Sernik Cappuccino to hit. Nikt nie zatęskni za tym z rodzynkami

Serniki to ciasta, które najczęściej pojawiają się na rodzinnych uroczystościach czy podczas świąt. Zamiast jednak po raz kolejny piec sernik królewski czy z brzoskwiniami, postaw na pyszny sernik cappuccino bez pieczenia. Pokochają go nie tylko miłośnicy kawy.

Sernik cappuccino bez pieczeniaSernik cappuccino bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest kremowy, prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowny. Jak to z ciastami bez pieczenia bywa, przygotowanie należy zaplanować wcześniej, bo deser musi się odpowiedni długo schłodzić. Warto jest jednak uzbroić się w cierpliwość, bo smakuje po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy naleśniki bez mąki mogą się udać? My już wiemy

Sernik Cappuccino bez pieczenia

To ciasto idealne na mniejsze i większe okazje, świetnie sprawdzi się również na święta. Dodatek espresso podkręca smak serowej masy, dodając jej wyrazistości. Chrupiący spód z ciasteczek dodaje całości przyjemnej tekstury, a kremowa śmietanka cynamonowa sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach.

Sernik Cappuccino bez pieczenia
Sernik Cappuccino bez pieczenia © Adobe Stock

Przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć przepyszny deser. Ciasto Cappuccino bez pieczenia szybko stanie się hitem - nikt nie zatęskni za klasycznym sernikiem, nawet tym z rodzynkami.

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników lub owsianych ciastek,
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 100 ml espresso lub mocnej kawy,
  • 20 g żelatyny,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 150 g cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,

Galaretka z kawą:

  • 50 ml espresso lub mocnej kawy,
  • 5 g żelatyny.

Dekoracja:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • starta czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zmiel na drobną masę i połącz z roztopionym masłem.
  2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasteczkową masę, ugniatając ją mocno łyżką lub dnem szklanki, by powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj galaretkę kawową. Do gorącej kawy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia.
  4. Przejdź do serowej masy. Zaparz kawę, rozpuść w niej żelatynę i wystudź.
  5. Twaróg sernikowy zmiksuj wraz z cukrem oraz schłodzoną śmietanką.
  6. Gdy masa będzie puszysta, wlewaj powoli wystudzoną kawę i miksuj do połączenia składników.
  7. Powstałą mas wlej na spód ciasteczkowy i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  8. Tężejącą galaretkę kawową wylej na ciasto. Wstaw znów do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
  9. Przygotuj dekoracje - ubij śmietankę z cukrem pudrem i cynamonem. Wyłóż na zastygniętą galaretkę.
  10. Oprósz całość startą czekoladą.

Wstaw sernik bez pieczenia na minimum godzinę, a najlepiej odstaw na kilka godzin. Po tym czasie podziel na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa