Masz dość nudnych kanapek na drugie śniadanie? Z nami zrobisz coś pysznego i ciekawego
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne, kolorowe i zdrowe pudełka do pracy, to trafiłeś po prostu idealnie. Tak przygotowane posiłki zapewnią dużo energii do działania i sprawią, że powrót do pracy po okresie urlopowym nie będzie taki straszny.
18.09.2023 10:58
Bez względu na to, czy przygotowujesz pudełka do pracy, szkoły, czy na uczelnię, warto zadbać o to, aby dostarczyły odpowiedniej dawki energii. Poświęć kilkanaście minut dzień wcześniej, a kolejnego dnia będziesz sobie wdzięczny za to, że zapakowałeś do pracy takie pyszności. Jeśli brakuje ci pomysłów na to, co zabrać ze sobą zamiast klasycznych kanapek, przygotowaliśmy inspiracje na 5 pysznych boksów, wypełnionych po brzegi smacznymi produktami. Przygotowanie ich jest proste i bardzo szybkie.
Zobacz nasze inspiracje na lunchboxy dla dorosłych
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lunchbox do pracy
Składniki:
Box 1:
1 porcja:
- ½ ogórka szklarniowego,
- ¾ szklanki pomidorków koktajlowych,
- 30 g sera feta,
- ½ szklanki cieciorki konserwowej,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 100 g ryżu - ugotowanego,
- 2 garście rukoli,
- 1 szklanka winogrona.
Box 2:
1 porcja:
- ½ mozzarelli w zalewie,
- ½ pomidora malinowego,
- łyżeczka zielonego pesto,
- łyżka płatków migdałów,
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
- ¾ szklanki zielonych oliwek,
- ½ szklanki pokrojonych truskawek,
- ½ szklanki borówki amerykańskiej,
- łyżeczka soli.
Box 3:
1 porcja:
- 100 g tuńczyka w sosie własnym,
- ½ szklanki czarnej fasoli konserwowej,
- ¾ szklanki pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 100 g ryżu ugotowanego,
- awokado,
- ¼ cytryny,
- 2 łyżki hummusu,
- marchewka.
Box 4
1 porcja:
- ¾ szklanki płatków górskich-ugotowanych,
- 150 g jogurt skyr waniliowy,
- garść całych migdałów,
- garść orzechów nerkowca,
- 2 łyżki granoli,
- 4 łyżki miodu,
- jabłko,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Box 5
1 porcja:
- ¾ szklanki makaronu pełnoziarnistego - ugotowanego,
- łyżka zielonego pesto,
- ½ szklanki pomidorków koktajlowych,
- 2 garście rukoli,
- usmażony filet z piersi z kurczaka z przyprawami,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- szklanka winogron.
Sposób przygotowania:
Box 1: Ogórka kroję w kostkę, dorzucam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, odsączoną zalewy ciecierzycę, pokruszony ser feta oraz natkę pietruszki. Doprawiam solą oraz pieprzem i polewam oliwą. Dokładnie mieszam. Połowę pojemnika wypełniam sałatką, drugą połowę ugotowanym ryżem. Dorzucam rukolę oraz kawałek cytryny do skropienia podczas jedzenia. Na przekąskę pakuję umyte winogrona.
Box 2: Do pojemnika wkładam umytą i osuszoną rukolę. Następnie dodaję kawałki sera mozzarella, układając je na przemian z półplasterkami pomidora i polewam zielonym pesto. Dorzucam podprażone płatki migdałów oraz kawałki razowego pieczywa. Na przekąskę pakuję umyte owoce leśne.
Box 3: Do ugotowanego ryżu dorzucam pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, czarną fasolę oraz odsączonego tuńczyka. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki oraz olej roślinny i dokładnie mieszam. Przekładam do pudełka, dodaję przekrojone na pół awokado oraz kawałek cytryny do skropienia sałatki. Na przekąskę pakuję obraną i pokrojoną marchewkę oraz hummus. Osobno dorzucam też sól i pieprz do doprawienia sałatki.
Box 4: Ugotowane na wodzie płatki przekładam do pojemnika. Dodaję na wierzch waniliowy skyr oraz orzechy. Posypuję granolą i zamykam. Na przekąskę pakuję jabłka z masłem orzechowym, oraz osobno miód do polania płatków.
Box 5: Ugotowany makaron przekładam do pudełka. Dodaję zielone pesto, rukolę oraz podsmażoną i pokrojoną w paski pierś z kurczaka w ulubionych przyprawach. Dorzucam pomidorki koktajlowe, a w osobnym pojemniczku umieszczam parmezan, którym posypię danie tuż przed zjedzeniem. Na przekąskę pakuję umyte winogrona.