Pierś z kurczaka z cukinią i pomidorkami koktajlowymi - tani i pyszny pomysł na obiad
Pierś z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i marchewkowym makaronem to szybki przepis na smaczny i lekki obiad. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.
23.07.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:32
Proste roladki z kurczaka skrywają w sobie cukinię i pomidorka koktajlowego. Dzięki pieczeniu uwalnia się cały jego smak, a sam pomidor staje się miękki i soczysty. To prosty sposób na przemycenie do swojej diety dodatkowej porcji warzyw. Całość upiekliśmy w piekarniku i podaliśmy na lekkim makaronie z marchewki.
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomógł nam Zoodler marki Philips.
Piersi z kurczaka z pomidorkami- składniki
1 cukinia
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
4 suszone pomidory w oleju
4 liście świeżej bazylii
80 g sera mozzarelli
2 filety z piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
8 pomidorków koktajlowych
3 marchewki
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Cukinię pokrój w długie, cienkie plastry i posyp solą oraz pieprzem. Na dole plastra połóż suszonego pomidora, listek bazylii i kawałek sera- my wybraliśmy mozzarellę. Zawiń warzywo w roladkę.
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa plastry. Polej mięso oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Na środku każdego kawałka umieść przygotowaną wcześniej roladkę cukiniową.
Roladki z cukinią otul mięsem z kurczaka i zabezpiecz przy pomoc wykałaczek. Na końcach umieść pomidorki koktajlowe.
Marchewki zamień w cienkie nitki przy pomocy Zoodlera. Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i polej olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. Dodaj słodką i ostrą paprykę, sól i suszonym tymianek. Wymieszaj całość, żeby olej i przyprawy równomiernie otoczyły nitki warzywa.
Na makaronie ułóż przygotowane wcześniej mięso. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
Po tym czasie pyszny i lekki obiad dla całej rodziny jest już gotowy. Smacznego!