WideoBanalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Placki z cukinii- Pyszności
Placki z cukinii- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

04.09.2023 15:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące plasterki cukinii w złocistej panierce to przepis na pyszny obiad lub kolację bez dodatku mięsa. Przygotujesz je w mgnieniu oka bez dużego wysiłku. Szybki i tani przepis na posiłek dla całej rodziny.

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Ma delikatny, uniwersalny smak, który świetnie sprawdza się w plackach, potrawkach, leczo czy nawet słodkich wypiekach. Moim faworytem są jednak proste placki w chrupiącej, złocistej panierce. Mój sekretny patent na panierkę idealną to dodatek parmezanu. Dzięki odpowiedniej mieszance przypraw nasza cukinia nabiera wyjątkowego smaku i przestaje być mdłym i nieciekawym warzywem.

Ten przepis jest całoroczny, bo samą cukinię bez problemu kupisz przez cały rok w większości dużych sklepów. Świetnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu bez dodatku mięsa lub pożywnej kolacji na ciepło. Uwielbiam takie proste i jednocześnie smaczne przepisy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażona cukinia w złocistej panierce

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 jaja,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • ½ szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z cukinii odcinam łodygę i kroję ją w średniej grubości długie plastry. Rozbijam je przy pomocy tłuczka. Pomoże to w puszczeniu wody, dzięki czemu nasze placki będą chrupiące i pozbawione goryczki.

Plastry cukinii- Pyszności
Plastry cukinii- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Posypuję plastry cukinii solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie osuszam kawałki warzyw z wody przy pomocy ręcznika papierowego.

Krok 3: Do dużego naczynia (o szerokości plastrów cukinii) wbijam jajka i roztrzepuję je przy pomocy widelca. Dodaję suszone oregano, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz suszony czosnek. Dorzucam również starty na drobnych oczkach parmezan lub grana padano oraz mąkę pszenną. Dokładnie mieszam wszystkie składniki trzepaczką, aby powstało ciasto. Do osobnego pojemnika wsypuję bułkę tartą.

Placki z cukinii w cieście- Pyszności
Placki z cukinii w cieście- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Zanurzam plastry cukinii w powstałej masie, a następnie obtaczam je dokładnie w bułce tartej. Smażę z obu stron na rozgrzanym oleju, aż panierka się zarumieni.

Smażona cukinia- Pyszności
Smażona cukinia- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Usmażoną cukinię odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję z jogurtem (możesz dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek) oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Smażona cukinia - Pyszności
Smażona cukinia - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także