Sięgnęłam po popularne warzywo i zamieniłam je w bułeczki. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Bułeczki cukiniowe to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych śniadań. Zapakuj je ze sobą do szkoły lub pracy i ciesz się dodatkową porcją warzyw w wyjątkowo smacznym wydaniu.

Cukiniowe bułeczki- PysznościCukiniowe bułeczki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukinia to uniwersalne warzywo, które niemal każdego roku daje niezłe plony. Na dodatek można ją znaleźć niemal we wszystkich supermarketach. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu wkomponuje się z łatwością w wiele pysznych dań. Chociaż najpopularniejszą odsłoną jest leczo oraz placuszki, to w mojej kuchni cukinia na dobre rozgościła się pod postacią uroczych, małych bułeczek. Smażę je na patelni i podaję z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. To świetny patent na to, aby w codziennej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Bułeczki cukiniowe

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 350 g mąki luksusowej + do podsypania,
  • 230 g serka śmietankowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli.

Dodatki:

  • 120 g serka śmietankowego,
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 120 g tartej mozzarelli,
  • 120 g mix sałat,
  • 2 małe pomidory.

Sposób przygotowania

Krok 1: Cukinię myję i ścieram na tarce. Posypuję solą, mieszam i odstawiam na 10-15 minut. Gdy warzywo puści wodę, dokładnie odciskam wodę.

Krok 2: Do miski przesiewam mąkę pszenną. Dodaję do niej serek śmietankowy, sól, proszek do pieczenia oraz odciśniętą, startą cukinię. Całość mieszam.

Masa na bułeczki- Pyszności
Masa na bułeczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Po wymieszaniu przekładam masę na blat lub stolnicę podsypaną maką i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję je nieco i wycinam przy pomocy foremki lub dość szerokiej szklanki koła. Układam je na patelni z rozgrzanym olejem i podsmażam z obu stron po ok. 8 minut.

Mini bułeczki cukiniowe- Pyszności
Mini bułeczki cukiniowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Podsmażone bułeczki przekrajam na pół. Jedną połówkę smaruję śmietankowym serkiem, układam kawałek szynki parmeńskiej i posypuję startym serem. Połówki z dodatkami umieszczam na patelni i podgrzewam pod przykryciem przez około 5 minut.

Bułeczki z dodatkami- Pyszności
Bułeczki z dodatkami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Po tym czasie ściągam bułeczki z patelni. Dodaję miks sałat, plasterek pomidora i przykrywam drugą połówką bułki. Smacznego!

Bułeczki cukiniowe- Pyszności
Bułeczki cukiniowe- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇