Rodzynki w serniku mają wielu przeciwników. Mamy pomysł, czym je zastąpić

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia na nowo rozgrzeją dyskusję na temat obecności rodzynek w serniku. Suszone winogrona wydają się nieodłącznym elementem tego deseru, jednak nie wszyscy podzielają to zdanie. Na szczęście, znamy kilka zamienników.

Kandyzowana skórka pomarańczy to dobra alternatywa dla rodzynekKandyzowana skórka pomarańczy to dobra alternatywa dla rodzynek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Każdy z nas zna kogoś, kto nie może znieść rodzynek w serniku. Widzę w myślach tego jednego kuzyna, który podczas każdego przyjęcia ostentacyjnie wydłubuje ten dodatek z ciasta. W przestrzeni internetowej co roku pojawia się dyskusja na temat tego, czy należy w ogóle dodawać te bakalie do ciasta. Temat niewątpliwie wzbudza emocje i dzieli opinię publiczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Dlaczego rodzynki w serniku mają tylu przeciwników?

Rodzynki w serniku budzą wiele kontrowersji, ponieważ ich specyficzna, lepka tekstura i intensywnie słodki smak mogą zaburzać delikatność ciasta. Dla wielu ludzi już sam wygląd suszonych winogron w cieście wydaje się nieestetyczny lub wręcz odrzucający. Jednak sernik bez dodatków może być nudny i jednowymiarowy. Na szczęście istnieje wiele alternatywnych dodatków, które pozwolą wzbogacić smak tego ciasta.

Pomysły na zamienniki rodzynek w serniku

Jeśli szukasz inspiracji, poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji, które z powodzeniem zastąpią klasyczne rodzynki.

  • Kandyzowana skórka pomarańczy. Kandyzowana skórka pomarańczowa to świetny sposób na dodanie cytrusowego, zimowego akcentu. Jej delikatna słodycz i charakterystyczny aromat idealnie pasują do sernika.
  • Suszone morele. Te bakalie to ciekawszy zamiennik rodzynek. Mają słodki, lecz nieco delikatniejszy smak i wyglądają bardziej estetycznie.
  • Żurawina. Kwaśny smak tych owoców pozwala przełamać słodkość i jednowymiarowość sernika. Można użyć do tego zarówno świeżej, jak i suszonej żurawiny.
  • Owoce liofilizowane. Liofilizowane owoce, takie jak maliny, truskawki czy borówki, nadają sernikowi intensywnie owocowy smak i atrakcyjny wygląd. Świetnie sprawdzą się też w przypadku dekoracji ciasta.
  • Czekolada. Ten uwielbiany przez wszystkich składnik idealnie skomponuje się z kremową masą serową. Można dodać gorzką, mleczną lub białą czekoladę — do wyboru, do koloru!

Nie zawsze trzeba podążać za tradycją. Jak widać, istnieje wiele zamienników nielubianych w serniku dodatków. Każda z propozycji ma szansę stać się hitem na twoim świątecznym stole! A rodzynki możesz wykorzystać, przygotowując na przykład śledzie po żydowsku.

Wybrane dla Ciebie
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu