Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Chrupiące plasterki cukinii w złocistej panierce to przepis na pyszny obiad lub kolację bez dodatku mięsa. Przygotujesz je w mgnieniu oka bez dużego wysiłku. Szybki i tani przepis na posiłek dla całej rodziny.

Placki z cukinii- PysznościPlacki z cukinii- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Ma delikatny, uniwersalny smak, który świetnie sprawdza się w plackach, potrawkach, leczo czy nawet słodkich wypiekach. Moim faworytem są jednak proste placki w chrupiącej, złocistej panierce. Mój sekretny patent na panierkę idealną to dodatek parmezanu. Dzięki odpowiedniej mieszance przypraw nasza cukinia nabiera wyjątkowego smaku i przestaje być mdłym i nieciekawym warzywem.

Ten przepis jest całoroczny, bo samą cukinię bez problemu kupisz przez cały rok w większości dużych sklepów. Świetnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu bez dodatku mięsa lub pożywnej kolacji na ciepło. Uwielbiam takie proste i jednocześnie smaczne przepisy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Smażona cukinia w złocistej panierce

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 jaja,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • ½ szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z cukinii odcinam łodygę i kroję ją w średniej grubości długie plastry. Rozbijam je przy pomocy tłuczka. Pomoże to w puszczeniu wody, dzięki czemu nasze placki będą chrupiące i pozbawione goryczki.

Plastry cukinii- Pyszności
Plastry cukinii- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Posypuję plastry cukinii solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie osuszam kawałki warzyw z wody przy pomocy ręcznika papierowego.

Krok 3: Do dużego naczynia (o szerokości plastrów cukinii) wbijam jajka i roztrzepuję je przy pomocy widelca. Dodaję suszone oregano, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz suszony czosnek. Dorzucam również starty na drobnych oczkach parmezan lub grana padano oraz mąkę pszenną. Dokładnie mieszam wszystkie składniki trzepaczką, aby powstało ciasto. Do osobnego pojemnika wsypuję bułkę tartą.

Placki z cukinii w cieście- Pyszności
Placki z cukinii w cieście- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Zanurzam plastry cukinii w powstałej masie, a następnie obtaczam je dokładnie w bułce tartej. Smażę z obu stron na rozgrzanym oleju, aż panierka się zarumieni.

Smażona cukinia- Pyszności
Smażona cukinia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Usmażoną cukinię odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję z jogurtem (możesz dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek) oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Smażona cukinia- Pyszności
Smażona cukinia - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste