Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Genialne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto stało się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo!

Prawdziwe pyszności w najlepszym wydaniuPrawdziwe pyszności w najlepszym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wraz z weekendem w wielu domach musi pojawić się słodki deser. Sama wychowałam się w takiej rodzinie i pielęgnuję tę tradycję również w dorosłym życiu. Ostatnio moja rodzina oszalała na punkcie konkretnego ciasta, które mogliby jeść wręcz na okrągło. Ciągle się o nie dopominają i nie chcą nawet słyszeć o innym rozwiązaniu. 

O jaki deser dokładnie chodzi? Jest to niezawodne ciasto bez pieczenia, które składa się z kilku smacznych warstw. Każdy element słodkiego deseru to prawdziwy strzał w 10, który nadaje całości niesamowitych walorów smakowych. Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z całą recepturą i przekonaj się sam, jak w szybki i prosty sposób można wyczarować pyszne domowe ciacho. I to bez użycia piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Warstwowe ciasto z tego przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Za każdym razem znika ze stołu w ekspresowym tempie

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g herbatników maślanych,
  • 200 g herbatników kakaowych,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g herbatników kakaowych z mlecznym kremem,
  • 1 słoik dżemu malinowego,
  • 300 g mlecznej czekolady z orzechami. 

Dekoracja: 

  • 8 herbatników kakaowych z mlecznym kremem.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciastem bez pieczenia rozpoczynam od stworzenia spodu. Do tego celu wykorzystuję maślane herbatniki, które układam w formie o wymiarach 18 x 28 cm.

Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników
Spód deseru powstaje na bazie maślanych herbatników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. W tym celu ubijam dobrze schłodzoną śmietankęmascarpone. Po chwili do kremowej mieszanki dodaję też połamane na mniejsze kawałki kakaowe herbatniki z mlecznym kremem.

Jako kolejny element przygotowuję masę
Jako kolejny element przygotowuję masę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowy krem rozprowadzam bezpośrednio na spodzie. Następnie tworzę kolejną warstwę deseru. Tym razem do tego celu wykorzystuję same kakaowe herbatniki

Czas na herbatniki z kakaowym akcentem
Czas na herbatniki z kakaowym akcentem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy nad smacznym ciastem. Kolejne warstwy powstają przy pomocy: masy kajmakowej, ponownie maślanych herbatników, dżemu malinowego oraz kakaowych herbatników

W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego
W przepisie nie zabraknie m.in. dżemu malinowego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na ostatnią warstwę składa się roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem orzechów. Tuż przed włożeniem ciasta do lodówki dekoruję je jeszcze kawałkami herbatników z mlecznym kremem. Dopiero w takim wydaniu wkładam ciasto do lodówki na 5 godzin

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟