W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota

Miękkie i puszyste ciasto kakaowe kiedyś często gościło na stołach, ale ze względu na kontrowersyjną nazwę zostało zepchnięte na kulinarny margines. Odszukałam stary w przepis na "murzynka" i przełożyłam go delikatnym kremem z mascarpone. Deser smakował jak tiramisu.

Ciasto kakaowe, które smakuje jak tiramisuCiasto kakaowe, które smakuje jak tiramisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Myślisz, aby przygotować proste i efektowne ciasto na weekend? Nie potrzebujesz wielu skomplikowanych składników, aby wyczarować pyszny i domowy deser. Wystarczy trochę mąki, prawdziwe masło, kakao, śmietanka i serek mascarpone. Zniesławiony "murzynek" pięknie wyrasta, a nasączony kawą z odrobiną likieru i przełożony kremem z prawdziwą wanilią smakuje jak włoski przysmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Przepis na ciasto kakaowe à la tiramisu

Do nasączenia ciasta możesz użyć kawy z ekspresu lub zaparzonej w kawiarce. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową bądź prostokątną blachę (ok. 20 x 30 cm).

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao,
  • szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml czarnej kawy,
  • opcjonalnie: likier kawowy lub amaretto.

Krem mascarpone:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ziarenka z laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku podgrzej mleko i dodaj do niego kakao, cukier oraz masło. Zagotuj całość i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Z przygotowanej wcześniej, mleczno-kakaowej masy odlej 250 ml (to będzie polewa). Do reszty dodaj żółtka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość.
  5. Na koniec ostrożnie wmieszaj ubite białka.
  6. Całość przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnik sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już wypieczone w środku. Wyjmij z piekarniki i odstaw do ostygnięcia.
  8. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj serek mascarpone.
  9. Ciasto przekrój na trzy blaty, każdy z nich nasącz czarną kawą (może być z dodatkiem likieru). Blaty przełóż przygotowanym kremem. Po wierzchu polej polewą czekoladową.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo