Rabarbarowe tiramisu to moje najnowsze odkrycie. Mogłabym jeść je na okrągło
Jeśli lubisz włoskie tiramisu w równym stopniu jak ja, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Odkryj kultowy deser zupełnie na nowo dzięki niezwykłemu dodatkowi. To będzie prawdziwy sztos!
22.05.2024 | aktual.: 22.05.2024 12:38
Sezon na świeże owoce i warzywa sprawia, że w naszej kuchni może pojawić się cała masa genialnych przepisów w przeróżnym wydaniu. Nie inaczej jest również w przypadku rabarbaru, który można kupić teraz w każdym warzywniaku i markecie. Jest to więc idealny moment, aby na bazie niepozornego warzywa stworzyć coś niesamowitego.
Choć rabarbar powszechnie klasyfikuje się jako warzywo, to bardzo często używamy go do stworzenia przepysznych deserów. I nie inaczej będzie i tym razem. Jak się okazuje, rabarbar może stać się ciekawym, pomysłowym i przede wszystkim smacznym dodatkiem domowego tiramisu. Jak je przygotować? Już tłumaczę!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten deser stanie się hitem w każdym domu. Rabarbarowe tiramisu ma w sobie to "coś"
Składniki:
Mieszanka rabarbarowa:
- 500 g rabarbaru,
- 1/2 szklanki cukru,
- 50 ml soku pomarańczowego.
Krem:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Dodatki:
- 250 g biszkoptów podłużnych,
- 100 g startej białej czekolady,
- listek świeżej mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania rabarbarowej mieszanki. W tym celu dzielę łodygi rabarbaru na mniejsze kawałki, po czym przerzucam je do garnka na palniku i gotuję razem z cukrem oraz sokiem pomarańczowym. Proces ten zajmuje mi ok. 15 minut.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Po chwili do miski trafia również mascarpone.
Krok 3. Kiedy wszystkie dodatki są już gotowe, mogę zabrać się za złożenie deseru w całość. Na blacie kuchennym układam formę o wymiarach: 28 cmx18 cm, w której robię pierwszą warstwę z biszkoptów. Bezpośrednio na ciasteczkach rozprowadzam część mieszanki rabarbarowej, po czym przekładam ją kremem.
Krok 4. Cały proces powtarzam do chwili wyczerpania składników. Na ostatniej warstwie z kremu układam podłużne kawałki rabarbaru, które wcześniej gotuję z dodatkiem soku pomarańczowego i cukru do chwili, aż staną się idealnie miękkie.
Krok 5. Na koniec posypuję cały deser białą czekoladą, którą wcześniej ścieram na tarce na małych oczkach. Dopiero w takim wydaniu deser może trafić do lodówki, gdzie powinien spędzić minimum 3 godziny.
Krok 6. Przed podaniem dekoruję tiramisu świeżym listkiem mięty. I to wszystko, smacznego!