W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota

Miękkie i puszyste ciasto kakaowe kiedyś często gościło na stołach, ale ze względu na kontrowersyjną nazwę zostało zepchnięte na kulinarny margines. Odszukałam stary w przepis na "murzynka" i przełożyłam go delikatnym kremem z mascarpone. Deser smakował jak tiramisu.

Ciasto kakaowe, które smakuje jak tiramisuCiasto kakaowe, które smakuje jak tiramisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Myślisz, aby przygotować proste i efektowne ciasto na weekend? Nie potrzebujesz wielu skomplikowanych składników, aby wyczarować pyszny i domowy deser. Wystarczy trochę mąki, prawdziwe masło, kakao, śmietanka i serek mascarpone. Zniesławiony "murzynek" pięknie wyrasta, a nasączony kawą z odrobiną likieru i przełożony kremem z prawdziwą wanilią smakuje jak włoski przysmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Przepis na ciasto kakaowe à la tiramisu

Do nasączenia ciasta możesz użyć kawy z ekspresu lub zaparzonej w kawiarce. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową bądź prostokątną blachę (ok. 20 x 30 cm).

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao,
  • szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml czarnej kawy,
  • opcjonalnie: likier kawowy lub amaretto.

Krem mascarpone:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ziarenka z laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku podgrzej mleko i dodaj do niego kakao, cukier oraz masło. Zagotuj całość i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Z przygotowanej wcześniej, mleczno-kakaowej masy odlej 250 ml (to będzie polewa). Do reszty dodaj żółtka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość.
  5. Na koniec ostrożnie wmieszaj ubite białka.
  6. Całość przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnik sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już wypieczone w środku. Wyjmij z piekarniki i odstaw do ostygnięcia.
  8. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj serek mascarpone.
  9. Ciasto przekrój na trzy blaty, każdy z nich nasącz czarną kawą (może być z dodatkiem likieru). Blaty przełóż przygotowanym kremem. Po wierzchu polej polewą czekoladową.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci