Sezon właśnie się rozpoczął. Jedz, ile możesz, bo opóźnia starzenie i chroni wzrok

Sezon na ten produkt już trwa. Chociaż najbardziej kojarzy nam się z Halloween, to już możemy ją jeść. Dynia ma mnóstwo właściwości, dzięki którym poprawimy stan swojego zdrowia i wzmocnimy organizm. Mało tego, będziemy wolniej się starzeć.

Pokrojona dyniaPokrojona dynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W dyni znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. Zawarte są w niej przede wszystkim selen, wapń oraz potas. Jedzenie tej rośliny przynosi mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Mało tego, możemy ją przygotować na różne sposoby. Zupa z dyni i pumpkin spice latte to tylko kilka z wielu propozycji. Poczytajcie o tym, dlaczego warto jeść dynię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Dynia opóźnia starzenie i chroni wzrok

Chociaż wielu myśli, że dynia jest warzywem, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Dlaczego? "Winę" za to ponosi jej słodki miąższ, który idealnie pasuje do deserów. Cenimy ją nie tylko ze względu na smak, ale i wartości, jakie posiada. Co sprawia, że jest taka zdrowa? Powodów jest mnóstwo.

Przede wszystkim dynia to źródło błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy funkcjonuje w prawidłowy sposób. Oprócz tego redukuje wchłanianie tłuszczów i pozytywnie wpływa na bakterie usprawniające pracę jelit. Jedzenie dyni pomaga w odchudzaniu. Na uwagę zasługuje również fakt, iż zawiera ona mnóstwo antyutleniaczy, które świetnie radzą sobie ze stresem oksydacyjnym. Jest też źródłem witaminy A oraz luteiny, które wspieraj wzrok.

Dynia
Dynia © Pixabay

To jeszcze nie jest wszystko, gdyż w roślinie znajdziemy także witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także cynk, potas, selen, fosfor, wapń i magnez. Jest też beta-karoten, który zawartością przewyższa nawet marchewkę. Zdaniem ekspertów dynia wspomaga odporność, ma też właściwości antygrzybicze i antybakteryjne.

Jakie są jeszcze jej zalety? Przede wszystkim jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajdziemy tylko 30 kcal. Mało tego, ma sporo białka (1,3 g). Te dwa aspekty oraz obecność błonnika sprawiają, że czujemy sytość po jej spożyciu. Dynia oczyszcza też organizm ze szkodliwych i niepotrzebnych substancji.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć