Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Genialne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto stało się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo!

Prawdziwe pyszności w najlepszym wydaniuPrawdziwe pyszności w najlepszym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wraz z weekendem w wielu domach musi pojawić się słodki deser. Sama wychowałam się w takiej rodzinie i pielęgnuję tę tradycję również w dorosłym życiu. Ostatnio moja rodzina oszalała na punkcie konkretnego ciasta, które mogliby jeść wręcz na okrągło. Ciągle się o nie dopominają i nie chcą nawet słyszeć o innym rozwiązaniu. 

O jaki deser dokładnie chodzi? Jest to niezawodne ciasto bez pieczenia, które składa się z kilku smacznych warstw. Każdy element słodkiego deseru to prawdziwy strzał w 10, który nadaje całości niesamowitych walorów smakowych. Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z całą recepturą i przekonaj się sam, jak w szybki i prosty sposób można wyczarować pyszne domowe ciacho. I to bez użycia piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Warstwowe ciasto z tego przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Za każdym razem znika ze stołu w ekspresowym tempie

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g herbatników maślanych,
  • 200 g herbatników kakaowych,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g herbatników kakaowych z mlecznym kremem,
  • 1 słoik dżemu malinowego,
  • 300 g mlecznej czekolady z orzechami. 

Dekoracja: 

  • 8 herbatników kakaowych z mlecznym kremem.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciastem bez pieczenia rozpoczynam od stworzenia spodu. Do tego celu wykorzystuję maślane herbatniki, które układam w formie o wymiarach 18 x 28 cm.

Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników
Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. W tym celu ubijam dobrze schłodzoną śmietankęmascarpone. Po chwili do kremowej mieszanki dodaję też połamane na mniejsze kawałki kakaowe herbatniki z mlecznym kremem.

Jako kolejny element przygotowuję masę
Jako kolejny element przygotowuję masę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowy krem rozprowadzam bezpośrednio na spodzie. Następnie tworzę kolejną warstwę deseru. Tym razem do tego celu wykorzystuję same kakaowe herbatniki

Czas na herbatniki z kakaowym akcentem
Czas na herbatniki z kakaowym akcentem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy nad smacznym ciastem. Kolejne warstwy powstają przy pomocy: masy kajmakowej, ponownie maślanych herbatników, dżemu malinowego oraz kakaowych herbatników

W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego
W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na ostatnią warstwę składa się roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem orzechów. Tuż przed włożeniem ciasta do lodówki dekoruję je jeszcze kawałkami herbatników z mlecznym kremem. Dopiero w takim wydaniu wkładam ciasto do lodówki na 5 godzin

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek