PoradySezon właśnie się rozpoczął. Jedz, ile możesz, bo opóźnia starzenie i chroni wzrok

Sezon właśnie się rozpoczął. Jedz, ile możesz, bo opóźnia starzenie i chroni wzrok

Pokrojona dynia
Pokrojona dynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.09.2023 07:30

Sezon na ten produkt już trwa. Chociaż najbardziej kojarzy nam się z Halloween, to już możemy ją jeść. Dynia ma mnóstwo właściwości, dzięki którym poprawimy stan swojego zdrowia i wzmocnimy organizm. Mało tego, będziemy wolniej się starzeć.

W dyni znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. Zawarte są w niej przede wszystkim selen, wapń oraz potas. Jedzenie tej rośliny przynosi mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Mało tego, możemy ją przygotować na różne sposoby. Zupa z dyni i pumpkin spice latte to tylko kilka z wielu propozycji. Poczytajcie o tym, dlaczego warto jeść dynię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dynia opóźnia starzenie i chroni wzrok

Chociaż wielu myśli, że dynia jest warzywem, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Dlaczego? "Winę" za to ponosi jej słodki miąższ, który idealnie pasuje do deserów. Cenimy ją nie tylko ze względu na smak, ale i wartości, jakie posiada. Co sprawia, że jest taka zdrowa? Powodów jest mnóstwo.

Przede wszystkim dynia to źródło błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy funkcjonuje w prawidłowy sposób. Oprócz tego redukuje wchłanianie tłuszczów i pozytywnie wpływa na bakterie usprawniające pracę jelit. Jedzenie dyni pomaga w odchudzaniu. Na uwagę zasługuje również fakt, iż zawiera ona mnóstwo antyutleniaczy, które świetnie radzą sobie ze stresem oksydacyjnym. Jest też źródłem witaminy A oraz luteiny, które wspieraj wzrok.

Dynia
Dynia© Pixabay

To jeszcze nie jest wszystko, gdyż w roślinie znajdziemy także witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także cynk, potas, selen, fosfor, wapń i magnez. Jest też beta-karoten, który zawartością przewyższa nawet marchewkę. Zdaniem ekspertów dynia wspomaga odporność, ma też właściwości antygrzybicze i antybakteryjne.

Jakie są jeszcze jej zalety? Przede wszystkim jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajdziemy tylko 30 kcal. Mało tego, ma sporo białka (1,3 g). Te dwa aspekty oraz obecność błonnika sprawiają, że czujemy sytość po jej spożyciu. Dynia oczyszcza też organizm ze szkodliwych i niepotrzebnych substancji.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także