Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego
28.05.2024 07:54, aktual.: 28.05.2024 08:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Genialne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto stało się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo!
Wraz z weekendem w wielu domach musi pojawić się słodki deser. Sama wychowałam się w takiej rodzinie i pielęgnuję tę tradycję również w dorosłym życiu. Ostatnio moja rodzina oszalała na punkcie konkretnego ciasta, które mogliby jeść wręcz na okrągło. Ciągle się o nie dopominają i nie chcą nawet słyszeć o innym rozwiązaniu.
O jaki deser dokładnie chodzi? Jest to niezawodne ciasto bez pieczenia, które składa się z kilku smacznych warstw. Każdy element słodkiego deseru to prawdziwy strzał w 10, który nadaje całości niesamowitych walorów smakowych. Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z całą recepturą i przekonaj się sam, jak w szybki i prosty sposób można wyczarować pyszne domowe ciacho. I to bez użycia piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto z tego przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Za każdym razem znika ze stołu w ekspresowym tempie
Składniki:
Ciasto:
- 200 g herbatników maślanych,
- 200 g herbatników kakaowych,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 100 g herbatników kakaowych z mlecznym kremem,
- 1 słoik dżemu malinowego,
- 300 g mlecznej czekolady z orzechami.
Dekoracja:
- 8 herbatników kakaowych z mlecznym kremem.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad ciastem bez pieczenia rozpoczynam od stworzenia spodu. Do tego celu wykorzystuję maślane herbatniki, które układam w formie o wymiarach 18 x 28 cm.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. W tym celu ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z mascarpone. Po chwili do kremowej mieszanki dodaję też połamane na mniejsze kawałki kakaowe herbatniki z mlecznym kremem.
Krok 3. Gotowy krem rozprowadzam bezpośrednio na spodzie. Następnie tworzę kolejną warstwę deseru. Tym razem do tego celu wykorzystuję same kakaowe herbatniki.
Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy nad smacznym ciastem. Kolejne warstwy powstają przy pomocy: masy kajmakowej, ponownie maślanych herbatników, dżemu malinowego oraz kakaowych herbatników.
Krok 5. Na ostatnią warstwę składa się roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem orzechów. Tuż przed włożeniem ciasta do lodówki dekoruję je jeszcze kawałkami herbatników z mlecznym kremem. Dopiero w takim wydaniu wkładam ciasto do lodówki na 5 godzin.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także