Znajomy cukiernik dał mi przepis. To najłatwiejszy sernik, jaki można zrobić

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale wielu osobom kojarzy się z czasochłonnym i skomplikowanym procesem przygotowania. Nic bardziej mylnego. Znajomy cukiernik zdradził mi przepis na sernik tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekł. Sprawdź, jak go przygotować!

Najlepszy przepis na sernikNajlepszy przepis na sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik to klasyka wśród deserów, ale nie każdemu chce się mierzyć z czasochłonnymi przepisami, w których nie brakuje skomplikowanych kroków. Dlatego ten przepis to prawdziwe wybawienie dla wszystkich miłośników prostych rozwiązań. Wystarczą podstawowe składniki i kilka chwil, by na stole pojawił się idealnie kremowy i puszysty sernik, który zachwyci każdego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy naleśniki bez mąki mogą się udać? My już wiemy

Przepis na łatwy i szybki sernik

Jeśli szukasz prostego, ale efektownego przepisu na sernik to ten będzie strzałem w dziesiątkę. To doskonała propozycja zarówno na codzienny deser, jak i na świąteczny stół. Spróbuj, a przekonasz się, że sernik może być nie tylko pyszny, ale i łatwy do zrobienia!

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego,
  • 250 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g masła,
  • 150 g ciastek typu herbatniki.

Jeśli nie masz czasu na mielenie twarogu lub wolisz szybsze rozwiązania, możesz zastąpić go gotową masą serową do serników. Wybierz tę o wysokiej zawartości sera, bez zbędnych dodatków. Dzięki temu sernik wciąż będzie puszysty i kremowy, a przygotowanie stanie się jeszcze łatwiejsze.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
  2. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć, tworząc spód sernika.
  3. W misie miksera utrzyj twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę.
  4. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy. Wlej masę serową na przygotowany spód i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 60 minut.
  5. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Ten sernik to kwintesencja prostoty i smaku. Dzięki mielonemu twarogowi i niewielkiej liczbie składników deser jest łatwy do przygotowania nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Kremowa konsystencja, delikatna waniliowa nuta i chrupiący spód z herbatników sprawiają, że trudno mu się oprzeć.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania