Zupa nic to zapomniany przysmak sprzed lat. Z tym przepisem wyjdzie idealna

Zupa nic to pyszny deser z delikatną chmurką na mleku. Wygląda jak z bajki, a smakiem przywoła wiele wspomnień. Dawniej często gościła na polskich stołach, warto więc sobie o niej przypomnieć.

Zupa nic- PysznościZupa nic- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Jeżeli lubisz słodkie, mleczne desery, na pewno ten przepis przypadnie ci do gustu. Zupa nic swoją nazwę zawdzięcza temu, że w zasadzie nic specjalnego do jej przygotowania nie potrzeba: ot, mleko, cukier i jajka. Jej konsystencja jest podobna do delikatnego budyniu, natomiast ubite białka tworzą efektowną piankę, przypominającą puszyste chmurki. Możesz dodać do niej świeże, sezonowe owoce, sok malinowy lub powidła, aby wzbogacić smak. Pięknie prezentuje się na talerzu i będzie smacznym i zaskakującym deserem. W polskiej kuchni znana jest od lat, jednak w wielu domach nieco o niej zapomniano. Pora przypomnieć sobie ten deser - zdecydowanie warto!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Zupa nic

Składniki:

  •  2 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • maliny i borówki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.

Piana z białka- Pyszności
Piana z białka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Mleko wlewam do rondelka, dodaję cukier, ziarenka wydrążone z laski wanilii. Gdy mleko będzie już gorące, wykładam łyżką porcje przygotowanego białka.Gdy się lekko zetnie (po ok 3 minutach), wyciągam chmurki z mleka.

Zupa nic- Pyszności
Zupa nic- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Ściągam garnek z ognia i dodaję do mleka (już bez białek) rozkłócone żółtka, całość dobrze mieszając trzepaczką do momentu, aż mleko zacznie gęstnieć.

Krok 4: Do głębokiego talerza wlewam mleko. Na wierzch wykładam białkowe chmurki i dekoruję całość świeżymi owocami. Smacznego!

Zupa nic- Pyszności
Zupa nic- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy