Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Genialne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto stało się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo!

Prawdziwe pyszności w najlepszym wydaniuPrawdziwe pyszności w najlepszym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wraz z weekendem w wielu domach musi pojawić się słodki deser. Sama wychowałam się w takiej rodzinie i pielęgnuję tę tradycję również w dorosłym życiu. Ostatnio moja rodzina oszalała na punkcie konkretnego ciasta, które mogliby jeść wręcz na okrągło. Ciągle się o nie dopominają i nie chcą nawet słyszeć o innym rozwiązaniu. 

O jaki deser dokładnie chodzi? Jest to niezawodne ciasto bez pieczenia, które składa się z kilku smacznych warstw. Każdy element słodkiego deseru to prawdziwy strzał w 10, który nadaje całości niesamowitych walorów smakowych. Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z całą recepturą i przekonaj się sam, jak w szybki i prosty sposób można wyczarować pyszne domowe ciacho. I to bez użycia piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Warstwowe ciasto z tego przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Za każdym razem znika ze stołu w ekspresowym tempie

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g herbatników maślanych,
  • 200 g herbatników kakaowych,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g herbatników kakaowych z mlecznym kremem,
  • 1 słoik dżemu malinowego,
  • 300 g mlecznej czekolady z orzechami. 

Dekoracja: 

  • 8 herbatników kakaowych z mlecznym kremem.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciastem bez pieczenia rozpoczynam od stworzenia spodu. Do tego celu wykorzystuję maślane herbatniki, które układam w formie o wymiarach 18 x 28 cm.

Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników
Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. W tym celu ubijam dobrze schłodzoną śmietankęmascarpone. Po chwili do kremowej mieszanki dodaję też połamane na mniejsze kawałki kakaowe herbatniki z mlecznym kremem.

Jako kolejny element przygotowuję masę
Jako kolejny element przygotowuję masę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowy krem rozprowadzam bezpośrednio na spodzie. Następnie tworzę kolejną warstwę deseru. Tym razem do tego celu wykorzystuję same kakaowe herbatniki

Czas na herbatniki z kakaowym akcentem
Czas na herbatniki z kakaowym akcentem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy nad smacznym ciastem. Kolejne warstwy powstają przy pomocy: masy kajmakowej, ponownie maślanych herbatników, dżemu malinowego oraz kakaowych herbatników

W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego
W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na ostatnią warstwę składa się roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem orzechów. Tuż przed włożeniem ciasta do lodówki dekoruję je jeszcze kawałkami herbatników z mlecznym kremem. Dopiero w takim wydaniu wkładam ciasto do lodówki na 5 godzin

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników