PrzepisZapiekanka z młodymi ziemniakami w mundurkach i pulpecikami z serem

Zapiekanka z młodymi ziemniakami w mundurkach i pulpecikami z serem

Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i pulpecikami to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Całość zapiekliśmy pod kremowym beszamelem, dzięki czemu zapiekanka nie jest wcale sucha. Proste połączenie smaków skradło nasze serca.

Zapiekanka z młodymi ziemniakami w mundurkach i pulpecikami z serem
Ewa

09.07.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:11

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, purée, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo. Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i klopsami szybko zostanie hitem na Twoim stole.

Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach- składniki

6 dużych ziemniaków

3 łyżki oleju roślinnego

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

1,5 soli

Pulpety

300 g mielonego mięsa mielonego

1 jajko

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

1/3 szkl. tartego parmezanu

1 szalotka

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

12 szt. mini mozzarelli

Beszamel

40 g masła

3 łyżki mąki

400 ml mleka

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

Reszta składników150 g tartego sera mozzarelli

Przepis:

Młode ziemniaki dokładnie umyj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je olejem roślinnym i wstaw do piekarnika. Piecz w 160  stopniach Celsjusza przez godzinę.

Obraz

Do miski przełóż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się tutaj mięso wołowe lub wieprzowe z łopatki, ale możesz użyć również drobiu. Dodaj do mięsa jajko, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i starty parmezan. Dopraw całość solą i pieprzem.

Obraz

Wyrób mięso mielone tak, aby składniki się połączyły. Uformuj w rękach płaskiego kotlecika i włóż do jego środka mini mozzarellę. Owiń ją mięsem, aby stworzyć pulpecika. Następnie wróć do upieczonych ziemniaków. Wydrąż ich środek i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem oraz dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość, rozgniatając miąższ z ziemniaka widelcem.

Obraz

Przygotowane puree rozprowadź na dnie żaroodpornego naczynia. Pulpeciki przykryj czapeczkami z wydrążonych ziemniaków.

Obraz

Tak przygotowane czapeczki z ziemniaków z mięsnym pulpecikiem ułóż na przygotowanym wcześnie puree z natką pietruszki.

Obraz

Beszamel do zapiekanki

Przejdź do przygotowania beszamelu. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę i intensywnie wymieszaj. Dodaj mleko i przypraw całość ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem oraz solą. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polej przygotowaną zapiekankę.

Obraz

Następnie posyp całość startym serem mozzarella i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 25-30 minut.

Obraz

Zapiekanka z młodymi ziemniakami

Zapiekanka jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło i rozkoszuj się smakiem. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie