Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Genialne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto stało się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo!

Prawdziwe pyszności w najlepszym wydaniuPrawdziwe pyszności w najlepszym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Wraz z weekendem w wielu domach musi pojawić się słodki deser. Sama wychowałam się w takiej rodzinie i pielęgnuję tę tradycję również w dorosłym życiu. Ostatnio moja rodzina oszalała na punkcie konkretnego ciasta, które mogliby jeść wręcz na okrągło. Ciągle się o nie dopominają i nie chcą nawet słyszeć o innym rozwiązaniu. 

O jaki deser dokładnie chodzi? Jest to niezawodne ciasto bez pieczenia, które składa się z kilku smacznych warstw. Każdy element słodkiego deseru to prawdziwy strzał w 10, który nadaje całości niesamowitych walorów smakowych. Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z całą recepturą i przekonaj się sam, jak w szybki i prosty sposób można wyczarować pyszne domowe ciacho. I to bez użycia piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Warstwowe ciasto z tego przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Za każdym razem znika ze stołu w ekspresowym tempie

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g herbatników maślanych,
  • 200 g herbatników kakaowych,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g herbatników kakaowych z mlecznym kremem,
  • 1 słoik dżemu malinowego,
  • 300 g mlecznej czekolady z orzechami. 

Dekoracja: 

  • 8 herbatników kakaowych z mlecznym kremem.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciastem bez pieczenia rozpoczynam od stworzenia spodu. Do tego celu wykorzystuję maślane herbatniki, które układam w formie o wymiarach 18 x 28 cm.

Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników
Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. W tym celu ubijam dobrze schłodzoną śmietankęmascarpone. Po chwili do kremowej mieszanki dodaję też połamane na mniejsze kawałki kakaowe herbatniki z mlecznym kremem.

Jako kolejny element przygotowuję masę
Jako kolejny element przygotowuję masę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowy krem rozprowadzam bezpośrednio na spodzie. Następnie tworzę kolejną warstwę deseru. Tym razem do tego celu wykorzystuję same kakaowe herbatniki

Czas na herbatniki z kakaowym akcentem
Czas na herbatniki z kakaowym akcentem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy nad smacznym ciastem. Kolejne warstwy powstają przy pomocy: masy kajmakowej, ponownie maślanych herbatników, dżemu malinowego oraz kakaowych herbatników

W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego
W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na ostatnią warstwę składa się roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem orzechów. Tuż przed włożeniem ciasta do lodówki dekoruję je jeszcze kawałkami herbatników z mlecznym kremem. Dopiero w takim wydaniu wkładam ciasto do lodówki na 5 godzin

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia