Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Chrupiące plasterki cukinii w złocistej panierce to przepis na pyszny obiad lub kolację bez dodatku mięsa. Przygotujesz je w mgnieniu oka bez dużego wysiłku. Szybki i tani przepis na posiłek dla całej rodziny.

Placki z cukinii- PysznościPlacki z cukinii- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Ma delikatny, uniwersalny smak, który świetnie sprawdza się w plackach, potrawkach, leczo czy nawet słodkich wypiekach. Moim faworytem są jednak proste placki w chrupiącej, złocistej panierce. Mój sekretny patent na panierkę idealną to dodatek parmezanu. Dzięki odpowiedniej mieszance przypraw nasza cukinia nabiera wyjątkowego smaku i przestaje być mdłym i nieciekawym warzywem.

Ten przepis jest całoroczny, bo samą cukinię bez problemu kupisz przez cały rok w większości dużych sklepów. Świetnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu bez dodatku mięsa lub pożywnej kolacji na ciepło. Uwielbiam takie proste i jednocześnie smaczne przepisy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Smażona cukinia w złocistej panierce

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 jaja,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • ½ szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z cukinii odcinam łodygę i kroję ją w średniej grubości długie plastry. Rozbijam je przy pomocy tłuczka. Pomoże to w puszczeniu wody, dzięki czemu nasze placki będą chrupiące i pozbawione goryczki.

Plastry cukinii- Pyszności
Plastry cukinii- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Posypuję plastry cukinii solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie osuszam kawałki warzyw z wody przy pomocy ręcznika papierowego.

Krok 3: Do dużego naczynia (o szerokości plastrów cukinii) wbijam jajka i roztrzepuję je przy pomocy widelca. Dodaję suszone oregano, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz suszony czosnek. Dorzucam również starty na drobnych oczkach parmezan lub grana padano oraz mąkę pszenną. Dokładnie mieszam wszystkie składniki trzepaczką, aby powstało ciasto. Do osobnego pojemnika wsypuję bułkę tartą.

Placki z cukinii w cieście- Pyszności
Placki z cukinii w cieście- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Zanurzam plastry cukinii w powstałej masie, a następnie obtaczam je dokładnie w bułce tartej. Smażę z obu stron na rozgrzanym oleju, aż panierka się zarumieni.

Smażona cukinia- Pyszności
Smażona cukinia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Usmażoną cukinię odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję z jogurtem (możesz dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek) oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Smażona cukinia- Pyszności
Smażona cukinia - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯