Włóż całego kurczaka do dyni i wstaw do piekarnika. Goście zaniemówią z wrażenia

Planujesz rodzinny obiad i nie wiesz, co podać jako główne danie? Chcesz zaskoczyć swoich gości, ale nie wiesz, jak to zrobić? Mam sprawdzoną recepturę, która spisze się w tej roli idealnie.

Kurczak w dyni to idealny pomysł na jesienny obiadKurczak w dyni to idealny pomysł na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie uroczystego obiadu może być nie lada wyzwaniem. Jednocześnie może być to źródło niepotrzebnego stresu. Oczywiście rozumiem, że zależy ci, aby wszystko było pyszne i każdy z gości był zachwycony. Z drugiej jednak strony boisz się jakiejś wpadki.

Nie martw się jednak na zapas. Z dzisiejszym przepisem na pewno odniesiesz ogromny sukces i to w jakim wydaniu. Każdy z gości z pewnością poprosi o przepis na główne danie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Kurczak w ciekawym wydaniu

Z racji, że zarówno za oknem, jak i w kalendarzu mamy już jesień, postaw na sezonowe akcenty. W roli głównego dania zaserwuj więc pieczoną dynię. To oczywiście nie koniec niespodzianek na dziś.

Pyszną dynię połącz z kurczakiem, który jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa w naszym kraju. Tym samym będziesz mieć pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich gości

I jeśli w tym miejscu zaproponowane danie wydaje ci się mega skomplikowane, uwierz mi na słowo, to tylko pozory. Tak naprawdę wystarczy wydrążyć dynięschować do środka kurczaka w całości. Potem wizyta w piekarniku i gotowe! Pyszny i oryginalny obiad możesz serwować swoim gościom. 

Kurczak w jesiennym wydaniu
Kurczak w jesiennym wydaniu © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić oryginalny obiad krok po kroku?

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 1 kurczak,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 80 g masła,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia kurczaka. 
  2. Następnie podsmaż go z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  3. W międzyczasie zrób duży otwór w dyni, po czym wydrąż jej środek, tak, aby bez problemu zmieścił się tam cały kurczak.
  4. Kiedy otwór będzie już gotowy, włóż do środka wcześniej przygotowanego kurczaka.
  5. Następnie dodaj sok z cytryny i samą cytrynę, liście laurowe, obrane ząbki czosnku, masło, świeże gałązki tymianku oraz przyprawy: sól i pieprz.
  6. Na koniec przykryj dynię z kurczaka odciętą końcówką warzywa i wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  7. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza przez 90 minut. Po tym czasie usuń osłonkę i piecz dalej całe danie przez kolejne 20 minut. I to wszystko! 
Takie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia
Takie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia © Archiwum Własne | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni przy najbliższej okazji?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste