Sięgnęłam po popularne warzywo i zamieniłam je w bułeczki. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy
Bułeczki cukiniowe to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych śniadań. Zapakuj je ze sobą do szkoły lub pracy i ciesz się dodatkową porcją warzyw w wyjątkowo smacznym wydaniu.
17.09.2023 10:38
Cukinia to uniwersalne warzywo, które niemal każdego roku daje niezłe plony. Na dodatek można ją znaleźć niemal we wszystkich supermarketach. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu wkomponuje się z łatwością w wiele pysznych dań. Chociaż najpopularniejszą odsłoną jest leczo oraz placuszki, to w mojej kuchni cukinia na dobre rozgościła się pod postacią uroczych, małych bułeczek. Smażę je na patelni i podaję z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. To świetny patent na to, aby w codziennej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułeczki cukiniowe
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 350 g mąki luksusowej + do podsypania,
- 230 g serka śmietankowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli.
Dodatki:
- 120 g serka śmietankowego,
- 12 plastrów szynki parmeńskiej,
- 120 g tartej mozzarelli,
- 120 g mix sałat,
- 2 małe pomidory.
Sposób przygotowania
Krok 1: Cukinię myję i ścieram na tarce. Posypuję solą, mieszam i odstawiam na 10-15 minut. Gdy warzywo puści wodę, dokładnie odciskam wodę.
Krok 2: Do miski przesiewam mąkę pszenną. Dodaję do niej serek śmietankowy, sól, proszek do pieczenia oraz odciśniętą, startą cukinię. Całość mieszam.
Krok 3: Po wymieszaniu przekładam masę na blat lub stolnicę podsypaną maką i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję je nieco i wycinam przy pomocy foremki lub dość szerokiej szklanki koła. Układam je na patelni z rozgrzanym olejem i podsmażam z obu stron po ok. 8 minut.
Krok 4: Podsmażone bułeczki przekrajam na pół. Jedną połówkę smaruję śmietankowym serkiem, układam kawałek szynki parmeńskiej i posypuję startym serem. Połówki z dodatkami umieszczam na patelni i podgrzewam pod przykryciem przez około 5 minut.
Krok 5: Po tym czasie ściągam bułeczki z patelni. Dodaję miks sałat, plasterek pomidora i przykrywam drugą połówką bułki. Smacznego!