Te pierogi staną się hitem na jesiennym stole. Na jednej porcji się nie skończy

Wraz z wrześniem do naszych domów zawitało jesienne menu. Czego nie może w nim zabraknąć? Genialnych pierogów z wyjątkowym farszem!

Pierogi z dyniowym farszem skradną serca całej rodzinyPierogi z dyniowym farszem skradną serca całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taratorki
Marzena Pęcak

Jesień to wyjątkowa pora roku. I nie chodzi tu tylko o całą paletę barw w przyrodzie dookoła. To również okres, kiedy możemy wykorzystać w kuchni bogaty potencjał jesiennych warzyw oraz owoców. A jest ich cała masa

Z drugiej strony, gdybym poprosiła cię o wskazanie jesiennego warzywa, myślę, że na 98 proc. wymieniłbyś dynię. I nie ma się co dziwić, bo dynia idealnie wpisuje się w jesienny klimat nie tylko dzięki swojemu kolorowi. Jednocześnie jest związana nierozerwalnie z halloween, które ma miejsce właśnie późną jesienią. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Dynia w ciekawym wydaniu

Nie muszę więc chyba przedstawiać kolejnych argumentów, dlaczego to właśnie dynia wystąpi dziś w głównej roli. I wykorzystamy ją w bardzo ciekawy sposób, bo połączymy ją z naprawdę kultowym daniem w naszym kraju. 

Na bazie dyni przygotujemy niesamowite pierogi, którym nie oprze się nawet największy niejadek. Znikają z talerzy w mgnieniu oka, więc przygotuj się na prośby o dokładkę. Tak to właśnie wygląda w moim domu za każdym razem, kiedy serwuje przepyszne pierogi z dyniowym farszem. U ciebie będzie tak samo!

Pierogi z dodatkiem dyni to "must have" na jesiennym stole
Pierogi z dodatkiem dyni to "must have" na jesiennym stole © Adobe Stock | Taratorki

Jak zrobić pyszne pierogi krok po kroku?

Zanim zaczniemy, jeszcze jedna ważna informacja. Przepis na genialne pierogi z dyniowym dodatkiem nie jest wcale skomplikowany, dlatego też bez przeszkód poradzisz sobie z ich przygotowaniem. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka soli. 

Farsz:

  • 400 g pieczonej dyni,
  • 400 g twarogu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. Kiedy już to się stanie, oddziel miąższ, który następnie zmiel w maszynce do mięsa. 
  2. To samo zrób z twarogiem. 
  3. Następnie połącz oba składniki. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
  4. Powstałą mieszankę odstaw na bok, po czym przygotuj ciasto na pierogi.
  5. Kiedy już to się stanie, podziel je na kilka elementów. Każdy z takich kawałków rozwałkuj na cienki placek, po czym wytnij małe kółka przy pomocy literatki.
  6. Na każdym kółku rozprowadź część serowo-dyniowego farszu, po czym zlep w taki sposób, aby otrzymać formę pieroga.
  7. Gotowe pierogi gotuj ok. 10-15 minut, do chwili, aż zaczną wypływać ku górze. Smacznego!

Jesienne pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Palce lizać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione