Włóż całego kurczaka do dyni i wstaw do piekarnika. Goście zaniemówią z wrażenia

Planujesz rodzinny obiad i nie wiesz, co podać jako główne danie? Chcesz zaskoczyć swoich gości, ale nie wiesz, jak to zrobić? Mam sprawdzoną recepturę, która spisze się w tej roli idealnie.

Kurczak w dyni to idealny pomysł na jesienny obiad
Kurczak w dyni to idealny pomysł na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

06.10.2023 07:37

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie uroczystego obiadu może być nie lada wyzwaniem. Jednocześnie może być to źródło niepotrzebnego stresu. Oczywiście rozumiem, że zależy ci, aby wszystko było pyszne i każdy z gości był zachwycony. Z drugiej jednak strony boisz się jakiejś wpadki.

Nie martw się jednak na zapas. Z dzisiejszym przepisem na pewno odniesiesz ogromny sukces i to w jakim wydaniu. Każdy z gości z pewnością poprosi o przepis na główne danie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w ciekawym wydaniu

Z racji, że zarówno za oknem, jak i w kalendarzu mamy już jesień, postaw na sezonowe akcenty. W roli głównego dania zaserwuj więc pieczoną dynię. To oczywiście nie koniec niespodzianek na dziś.

Pyszną dynię połącz z kurczakiem, który jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa w naszym kraju. Tym samym będziesz mieć pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich gości

I jeśli w tym miejscu zaproponowane danie wydaje ci się mega skomplikowane, uwierz mi na słowo, to tylko pozory. Tak naprawdę wystarczy wydrążyć dynięschować do środka kurczaka w całości. Potem wizyta w piekarniku i gotowe! Pyszny i oryginalny obiad możesz serwować swoim gościom. 

Kurczak w jesiennym wydaniu
Kurczak w jesiennym wydaniu© Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić oryginalny obiad krok po kroku?

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 1 kurczak,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 80 g masła,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia kurczaka. 
  2. Następnie podsmaż go z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  3. W międzyczasie zrób duży otwór w dyni, po czym wydrąż jej środek, tak, aby bez problemu zmieścił się tam cały kurczak.
  4. Kiedy otwór będzie już gotowy, włóż do środka wcześniej przygotowanego kurczaka.
  5. Następnie dodaj sok z cytryny i samą cytrynę, liście laurowe, obrane ząbki czosnku, masło, świeże gałązki tymianku oraz przyprawy: sól i pieprz.
  6. Na koniec przykryj dynię z kurczaka odciętą końcówką warzywa i wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  7. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza przez 90 minut. Po tym czasie usuń osłonkę i piecz dalej całe danie przez kolejne 20 minut. I to wszystko! 
Takie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia
Takie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia© Archiwum Własne | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni przy najbliższej okazji?

Wybrane dla Ciebie