Zapiekanka z młodymi ziemniakami w mundurkach i pulpecikami z serem
Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i pulpecikami to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Całość zapiekliśmy pod kremowym beszamelem, dzięki czemu zapiekanka nie jest wcale sucha. Proste połączenie smaków skradło nasze serca.
09.07.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:11
Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, purée, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo. Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i klopsami szybko zostanie hitem na Twoim stole.
Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach- składniki
6 dużych ziemniaków
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1,5 soli
Pulpety
300 g mielonego mięsa mielonego
1 jajko
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1/3 szkl. tartego parmezanu
1 szalotka
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
12 szt. mini mozzarelli
Beszamel
40 g masła
3 łyżki mąki
400 ml mleka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
Reszta składników150 g tartego sera mozzarelli
Przepis:
Młode ziemniaki dokładnie umyj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je olejem roślinnym i wstaw do piekarnika. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez godzinę.
Do miski przełóż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się tutaj mięso wołowe lub wieprzowe z łopatki, ale możesz użyć również drobiu. Dodaj do mięsa jajko, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i starty parmezan. Dopraw całość solą i pieprzem.
Wyrób mięso mielone tak, aby składniki się połączyły. Uformuj w rękach płaskiego kotlecika i włóż do jego środka mini mozzarellę. Owiń ją mięsem, aby stworzyć pulpecika. Następnie wróć do upieczonych ziemniaków. Wydrąż ich środek i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem oraz dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość, rozgniatając miąższ z ziemniaka widelcem.
Przygotowane puree rozprowadź na dnie żaroodpornego naczynia. Pulpeciki przykryj czapeczkami z wydrążonych ziemniaków.
Tak przygotowane czapeczki z ziemniaków z mięsnym pulpecikiem ułóż na przygotowanym wcześnie puree z natką pietruszki.
Beszamel do zapiekanki
Przejdź do przygotowania beszamelu. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę i intensywnie wymieszaj. Dodaj mleko i przypraw całość ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem oraz solą. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polej przygotowaną zapiekankę.
Następnie posyp całość startym serem mozzarella i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 25-30 minut.
Zapiekanka z młodymi ziemniakami
Zapiekanka jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło i rozkoszuj się smakiem. Smacznego!