Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Kto wychował się w PRL-u, z łatwością zapamięta przepis również na ciasto Šalamounovy řezy, bo do złudzenia przypomina zapomnianego murzynka. Jednak czeski wypiek różni polewa wzbogacona o aromatyczny dodatek. Na wierzchu znajduje się spora warstwa wiórków kokosowych.
Czeskie ciasto do złudzenia przypomina popularny w PRL-u murzynek. Może ze względu na mało inkluzywną nazwę, a może dlatego, że po prostu teraz mamy większy wybór składników, miękki kakaowy wypiek odszedł w niepamięć. Za chwilę przypomnę przepis, ale od razu zaznaczę, że tym razem podam ciasto inaczej. Z czeską polewą i wiórkami kokosowymi na pewno posmakuje nawet wybrednemu wujkowi.
Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Skąd nazwa ciasta?
Šalamounovy řezy to inaczej "cięcia Salomona", co może wynikać z tego, że deser należało podzielić na równe, sprawiedliwe kawałki, aby nikt nie czuł się pokrzywdzony. Nazwa ciasta może sugerować również, że należy zachować rozsądek w jego spożywaniu – nie tylko z uwagi na zawartość cukru, ale także ze względu na procenty w polewie czekoladowej
Przepis na Šalamounovy řezy, czyli czeskie ciasto kakaowe
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy miękki środek przejdzie już aromatem polewy. Nie musisz więc czekać z pracą na ostatnią chwilę. Šalamounovy řezy spokojnie poczeka w lodówce nawet do czterech dni.
Składniki:
- 250 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 400 g cukru,
- 4 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki rumu,
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
- W garnku na wolnym ogniu roztop masło, wymieszaj z kakao i cukrem – masa nie może się zagotować.
- Zdejmij garnek z kuchenki. Odlej 1 szklankę na polewę.
- Pozostałą masę przełóż do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszaj je do masy.
- Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut. Piecz do tzw. suchego potyczka.
- Odłożoną polewę wymieszaj z rumem, polej nią gorące ciasto.
- Po wierzchu posyp wiórkami kokosowymi.