Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Proste i szybkie ciasto marchewkowe, które ładnie wyrasta, jest pulchne i przyjemnie wilgotne – to przepis na udany początek jesieni. Nie ma możliwości, aby to ciasto nie wyszło. Na wierzch wystarczy położyć delikatny i lekko kwaskowy krem, aby deser smakował jak z przytulnej kawiarenki.
Ciasto marchewkowe w duecie z ciastem dyniowym to znak, że za chwilę będzie można otulić się ciepłym kocykiem i jesiennymi aromatami przypraw korzennych. Chociaż temperatura za oknem staje jeszcze na wysokości wymagań kalendarzowej pory roku, niektórzy marzą już o tym, aby na talerzach zawitały jesienne smakołyki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis
Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe?
Sama marchewka to trochę za mało. Jeśli chcesz, aby w środku było miękkie i wilgotne jednocześnie, dodaj drobno pokrojonego ananasa. Najlepiej sięgnąć po świeży owoc, który nie zawiera dodatkowego cukru – dojrzały ananas sam w sobie jest bardzo słodki i przyjemnie soczysty.
Do masy na ciasto marchewkowe możesz wrzucić także drobno pokrojone jabłka, rodzynki, orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczy, jeśli lubisz bakaliowe dodatki. Wolisz tropikalne smaki? Postaw na ananasa i wiórki kokosowe.
Krem do ciasta możesz zrobić z bitej śmietany wymieszanej z serkiem mascarpone lub na bazie miękkiego masła, kremowego serka i soku z cytryny.
Przepis na ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym
Ciasto upiecz w kwadratowej blaszce o boku ok. 22–24 cm lub w tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 3 średnie marchewki (2 szklanki po starciu na grubych oczkach),
- 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa (może być świeży lub z puszki),
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 cukier waniliowy,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru drobnego,
- 1 szklanka oleju.
Krem:
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g cukru pudru,
- 400 g kremowego serka kanapkowego,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z drobno pokrojonym ananasem.
- W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
- W drugiej misce ubij mikserem jajka z dodatkiem cukru na kremową masę. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z dodatkami. Po chwili wlej także olej i dokładnie wymieszaj.
- Do gotowej masy dodaj marchewkę z ananasem i wymieszaj szpatułką do ciasta.
- Całość przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnik sprawdź, czy ciasto jest dopieczone w środku przy pomocy drewnianego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Na krem utrzyj mikserem miękkie masło i stopniowo dodawaj cukier puder. Gdy krem nabierze pożądanej objętości wmiksuj serek kanapkowy, a na koniec dodaj sok z cytryny. Krem wstaw do lodówki i nałóż na przestudzone ciasto marchewkowe.