Masz dość nudnych kanapek na drugie śniadanie? Z nami zrobisz coś pysznego i ciekawego
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne, kolorowe i zdrowe pudełka do pracy, to trafiłeś po prostu idealnie. Tak przygotowane posiłki zapewnią dużo energii do działania i sprawią, że powrót do pracy po okresie urlopowym nie będzie taki straszny.
Bez względu na to, czy przygotowujesz pudełka do pracy, szkoły, czy na uczelnię, warto zadbać o to, aby dostarczyły odpowiedniej dawki energii. Poświęć kilkanaście minut dzień wcześniej, a kolejnego dnia będziesz sobie wdzięczny za to, że zapakowałeś do pracy takie pyszności. Jeśli brakuje ci pomysłów na to, co zabrać ze sobą zamiast klasycznych kanapek, przygotowaliśmy inspiracje na 5 pysznych boksów, wypełnionych po brzegi smacznymi produktami. Przygotowanie ich jest proste i bardzo szybkie.
Zobacz nasze inspiracje na lunchboxy dla dorosłych
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Lunchbox do pracy
Składniki:
Box 1:
1 porcja:
- ½ ogórka szklarniowego,
- ¾ szklanki pomidorków koktajlowych,
- 30 g sera feta,
- ½ szklanki cieciorki konserwowej,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 100 g ryżu - ugotowanego,
- 2 garście rukoli,
- 1 szklanka winogrona.
Box 2:
1 porcja:
- ½ mozzarelli w zalewie,
- ½ pomidora malinowego,
- łyżeczka zielonego pesto,
- łyżka płatków migdałów,
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
- ¾ szklanki zielonych oliwek,
- ½ szklanki pokrojonych truskawek,
- ½ szklanki borówki amerykańskiej,
- łyżeczka soli.
Box 3:
1 porcja:
- 100 g tuńczyka w sosie własnym,
- ½ szklanki czarnej fasoli konserwowej,
- ¾ szklanki pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 100 g ryżu ugotowanego,
- awokado,
- ¼ cytryny,
- 2 łyżki hummusu,
- marchewka.
Box 4
1 porcja:
- ¾ szklanki płatków górskich-ugotowanych,
- 150 g jogurt skyr waniliowy,
- garść całych migdałów,
- garść orzechów nerkowca,
- 2 łyżki granoli,
- 4 łyżki miodu,
- jabłko,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Box 5
1 porcja:
- ¾ szklanki makaronu pełnoziarnistego - ugotowanego,
- łyżka zielonego pesto,
- ½ szklanki pomidorków koktajlowych,
- 2 garście rukoli,
- usmażony filet z piersi z kurczaka z przyprawami,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- szklanka winogron.
Sposób przygotowania:
Box 1: Ogórka kroję w kostkę, dorzucam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, odsączoną zalewy ciecierzycę, pokruszony ser feta oraz natkę pietruszki. Doprawiam solą oraz pieprzem i polewam oliwą. Dokładnie mieszam. Połowę pojemnika wypełniam sałatką, drugą połowę ugotowanym ryżem. Dorzucam rukolę oraz kawałek cytryny do skropienia podczas jedzenia. Na przekąskę pakuję umyte winogrona.
Box 2: Do pojemnika wkładam umytą i osuszoną rukolę. Następnie dodaję kawałki sera mozzarella, układając je na przemian z półplasterkami pomidora i polewam zielonym pesto. Dorzucam podprażone płatki migdałów oraz kawałki razowego pieczywa. Na przekąskę pakuję umyte owoce leśne.
Box 3: Do ugotowanego ryżu dorzucam pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, czarną fasolę oraz odsączonego tuńczyka. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki oraz olej roślinny i dokładnie mieszam. Przekładam do pudełka, dodaję przekrojone na pół awokado oraz kawałek cytryny do skropienia sałatki. Na przekąskę pakuję obraną i pokrojoną marchewkę oraz hummus. Osobno dorzucam też sól i pieprz do doprawienia sałatki.
Box 4: Ugotowane na wodzie płatki przekładam do pojemnika. Dodaję na wierzch waniliowy skyr oraz orzechy. Posypuję granolą i zamykam. Na przekąskę pakuję jabłka z masłem orzechowym, oraz osobno miód do polania płatków.
Box 5: Ugotowany makaron przekładam do pudełka. Dodaję zielone pesto, rukolę oraz podsmażoną i pokrojoną w paski pierś z kurczaka w ulubionych przyprawach. Dorzucam pomidorki koktajlowe, a w osobnym pojemniczku umieszczam parmezan, którym posypię danie tuż przed zjedzeniem. Na przekąskę pakuję umyte winogrona.