Sernik Cappuccino to hit. Nikt nie zatęskni za tym z rodzynkami
Serniki to ciasta, które najczęściej pojawiają się na rodzinnych uroczystościach czy podczas świąt. Zamiast jednak po raz kolejny piec sernik królewski czy z brzoskwiniami, postaw na pyszny sernik cappuccino bez pieczenia. Pokochają go nie tylko miłośnicy kawy.
18.11.2024 15:04
Jest kremowy, prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowny. Jak to z ciastami bez pieczenia bywa, przygotowanie należy zaplanować wcześniej, bo deser musi się odpowiedni długo schłodzić. Warto jest jednak uzbroić się w cierpliwość, bo smakuje po prostu obłędnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik Cappuccino bez pieczenia
To ciasto idealne na mniejsze i większe okazje, świetnie sprawdzi się również na święta. Dodatek espresso podkręca smak serowej masy, dodając jej wyrazistości. Chrupiący spód z ciasteczek dodaje całości przyjemnej tekstury, a kremowa śmietanka cynamonowa sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach.
Przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć przepyszny deser. Ciasto Cappuccino bez pieczenia szybko stanie się hitem - nikt nie zatęskni za klasycznym sernikiem, nawet tym z rodzynkami.
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników lub owsianych ciastek,
- 80 g masła
Masa serowa:
- 100 ml espresso lub mocnej kawy,
- 20 g żelatyny,
- 500 g sera twarogowego,
- 150 g cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
Galaretka z kawą:
- 50 ml espresso lub mocnej kawy,
- 5 g żelatyny.
Dekoracja:
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- starta czekolada do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka zmiel na drobną masę i połącz z roztopionym masłem.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasteczkową masę, ugniatając ją mocno łyżką lub dnem szklanki, by powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj galaretkę kawową. Do gorącej kawy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia.
- Przejdź do serowej masy. Zaparz kawę, rozpuść w niej żelatynę i wystudź.
- Twaróg sernikowy zmiksuj wraz z cukrem oraz schłodzoną śmietanką.
- Gdy masa będzie puszysta, wlewaj powoli wystudzoną kawę i miksuj do połączenia składników.
- Powstałą mas wlej na spód ciasteczkowy i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Tężejącą galaretkę kawową wylej na ciasto. Wstaw znów do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
- Przygotuj dekoracje - ubij śmietankę z cukrem pudrem i cynamonem. Wyłóż na zastygniętą galaretkę.
- Oprósz całość startą czekoladą.
Wstaw sernik bez pieczenia na minimum godzinę, a najlepiej odstaw na kilka godzin. Po tym czasie podziel na porcje. Smacznego!