PoradyZamiast wyrzucać, kroję na paseczki i sięgam po przepis Ani Starmach. Najlepszy dodatek do makowca i piernika

Zamiast wyrzucać, kroję na paseczki i sięgam po przepis Ani Starmach. Najlepszy dodatek do makowca i piernika

Być może podobnie jak ja nadrabiasz brak witaminy C, jedząc jesienią pomarańcze na kilogramy. Do niedawna wyrzucałam skórkę, ponieważ nie miałam czasu na przygotowywanie z niej przetworów. Odkąd zobaczyłam, w jaki sposób robi ją Ania Starmach, już nie popełniam tego błędu.

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ochakovskii Vladimir Sergeevich

05.12.2024 14:15

Nie tylko słodki miąższ, ale także skórka z pomarańczy, zawiera wiele wartościowych składników odżywczych. Do tego jest pełna aromatu, który idealnie uzupełnia świąteczne potrawy. Już teraz warto ją przygotować, aby mieć pod ręką, gdy przyjdzie czas na piernikimakowce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystać skórkę z pomarańczy?

Ania Starmach podaje prosty przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową. Jednak zanim do niego przejdę, podzielę się z wami jeszcze jednym pomysłem na recykling pachnących odpadków.

Czy wiesz, że ze skórek pomarańczy możesz zrobić pachnące woreczki do szafy? Najpierw należy je wysuszyć. Możesz to zrobić przy pomocy grzejnika lub skorzystać z szybszej metody w piekarniku. Pokrojone na małe kawałki skórki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni Celsjusza. Gdy zrobią się chrupiące, wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.

Następnie z kawałków bawełnianej tkaniny wytnij kwadrat o długości ok. 10-12 cm. Złóż na pół i zszyj jego boki. Do środku włóż wysuszoną skórkę i zawiąż wstążeczką. Aby wzmocnić aromat woreczka, możesz dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i kilka goździków.

Prosty przepis na skórkę pomarańczową Ani Starmach

Według tego przepisu możesz przygotować dowolną ilość kandyzowanej skórki z pomarańczy, a także z cytryn lub mandarynek.

Zacznij od obrania skórek z białej warstwy, która nazywa się albedo. Jeśli ją pozostawisz, skórki będą miały gorzki posmak.

Następnie pokrój je w cienkie paski, zalej wodą i wstaw do zagotowania. Od momentu wrzenia podgrzewaj przez 15 minut. Po tym czasie przecedź skórki na sitko.

Przygotowane w ten sposób skórki włóż do garnka, dodaj taką samą ilość wody i cukru. Gotuj na małej mocy palnika do momentu aż syrop zgęstnieje.

Ile syropu potrzebujesz na kilogram pomarańczy?

Trudno jest to przeliczyć na ilość całych pomarańczy, dlatego łatwiej będzie zważyć już przygotowane skórki – po usunięciu albedo i przegotowaniu. Przyjmuje się, że na 1 kg skórek z pomarańczy, potrzeba 500 ml wody i 500 g cukru.

Jak przechowywać kandyzowaną skórkę z pomarańczy?

Kandyzowaną skórkę najlepiej przełożyć do słoika, gdy jest jeszcze gorąca. Przy czym należy pamiętać, żeby słoik był czysty i suchy. Po wystygnięciu warto umieścić słoik w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy lub w lodówce. W ten sposób skórka z pomarańczy może być przechowywana nawet przez 6 miesięcy.

skórka z pomarańczyzero wasteprzepis

Wybrane dla Ciebie