Te pierogi staną się hitem na jesiennym stole. Na jednej porcji się nie skończy

Wraz z wrześniem do naszych domów zawitało jesienne menu. Czego nie może w nim zabraknąć? Genialnych pierogów z wyjątkowym farszem!

Pierogi z dyniowym farszem skradną serca całej rodzinyPierogi z dyniowym farszem skradną serca całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taratorki

Jesień to wyjątkowa pora roku. I nie chodzi tu tylko o całą paletę barw w przyrodzie dookoła. To również okres, kiedy możemy wykorzystać w kuchni bogaty potencjał jesiennych warzyw oraz owoców. A jest ich cała masa

Z drugiej strony, gdybym poprosiła cię o wskazanie jesiennego warzywa, myślę, że na 98 proc. wymieniłbyś dynię. I nie ma się co dziwić, bo dynia idealnie wpisuje się w jesienny klimat nie tylko dzięki swojemu kolorowi. Jednocześnie jest związana nierozerwalnie z halloween, które ma miejsce właśnie późną jesienią. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Dynia w ciekawym wydaniu

Nie muszę więc chyba przedstawiać kolejnych argumentów, dlaczego to właśnie dynia wystąpi dziś w głównej roli. I wykorzystamy ją w bardzo ciekawy sposób, bo połączymy ją z naprawdę kultowym daniem w naszym kraju. 

Na bazie dyni przygotujemy niesamowite pierogi, którym nie oprze się nawet największy niejadek. Znikają z talerzy w mgnieniu oka, więc przygotuj się na prośby o dokładkę. Tak to właśnie wygląda w moim domu za każdym razem, kiedy serwuje przepyszne pierogi z dyniowym farszem. U ciebie będzie tak samo!

Pierogi z dodatkiem dyni to "must have" na jesiennym stole
Pierogi z dodatkiem dyni to "must have" na jesiennym stole © Adobe Stock | Taratorki

Jak zrobić pyszne pierogi krok po kroku?

Zanim zaczniemy, jeszcze jedna ważna informacja. Przepis na genialne pierogi z dyniowym dodatkiem nie jest wcale skomplikowany, dlatego też bez przeszkód poradzisz sobie z ich przygotowaniem. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka soli. 

Farsz:

  • 400 g pieczonej dyni,
  • 400 g twarogu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. Kiedy już to się stanie, oddziel miąższ, który następnie zmiel w maszynce do mięsa. 
  2. To samo zrób z twarogiem. 
  3. Następnie połącz oba składniki. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
  4. Powstałą mieszankę odstaw na bok, po czym przygotuj ciasto na pierogi.
  5. Kiedy już to się stanie, podziel je na kilka elementów. Każdy z takich kawałków rozwałkuj na cienki placek, po czym wytnij małe kółka przy pomocy literatki.
  6. Na każdym kółku rozprowadź część serowo-dyniowego farszu, po czym zlep w taki sposób, aby otrzymać formę pieroga.
  7. Gotowe pierogi gotuj ok. 10-15 minut, do chwili, aż zaczną wypływać ku górze. Smacznego!

Jesienne pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Palce lizać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości