Włóż całego kurczaka do dyni i wstaw do piekarnika. Goście zaniemówią z wrażenia
Planujesz rodzinny obiad i nie wiesz, co podać jako główne danie? Chcesz zaskoczyć swoich gości, ale nie wiesz, jak to zrobić? Mam sprawdzoną recepturę, która spisze się w tej roli idealnie.
06.10.2023 07:37
Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie uroczystego obiadu może być nie lada wyzwaniem. Jednocześnie może być to źródło niepotrzebnego stresu. Oczywiście rozumiem, że zależy ci, aby wszystko było pyszne i każdy z gości był zachwycony. Z drugiej jednak strony boisz się jakiejś wpadki.
Nie martw się jednak na zapas. Z dzisiejszym przepisem na pewno odniesiesz ogromny sukces i to w jakim wydaniu. Każdy z gości z pewnością poprosi o przepis na główne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w ciekawym wydaniu
Z racji, że zarówno za oknem, jak i w kalendarzu mamy już jesień, postaw na sezonowe akcenty. W roli głównego dania zaserwuj więc pieczoną dynię. To oczywiście nie koniec niespodzianek na dziś.
Pyszną dynię połącz z kurczakiem, który jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa w naszym kraju. Tym samym będziesz mieć pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich gości.
I jeśli w tym miejscu zaproponowane danie wydaje ci się mega skomplikowane, uwierz mi na słowo, to tylko pozory. Tak naprawdę wystarczy wydrążyć dynię i schować do środka kurczaka w całości. Potem wizyta w piekarniku i gotowe! Pyszny i oryginalny obiad możesz serwować swoim gościom.
Zobacz także
Jak zrobić oryginalny obiad krok po kroku?
Składniki:
- 1 dynia,
- 1 kurczak,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 80 g masła,
- 2 liście laurowe,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia kurczaka.
- Następnie podsmaż go z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- W międzyczasie zrób duży otwór w dyni, po czym wydrąż jej środek, tak, aby bez problemu zmieścił się tam cały kurczak.
- Kiedy otwór będzie już gotowy, włóż do środka wcześniej przygotowanego kurczaka.
- Następnie dodaj sok z cytryny i samą cytrynę, liście laurowe, obrane ząbki czosnku, masło, świeże gałązki tymianku oraz przyprawy: sól i pieprz.
- Na koniec przykryj dynię z kurczaka odciętą końcówką warzywa i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza przez 90 minut. Po tym czasie usuń osłonkę i piecz dalej całe danie przez kolejne 20 minut. I to wszystko!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni przy najbliższej okazji?