Znajomy cukiernik dał mi przepis. To najłatwiejszy sernik, jaki można zrobić

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale wielu osobom kojarzy się z czasochłonnym i skomplikowanym procesem przygotowania. Nic bardziej mylnego. Znajomy cukiernik zdradził mi przepis na sernik tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekł. Sprawdź, jak go przygotować!

Najlepszy przepis na sernikNajlepszy przepis na sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik to klasyka wśród deserów, ale nie każdemu chce się mierzyć z czasochłonnymi przepisami, w których nie brakuje skomplikowanych kroków. Dlatego ten przepis to prawdziwe wybawienie dla wszystkich miłośników prostych rozwiązań. Wystarczą podstawowe składniki i kilka chwil, by na stole pojawił się idealnie kremowy i puszysty sernik, który zachwyci każdego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy naleśniki bez mąki mogą się udać? My już wiemy

Przepis na łatwy i szybki sernik

Jeśli szukasz prostego, ale efektownego przepisu na sernik to ten będzie strzałem w dziesiątkę. To doskonała propozycja zarówno na codzienny deser, jak i na świąteczny stół. Spróbuj, a przekonasz się, że sernik może być nie tylko pyszny, ale i łatwy do zrobienia!

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego,
  • 250 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g masła,
  • 150 g ciastek typu herbatniki.

Jeśli nie masz czasu na mielenie twarogu lub wolisz szybsze rozwiązania, możesz zastąpić go gotową masą serową do serników. Wybierz tę o wysokiej zawartości sera, bez zbędnych dodatków. Dzięki temu sernik wciąż będzie puszysty i kremowy, a przygotowanie stanie się jeszcze łatwiejsze.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
  2. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć, tworząc spód sernika.
  3. W misie miksera utrzyj twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę.
  4. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy. Wlej masę serową na przygotowany spód i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 60 minut.
  5. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Ten sernik to kwintesencja prostoty i smaku. Dzięki mielonemu twarogowi i niewielkiej liczbie składników deser jest łatwy do przygotowania nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Kremowa konsystencja, delikatna waniliowa nuta i chrupiący spód z herbatników sprawiają, że trudno mu się oprzeć.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥