Zupa nic to zapomniany przysmak sprzed lat. Z tym przepisem wyjdzie idealna

Zupa nic to pyszny deser z delikatną chmurką na mleku. Wygląda jak z bajki, a smakiem przywoła wiele wspomnień. Dawniej często gościła na polskich stołach, warto więc sobie o niej przypomnieć.

Zupa nic- PysznościZupa nic- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Jeżeli lubisz słodkie, mleczne desery, na pewno ten przepis przypadnie ci do gustu. Zupa nic swoją nazwę zawdzięcza temu, że w zasadzie nic specjalnego do jej przygotowania nie potrzeba: ot, mleko, cukier i jajka. Jej konsystencja jest podobna do delikatnego budyniu, natomiast ubite białka tworzą efektowną piankę, przypominającą puszyste chmurki. Możesz dodać do niej świeże, sezonowe owoce, sok malinowy lub powidła, aby wzbogacić smak. Pięknie prezentuje się na talerzu i będzie smacznym i zaskakującym deserem. W polskiej kuchni znana jest od lat, jednak w wielu domach nieco o niej zapomniano. Pora przypomnieć sobie ten deser - zdecydowanie warto!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Zupa nic

Składniki:

  •  2 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • maliny i borówki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.

Piana z białka- Pyszności
Piana z białka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Mleko wlewam do rondelka, dodaję cukier, ziarenka wydrążone z laski wanilii. Gdy mleko będzie już gorące, wykładam łyżką porcje przygotowanego białka.Gdy się lekko zetnie (po ok 3 minutach), wyciągam chmurki z mleka.

Zupa nic- Pyszności
Zupa nic- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Ściągam garnek z ognia i dodaję do mleka (już bez białek) rozkłócone żółtka, całość dobrze mieszając trzepaczką do momentu, aż mleko zacznie gęstnieć.

Krok 4: Do głębokiego talerza wlewam mleko. Na wierzch wykładam białkowe chmurki i dekoruję całość świeżymi owocami. Smacznego!

Zupa nic- Pyszności
Zupa nic- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀