Beszamel

40 g masła

3 łyżki mąki

400 ml mleka

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

Reszta składników150 g tartego sera mozzarelli

Przepis:

Młode ziemniaki dokładnie umyj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je olejem roślinnym i wstaw do piekarnika. Piecz w 160  stopniach Celsjusza przez godzinę.

Obrazek

Do miski przełóż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się tutaj mięso wołowe lub wieprzowe z łopatki, ale możesz użyć również drobiu. Dodaj do mięsa jajko, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i starty parmezan. Dopraw całość solą i pieprzem.

Obrazek

Wyrób mięso mielone tak, aby składniki się połączyły. Uformuj w rękach płaskiego kotlecika i włóż do jego środka mini mozzarellę. Owiń ją mięsem, aby stworzyć pulpecika. Następnie wróć do upieczonych ziemniaków. Wydrąż ich środek i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem oraz dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość, rozgniatając miąższ z ziemniaka widelcem.

Obrazek

Przygotowane puree rozprowadź na dnie żaroodpornego naczynia. Pulpeciki przykryj czapeczkami z wydrążonych ziemniaków.

Obrazek

Tak przygotowane czapeczki z ziemniaków z mięsnym pulpecikiem ułóż na przygotowanym wcześnie puree z natką pietruszki.

Obrazek

Beszamel do zapiekanki

Przejdź do przygotowania beszamelu. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę i intensywnie wymieszaj. Dodaj mleko i przypraw całość ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem oraz solą. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polej przygotowaną zapiekankę.

Obrazek

Następnie posyp całość startym serem mozzarella i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 25-30 minut.

Obrazek

Zapiekanka z młodymi ziemniakami

Zapiekanka jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło i rozkoszuj się smakiem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę