Zupa nic to zapomniany przysmak sprzed lat. Z tym przepisem wyjdzie idealna
Zupa nic to pyszny deser z delikatną chmurką na mleku. Wygląda jak z bajki, a smakiem przywoła wiele wspomnień. Dawniej często gościła na polskich stołach, warto więc sobie o niej przypomnieć.
06.10.2023 06:58
Jeżeli lubisz słodkie, mleczne desery, na pewno ten przepis przypadnie ci do gustu. Zupa nic swoją nazwę zawdzięcza temu, że w zasadzie nic specjalnego do jej przygotowania nie potrzeba: ot, mleko, cukier i jajka. Jej konsystencja jest podobna do delikatnego budyniu, natomiast ubite białka tworzą efektowną piankę, przypominającą puszyste chmurki. Możesz dodać do niej świeże, sezonowe owoce, sok malinowy lub powidła, aby wzbogacić smak. Pięknie prezentuje się na talerzu i będzie smacznym i zaskakującym deserem. W polskiej kuchni znana jest od lat, jednak w wielu domach nieco o niej zapomniano. Pora przypomnieć sobie ten deser - zdecydowanie warto!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa nic
Składniki:
- 2 łyżki cukru,
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 2 jajka,
- 400 ml mleka,
- maliny i borówki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.
Krok 2: Mleko wlewam do rondelka, dodaję cukier, ziarenka wydrążone z laski wanilii. Gdy mleko będzie już gorące, wykładam łyżką porcje przygotowanego białka.Gdy się lekko zetnie (po ok 3 minutach), wyciągam chmurki z mleka.
Krok 3: Ściągam garnek z ognia i dodaję do mleka (już bez białek) rozkłócone żółtka, całość dobrze mieszając trzepaczką do momentu, aż mleko zacznie gęstnieć.
Krok 4: Do głębokiego talerza wlewam mleko. Na wierzch wykładam białkowe chmurki i dekoruję całość świeżymi owocami. Smacznego!