Włóż całego kurczaka do dyni i wstaw do piekarnika. Goście zaniemówią z wrażenia

Planujesz rodzinny obiad i nie wiesz, co podać jako główne danie? Chcesz zaskoczyć swoich gości, ale nie wiesz, jak to zrobić? Mam sprawdzoną recepturę, która spisze się w tej roli idealnie.

Kurczak w dyni to idealny pomysł na jesienny obiadKurczak w dyni to idealny pomysł na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie uroczystego obiadu może być nie lada wyzwaniem. Jednocześnie może być to źródło niepotrzebnego stresu. Oczywiście rozumiem, że zależy ci, aby wszystko było pyszne i każdy z gości był zachwycony. Z drugiej jednak strony boisz się jakiejś wpadki.

Nie martw się jednak na zapas. Z dzisiejszym przepisem na pewno odniesiesz ogromny sukces i to w jakim wydaniu. Każdy z gości z pewnością poprosi o przepis na główne danie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Kurczak w ciekawym wydaniu

Z racji, że zarówno za oknem, jak i w kalendarzu mamy już jesień, postaw na sezonowe akcenty. W roli głównego dania zaserwuj więc pieczoną dynię. To oczywiście nie koniec niespodzianek na dziś.

Pyszną dynię połącz z kurczakiem, który jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa w naszym kraju. Tym samym będziesz mieć pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich gości

I jeśli w tym miejscu zaproponowane danie wydaje ci się mega skomplikowane, uwierz mi na słowo, to tylko pozory. Tak naprawdę wystarczy wydrążyć dynięschować do środka kurczaka w całości. Potem wizyta w piekarniku i gotowe! Pyszny i oryginalny obiad możesz serwować swoim gościom. 

Kurczak w jesiennym wydaniu
Kurczak w jesiennym wydaniu © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić oryginalny obiad krok po kroku?

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 1 kurczak,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 80 g masła,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia kurczaka. 
  2. Następnie podsmaż go z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  3. W międzyczasie zrób duży otwór w dyni, po czym wydrąż jej środek, tak, aby bez problemu zmieścił się tam cały kurczak.
  4. Kiedy otwór będzie już gotowy, włóż do środka wcześniej przygotowanego kurczaka.
  5. Następnie dodaj sok z cytryny i samą cytrynę, liście laurowe, obrane ząbki czosnku, masło, świeże gałązki tymianku oraz przyprawy: sól i pieprz.
  6. Na koniec przykryj dynię z kurczaka odciętą końcówką warzywa i wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  7. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza przez 90 minut. Po tym czasie usuń osłonkę i piecz dalej całe danie przez kolejne 20 minut. I to wszystko! 
Takie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia
Takie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia © Archiwum Własne | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni przy najbliższej okazji?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości