Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki

Kto wychował się w PRL-u, z łatwością zapamięta przepis również na ciasto Šalamounovy řezy, bo do złudzenia przypomina zapomnianego murzynka. Jednak czeski wypiek różni polewa wzbogacona o aromatyczny dodatek. Na wierzchu znajduje się spora warstwa wiórków kokosowych.

Kluczowa jest polewa i wiórki kokosoweKluczowa jest polewa i wiórki kokosowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czeskie ciasto do złudzenia przypomina popularny w PRL-u murzynek. Może ze względu na mało inkluzywną nazwę, a może dlatego, że po prostu teraz mamy większy wybór składników, miękki kakaowy wypiek odszedł w niepamięć. Za chwilę przypomnę przepis, ale od razu zaznaczę, że tym razem podam ciasto inaczej. Z czeską polewą i wiórkami kokosowymi na pewno posmakuje nawet wybrednemu wujkowi.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Skąd nazwa ciasta?

Šalamounovy řezy to inaczej "cięcia Salomona", co może wynikać z tego, że deser należało podzielić na równe, sprawiedliwe kawałki, aby nikt nie czuł się pokrzywdzony. Nazwa ciasta może sugerować również, że należy zachować rozsądek w jego spożywaniu – nie tylko z uwagi na zawartość cukru, ale także ze względu na procenty w polewie czekoladowej

Przepis na Šalamounovy řezy, czyli czeskie ciasto kakaowe

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy miękki środek przejdzie już aromatem polewy. Nie musisz więc czekać z pracą na ostatnią chwilę. Šalamounovy řezy spokojnie poczeka w lodówce nawet do czterech dni.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 400 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki rumu,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na wolnym ogniu roztop masło, wymieszaj z kakao i cukrem – masa nie może się zagotować.
  2. Zdejmij garnek z kuchenki. Odlej 1 szklankę na polewę.
  3. Pozostałą masę przełóż do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  4. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszaj je do masy.
  5. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut. Piecz do tzw. suchego potyczka.
  6. Odłożoną polewę wymieszaj z rumem, polej nią gorące ciasto.
  7. Po wierzchu posyp wiórkami kokosowymi.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść