Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki

Kto wychował się w PRL-u, z łatwością zapamięta przepis również na ciasto Šalamounovy řezy, bo do złudzenia przypomina zapomnianego murzynka. Jednak czeski wypiek różni polewa wzbogacona o aromatyczny dodatek. Na wierzchu znajduje się spora warstwa wiórków kokosowych.

Kluczowa jest polewa i wiórki kokosoweKluczowa jest polewa i wiórki kokosowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czeskie ciasto do złudzenia przypomina popularny w PRL-u murzynek. Może ze względu na mało inkluzywną nazwę, a może dlatego, że po prostu teraz mamy większy wybór składników, miękki kakaowy wypiek odszedł w niepamięć. Za chwilę przypomnę przepis, ale od razu zaznaczę, że tym razem podam ciasto inaczej. Z czeską polewą i wiórkami kokosowymi na pewno posmakuje nawet wybrednemu wujkowi.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Skąd nazwa ciasta?

Šalamounovy řezy to inaczej "cięcia Salomona", co może wynikać z tego, że deser należało podzielić na równe, sprawiedliwe kawałki, aby nikt nie czuł się pokrzywdzony. Nazwa ciasta może sugerować również, że należy zachować rozsądek w jego spożywaniu – nie tylko z uwagi na zawartość cukru, ale także ze względu na procenty w polewie czekoladowej

Przepis na Šalamounovy řezy, czyli czeskie ciasto kakaowe

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy miękki środek przejdzie już aromatem polewy. Nie musisz więc czekać z pracą na ostatnią chwilę. Šalamounovy řezy spokojnie poczeka w lodówce nawet do czterech dni.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 400 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki rumu,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na wolnym ogniu roztop masło, wymieszaj z kakao i cukrem – masa nie może się zagotować.
  2. Zdejmij garnek z kuchenki. Odlej 1 szklankę na polewę.
  3. Pozostałą masę przełóż do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  4. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszaj je do masy.
  5. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut. Piecz do tzw. suchego potyczka.
  6. Odłożoną polewę wymieszaj z rumem, polej nią gorące ciasto.
  7. Po wierzchu posyp wiórkami kokosowymi.
Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯