Sezon właśnie się rozpoczął. Jedz, ile możesz, bo opóźnia starzenie i chroni wzrok

Sezon na ten produkt już trwa. Chociaż najbardziej kojarzy nam się z Halloween, to już możemy ją jeść. Dynia ma mnóstwo właściwości, dzięki którym poprawimy stan swojego zdrowia i wzmocnimy organizm. Mało tego, będziemy wolniej się starzeć.

Pokrojona dyniaPokrojona dynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

W dyni znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. Zawarte są w niej przede wszystkim selen, wapń oraz potas. Jedzenie tej rośliny przynosi mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Mało tego, możemy ją przygotować na różne sposoby. Zupa z dyni i pumpkin spice latte to tylko kilka z wielu propozycji. Poczytajcie o tym, dlaczego warto jeść dynię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dynia opóźnia starzenie i chroni wzrok

Chociaż wielu myśli, że dynia jest warzywem, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Dlaczego? "Winę" za to ponosi jej słodki miąższ, który idealnie pasuje do deserów. Cenimy ją nie tylko ze względu na smak, ale i wartości, jakie posiada. Co sprawia, że jest taka zdrowa? Powodów jest mnóstwo.

Przede wszystkim dynia to źródło błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy funkcjonuje w prawidłowy sposób. Oprócz tego redukuje wchłanianie tłuszczów i pozytywnie wpływa na bakterie usprawniające pracę jelit. Jedzenie dyni pomaga w odchudzaniu. Na uwagę zasługuje również fakt, iż zawiera ona mnóstwo antyutleniaczy, które świetnie radzą sobie ze stresem oksydacyjnym. Jest też źródłem witaminy A oraz luteiny, które wspieraj wzrok.

Dynia
Dynia © Pixabay

To jeszcze nie jest wszystko, gdyż w roślinie znajdziemy także witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także cynk, potas, selen, fosfor, wapń i magnez. Jest też beta-karoten, który zawartością przewyższa nawet marchewkę. Zdaniem ekspertów dynia wspomaga odporność, ma też właściwości antygrzybicze i antybakteryjne.

Jakie są jeszcze jej zalety? Przede wszystkim jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajdziemy tylko 30 kcal. Mało tego, ma sporo białka (1,3 g). Te dwa aspekty oraz obecność błonnika sprawiają, że czujemy sytość po jej spożyciu. Dynia oczyszcza też organizm ze szkodliwych i niepotrzebnych substancji.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez