Zupa nic to zapomniany przysmak sprzed lat. Z tym przepisem wyjdzie idealna

Zupa nic to pyszny deser z delikatną chmurką na mleku. Wygląda jak z bajki, a smakiem przywoła wiele wspomnień. Dawniej często gościła na polskich stołach, warto więc sobie o niej przypomnieć.

Zupa nic- PysznościZupa nic- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Jeżeli lubisz słodkie, mleczne desery, na pewno ten przepis przypadnie ci do gustu. Zupa nic swoją nazwę zawdzięcza temu, że w zasadzie nic specjalnego do jej przygotowania nie potrzeba: ot, mleko, cukier i jajka. Jej konsystencja jest podobna do delikatnego budyniu, natomiast ubite białka tworzą efektowną piankę, przypominającą puszyste chmurki. Możesz dodać do niej świeże, sezonowe owoce, sok malinowy lub powidła, aby wzbogacić smak. Pięknie prezentuje się na talerzu i będzie smacznym i zaskakującym deserem. W polskiej kuchni znana jest od lat, jednak w wielu domach nieco o niej zapomniano. Pora przypomnieć sobie ten deser - zdecydowanie warto!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Zupa nic

Składniki:

  •  2 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • maliny i borówki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.

Piana z białka- Pyszności
Piana z białka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Mleko wlewam do rondelka, dodaję cukier, ziarenka wydrążone z laski wanilii. Gdy mleko będzie już gorące, wykładam łyżką porcje przygotowanego białka.Gdy się lekko zetnie (po ok 3 minutach), wyciągam chmurki z mleka.

Zupa nic- Pyszności
Zupa nic- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Ściągam garnek z ognia i dodaję do mleka (już bez białek) rozkłócone żółtka, całość dobrze mieszając trzepaczką do momentu, aż mleko zacznie gęstnieć.

Krok 4: Do głębokiego talerza wlewam mleko. Na wierzch wykładam białkowe chmurki i dekoruję całość świeżymi owocami. Smacznego!

Zupa nic- Pyszności
Zupa nic- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości