Zapiekłem filet, ziemniaki i kilka dodatków. Żona ciągle o nią prosi

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, którym zachwycisz swoją drugą połówkę, to masz szczęście! Ten przepis na zapiekankę z kurczakiem jest strzałem w dziesiątkę. Moja żona zakochała się w tym daniu po pierwszym kęsie!

Zapiekanka z kurczakiemZapiekanka z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapiekanka z kurczakiem to danie, które może stać się hitem w twojej kuchni. Nie tylko jest łatwa do przygotowania, ale także zachwyca smakiem. Moja żona jest tak zachwycona tym daniem, że trudno przekonać ją do innych potraw. Przepis na to wyjątkowe danie znajdziesz poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Jak przygotować zapiekankę z kurczakiem?

Składniki:

  • 2 kawałki piersi z kurczaka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 pomidor,
  • 2 jajka,
  • 280 ml śmietanki kremówki,
  • 80g mozzarelli,
  • Olej,
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek w proszku, chili, tymianek,
  • Natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od pokrojenia cebuli w cienkie krążki i wyłóż je na dnie naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego olejem lub oliwą.
  2. Następnie pokrój ziemniaki w plastry i równomiernie ułóż je na cebuli. Dopraw warstwę solą i pieprzem.
  3. Piersi z kurczaka pokrój na drobne kawałki, a następnie dokładnie je przypraw. Dobrze wymieszaj mięso z przyprawami i połóż na warstwie ziemniaków.
  4. W osobnej misce zmiksuj jajka z odrobiną soli i pieprzu, śmietanką kremówką oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie wlej tę mieszankę na warstwę ziemniaków i kurczaka.
  5. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę.
  6. Po upływie czasu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odkryj ją. Następnie posyp całość mozzarellą i ułóż kilka plasterków pomidora na wierzchu.
  7. Włóż naczynie ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez około 20 minut, aż zapiekanka nabierze złocistej barwy.

To wszystko. Teraz możesz delektować się wyjątkowym smakiem tej zapiekanki z kurczakiem, która z pewnością stanie się hitem każdego obiadu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej