Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek

Proste i szybkie ciasto marchewkowe, które ładnie wyrasta, jest pulchne i przyjemnie wilgotne – to przepis na udany początek jesieni. Nie ma możliwości, aby to ciasto nie wyszło. Na wierzch wystarczy położyć delikatny i lekko kwaskowy krem, aby deser smakował jak z przytulnej kawiarenki.

Ciasto marchewkowe najlepiej smakuje z kremem cytrynowymCiasto marchewkowe najlepiej smakuje z kremem cytrynowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto marchewkowe w duecie z ciastem dyniowym to znak, że za chwilę będzie można otulić się ciepłym kocykiem i jesiennymi aromatami przypraw korzennych. Chociaż temperatura za oknem staje jeszcze na wysokości wymagań kalendarzowej pory roku, niektórzy marzą już o tym, aby na talerzach zawitały jesienne smakołyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe?

Sama marchewka to trochę za mało. Jeśli chcesz, aby w środku było miękkie i wilgotne jednocześnie, dodaj drobno pokrojonego ananasa. Najlepiej sięgnąć po świeży owoc, który nie zawiera dodatkowego cukru – dojrzały ananas sam w sobie jest bardzo słodki i przyjemnie soczysty.

Do masy na ciasto marchewkowe możesz wrzucić także drobno pokrojone jabłka, rodzynki, orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczy, jeśli lubisz bakaliowe dodatki. Wolisz tropikalne smaki? Postaw na ananasa i wiórki kokosowe.

Krem do ciasta możesz zrobić z bitej śmietany wymieszanej z serkiem mascarpone lub na bazie miękkiego masła, kremowego serka i soku z cytryny.

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Ciasto upiecz w kwadratowej blaszce o boku ok. 22–24 cm lub w tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki (2 szklanki po starciu na grubych oczkach),
  • 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa (może być świeży lub z puszki),
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 1 szklanka oleju.

Krem:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 400 g kremowego serka kanapkowego,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z drobno pokrojonym ananasem.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  3. W drugiej misce ubij mikserem jajka z dodatkiem cukru na kremową masę. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z dodatkami. Po chwili wlej także olej i dokładnie wymieszaj.
  4. Do gotowej masy dodaj marchewkę z ananasem i wymieszaj szpatułką do ciasta.
  5. Całość przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
  6. Przed wyjęciem z piekarnik sprawdź, czy ciasto jest dopieczone w środku przy pomocy drewnianego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  7. Na krem utrzyj mikserem miękkie masło i stopniowo dodawaj cukier puder. Gdy krem nabierze pożądanej objętości wmiksuj serek kanapkowy, a na koniec dodaj sok z cytryny. Krem wstaw do lodówki i nałóż na przestudzone ciasto marchewkowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska