W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Miękkie i puszyste ciasto kakaowe kiedyś często gościło na stołach, ale ze względu na kontrowersyjną nazwę zostało zepchnięte na kulinarny margines. Odszukałam stary w przepis na "murzynka" i przełożyłam go delikatnym kremem z mascarpone. Deser smakował jak tiramisu.
Myślisz, aby przygotować proste i efektowne ciasto na weekend? Nie potrzebujesz wielu skomplikowanych składników, aby wyczarować pyszny i domowy deser. Wystarczy trochę mąki, prawdziwe masło, kakao, śmietanka i serek mascarpone. Zniesławiony "murzynek" pięknie wyrasta, a nasączony kawą z odrobiną likieru i przełożony kremem z prawdziwą wanilią smakuje jak włoski przysmak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto miodowe lata
Przepis na ciasto kakaowe à la tiramisu
Do nasączenia ciasta możesz użyć kawy z ekspresu lub zaparzonej w kawiarce. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową bądź prostokątną blachę (ok. 20 x 30 cm).
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao,
- szklanka cukru,
- 200 g masła,
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml czarnej kawy,
- opcjonalnie: likier kawowy lub amaretto.
Krem mascarpone:
- 300 ml śmietany kremówki,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- ziarenka z laski wanilii.
Sposób przygotowania:
- W niewielkim garnku podgrzej mleko i dodaj do niego kakao, cukier oraz masło. Zagotuj całość i pozostaw do ostygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Z przygotowanej wcześniej, mleczno-kakaowej masy odlej 250 ml (to będzie polewa). Do reszty dodaj żółtka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość.
- Na koniec ostrożnie wmieszaj ubite białka.
- Całość przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnik sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już wypieczone w środku. Wyjmij z piekarniki i odstaw do ostygnięcia.
- Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj serek mascarpone.
- Ciasto przekrój na trzy blaty, każdy z nich nasącz czarną kawą (może być z dodatkiem likieru). Blaty przełóż przygotowanym kremem. Po wierzchu polej polewą czekoladową.