Te pierogi staną się hitem na jesiennym stole. Na jednej porcji się nie skończy
Wraz z wrześniem do naszych domów zawitało jesienne menu. Czego nie może w nim zabraknąć? Genialnych pierogów z wyjątkowym farszem!
17.09.2023 14:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesień to wyjątkowa pora roku. I nie chodzi tu tylko o całą paletę barw w przyrodzie dookoła. To również okres, kiedy możemy wykorzystać w kuchni bogaty potencjał jesiennych warzyw oraz owoców. A jest ich cała masa.
Z drugiej strony, gdybym poprosiła cię o wskazanie jesiennego warzywa, myślę, że na 98 proc. wymieniłbyś dynię. I nie ma się co dziwić, bo dynia idealnie wpisuje się w jesienny klimat nie tylko dzięki swojemu kolorowi. Jednocześnie jest związana nierozerwalnie z halloween, które ma miejsce właśnie późną jesienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia w ciekawym wydaniu
Nie muszę więc chyba przedstawiać kolejnych argumentów, dlaczego to właśnie dynia wystąpi dziś w głównej roli. I wykorzystamy ją w bardzo ciekawy sposób, bo połączymy ją z naprawdę kultowym daniem w naszym kraju.
Na bazie dyni przygotujemy niesamowite pierogi, którym nie oprze się nawet największy niejadek. Znikają z talerzy w mgnieniu oka, więc przygotuj się na prośby o dokładkę. Tak to właśnie wygląda w moim domu za każdym razem, kiedy serwuje przepyszne pierogi z dyniowym farszem. U ciebie będzie tak samo!
Zobacz także
Jak zrobić pyszne pierogi krok po kroku?
Zanim zaczniemy, jeszcze jedna ważna informacja. Przepis na genialne pierogi z dyniowym dodatkiem nie jest wcale skomplikowany, dlatego też bez przeszkód poradzisz sobie z ich przygotowaniem. Po prostu palce lizać!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 280 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 łyżeczka soli.
Farsz:
- 400 g pieczonej dyni,
- 400 g twarogu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. Kiedy już to się stanie, oddziel miąższ, który następnie zmiel w maszynce do mięsa.
- To samo zrób z twarogiem.
- Następnie połącz oba składniki. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą mieszankę odstaw na bok, po czym przygotuj ciasto na pierogi.
- Kiedy już to się stanie, podziel je na kilka elementów. Każdy z takich kawałków rozwałkuj na cienki placek, po czym wytnij małe kółka przy pomocy literatki.
- Na każdym kółku rozprowadź część serowo-dyniowego farszu, po czym zlep w taki sposób, aby otrzymać formę pieroga.
- Gotowe pierogi gotuj ok. 10-15 minut, do chwili, aż zaczną wypływać ku górze. Smacznego!
Jesienne pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Palce lizać!