Te pierogi staną się hitem na jesiennym stole. Na jednej porcji się nie skończy

Wraz z wrześniem do naszych domów zawitało jesienne menu. Czego nie może w nim zabraknąć? Genialnych pierogów z wyjątkowym farszem!

Pierogi z dyniowym farszem skradną serca całej rodzinyPierogi z dyniowym farszem skradną serca całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taratorki
Marzena Pęcak

Jesień to wyjątkowa pora roku. I nie chodzi tu tylko o całą paletę barw w przyrodzie dookoła. To również okres, kiedy możemy wykorzystać w kuchni bogaty potencjał jesiennych warzyw oraz owoców. A jest ich cała masa

Z drugiej strony, gdybym poprosiła cię o wskazanie jesiennego warzywa, myślę, że na 98 proc. wymieniłbyś dynię. I nie ma się co dziwić, bo dynia idealnie wpisuje się w jesienny klimat nie tylko dzięki swojemu kolorowi. Jednocześnie jest związana nierozerwalnie z halloween, które ma miejsce właśnie późną jesienią. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Dynia w ciekawym wydaniu

Nie muszę więc chyba przedstawiać kolejnych argumentów, dlaczego to właśnie dynia wystąpi dziś w głównej roli. I wykorzystamy ją w bardzo ciekawy sposób, bo połączymy ją z naprawdę kultowym daniem w naszym kraju. 

Na bazie dyni przygotujemy niesamowite pierogi, którym nie oprze się nawet największy niejadek. Znikają z talerzy w mgnieniu oka, więc przygotuj się na prośby o dokładkę. Tak to właśnie wygląda w moim domu za każdym razem, kiedy serwuje przepyszne pierogi z dyniowym farszem. U ciebie będzie tak samo!

Pierogi z dodatkiem dyni to "must have" na jesiennym stole
Pierogi z dodatkiem dyni to "must have" na jesiennym stole © Adobe Stock | Taratorki

Jak zrobić pyszne pierogi krok po kroku?

Zanim zaczniemy, jeszcze jedna ważna informacja. Przepis na genialne pierogi z dyniowym dodatkiem nie jest wcale skomplikowany, dlatego też bez przeszkód poradzisz sobie z ich przygotowaniem. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka soli. 

Farsz:

  • 400 g pieczonej dyni,
  • 400 g twarogu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. Kiedy już to się stanie, oddziel miąższ, który następnie zmiel w maszynce do mięsa. 
  2. To samo zrób z twarogiem. 
  3. Następnie połącz oba składniki. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
  4. Powstałą mieszankę odstaw na bok, po czym przygotuj ciasto na pierogi.
  5. Kiedy już to się stanie, podziel je na kilka elementów. Każdy z takich kawałków rozwałkuj na cienki placek, po czym wytnij małe kółka przy pomocy literatki.
  6. Na każdym kółku rozprowadź część serowo-dyniowego farszu, po czym zlep w taki sposób, aby otrzymać formę pieroga.
  7. Gotowe pierogi gotuj ok. 10-15 minut, do chwili, aż zaczną wypływać ku górze. Smacznego!

Jesienne pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Palce lizać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯