Sięgnęłam po popularne warzywo i zamieniłam je w bułeczki. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Bułeczki cukiniowe to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych śniadań. Zapakuj je ze sobą do szkoły lub pracy i ciesz się dodatkową porcją warzyw w wyjątkowo smacznym wydaniu.

Cukiniowe bułeczki- PysznościCukiniowe bułeczki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukinia to uniwersalne warzywo, które niemal każdego roku daje niezłe plony. Na dodatek można ją znaleźć niemal we wszystkich supermarketach. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu wkomponuje się z łatwością w wiele pysznych dań. Chociaż najpopularniejszą odsłoną jest leczo oraz placuszki, to w mojej kuchni cukinia na dobre rozgościła się pod postacią uroczych, małych bułeczek. Smażę je na patelni i podaję z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. To świetny patent na to, aby w codziennej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Bułeczki cukiniowe

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 350 g mąki luksusowej + do podsypania,
  • 230 g serka śmietankowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli.

Dodatki:

  • 120 g serka śmietankowego,
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 120 g tartej mozzarelli,
  • 120 g mix sałat,
  • 2 małe pomidory.

Sposób przygotowania

Krok 1: Cukinię myję i ścieram na tarce. Posypuję solą, mieszam i odstawiam na 10-15 minut. Gdy warzywo puści wodę, dokładnie odciskam wodę.

Krok 2: Do miski przesiewam mąkę pszenną. Dodaję do niej serek śmietankowy, sól, proszek do pieczenia oraz odciśniętą, startą cukinię. Całość mieszam.

Masa na bułeczki- Pyszności
Masa na bułeczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Po wymieszaniu przekładam masę na blat lub stolnicę podsypaną maką i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję je nieco i wycinam przy pomocy foremki lub dość szerokiej szklanki koła. Układam je na patelni z rozgrzanym olejem i podsmażam z obu stron po ok. 8 minut.

Mini bułeczki cukiniowe- Pyszności
Mini bułeczki cukiniowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Podsmażone bułeczki przekrajam na pół. Jedną połówkę smaruję śmietankowym serkiem, układam kawałek szynki parmeńskiej i posypuję startym serem. Połówki z dodatkami umieszczam na patelni i podgrzewam pod przykryciem przez około 5 minut.

Bułeczki z dodatkami- Pyszności
Bułeczki z dodatkami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Po tym czasie ściągam bułeczki z patelni. Dodaję miks sałat, plasterek pomidora i przykrywam drugą połówką bułki. Smacznego!

Bułeczki cukiniowe- Pyszności
Bułeczki cukiniowe- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować