PoradyRodzynki w serniku mają wielu przeciwników. Mamy pomysł, czym je zastąpić

Rodzynki w serniku mają wielu przeciwników. Mamy pomysł, czym je zastąpić

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia na nowo rozgrzeją dyskusję na temat obecności rodzynek w serniku. Suszone winogrona wydają się nieodłącznym elementem tego deseru, jednak nie wszyscy podzielają to zdanie. Na szczęście, znamy kilka zamienników.

Kandyzowana skórka pomarańczy to dobra alternatywa dla rodzynek
Kandyzowana skórka pomarańczy to dobra alternatywa dla rodzynek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Każdy z nas zna kogoś, kto nie może znieść rodzynek w serniku. Widzę w myślach tego jednego kuzyna, który podczas każdego przyjęcia ostentacyjnie wydłubuje ten dodatek z ciasta. W przestrzeni internetowej co roku pojawia się dyskusja na temat tego, czy należy w ogóle dodawać te bakalie do ciasta. Temat niewątpliwie wzbudza emocje i dzieli opinię publiczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Dlaczego rodzynki w serniku mają tylu przeciwników?

Rodzynki w serniku budzą wiele kontrowersji, ponieważ ich specyficzna, lepka tekstura i intensywnie słodki smak mogą zaburzać delikatność ciasta. Dla wielu ludzi już sam wygląd suszonych winogron w cieście wydaje się nieestetyczny lub wręcz odrzucający. Jednak sernik bez dodatków może być nudny i jednowymiarowy. Na szczęście istnieje wiele alternatywnych dodatków, które pozwolą wzbogacić smak tego ciasta.

Pomysły na zamienniki rodzynek w serniku

Jeśli szukasz inspiracji, poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji, które z powodzeniem zastąpią klasyczne rodzynki.

  • Kandyzowana skórka pomarańczy. Kandyzowana skórka pomarańczowa to świetny sposób na dodanie cytrusowego, zimowego akcentu. Jej delikatna słodycz i charakterystyczny aromat idealnie pasują do sernika.
  • Suszone morele. Te bakalie to ciekawszy zamiennik rodzynek. Mają słodki, lecz nieco delikatniejszy smak i wyglądają bardziej estetycznie.
  • Żurawina. Kwaśny smak tych owoców pozwala przełamać słodkość i jednowymiarowość sernika. Można użyć do tego zarówno świeżej, jak i suszonej żurawiny.
  • Owoce liofilizowane. Liofilizowane owoce, takie jak maliny, truskawki czy borówki, nadają sernikowi intensywnie owocowy smak i atrakcyjny wygląd. Świetnie sprawdzą się też w przypadku dekoracji ciasta.
  • Czekolada. Ten uwielbiany przez wszystkich składnik idealnie skomponuje się z kremową masą serową. Można dodać gorzką, mleczną lub białą czekoladę — do wyboru, do koloru!

Nie zawsze trzeba podążać za tradycją. Jak widać, istnieje wiele zamienników nielubianych w serniku dodatków. Każda z propozycji ma szansę stać się hitem na twoim świątecznym stole! A rodzynki możesz wykorzystać, przygotowując na przykład śledzie po żydowsku.

ciastosernikporady

Wybrane dla Ciebie