PrzepisDeseryRabarbarowe tiramisu to moje najnowsze odkrycie. Mogłabym jeść je na okrągło

Rabarbarowe tiramisu to moje najnowsze odkrycie. Mogłabym jeść je na okrągło

Po prostu palce lizać!
Po prostu palce lizać!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

22.05.2024 12:19, aktual.: 22.05.2024 12:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli lubisz włoskie tiramisu w równym stopniu jak ja, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Odkryj kultowy deser zupełnie na nowo dzięki niezwykłemu dodatkowi. To będzie prawdziwy sztos!

Sezon na świeże owoce i warzywa sprawia, że w naszej kuchni może pojawić się cała masa genialnych przepisów w przeróżnym wydaniu. Nie inaczej jest również w przypadku rabarbaru, który można kupić teraz w każdym warzywniaku i markecie. Jest to więc idealny moment, aby na bazie niepozornego warzywa stworzyć coś niesamowitego. 

Choć rabarbar powszechnie klasyfikuje się jako warzywo, to bardzo często używamy go do stworzenia przepysznych deserów. I nie inaczej będzie i tym razem. Jak się okazuje, rabarbar może stać się ciekawym, pomysłowym i przede wszystkim smacznym dodatkiem domowego tiramisu. Jak je przygotować? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser stanie się hitem w każdym domu. Rabarbarowe tiramisu ma w sobie to "coś"

Składniki:

Mieszanka rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 50 ml soku pomarańczowego. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Dodatki:

  • 250 g biszkoptów podłużnych,
  • 100 g startej białej czekolady,
  • listek świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania rabarbarowej mieszanki. W tym celu dzielę łodygi rabarbaru na mniejsze kawałki, po czym przerzucam je do garnka na palniku i gotuję razem z cukrem oraz sokiem pomarańczowym. Proces ten zajmuje mi ok. 15 minut

W pierwszej kolejności zajmuję się rabarbarem
W pierwszej kolejności zajmuję się rabarbarem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, ubijam dobrze schłodzoną śmietankę cukrem pudrem. Po chwili do miski trafia również mascarpone

Krem do tego przepisu składa się zaledwie z 3 produktów
Krem do tego przepisu składa się zaledwie z 3 produktów© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy wszystkie dodatki są już gotowe, mogę zabrać się za złożenie deseru w całość. Na blacie kuchennym układam formę o wymiarach: 28 cmx18 cm, w której robię pierwszą warstwę z biszkoptów. Bezpośrednio na ciasteczkach rozprowadzam część mieszanki rabarbarowej, po czym przekładam ją kremem

Czas połączyć składniki
Czas połączyć składniki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Cały proces powtarzam do chwili wyczerpania składników. Na ostatniej warstwie z kremu układam podłużne kawałki rabarbaru, które wcześniej gotuję z dodatkiem soku pomarańczowego i cukru do chwili, aż staną się idealnie miękkie

Rabarbaru nigdy za wiele
Rabarbaru nigdy za wiele© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec posypuję cały deser białą czekoladą, którą wcześniej ścieram na tarce na małych oczkach. Dopiero w takim wydaniu deser może trafić do lodówki, gdzie powinien spędzić minimum 3 godziny

W przepisie nie zabraknie również czekoladowego akcentu
W przepisie nie zabraknie również czekoladowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przed podaniem dekoruję tiramisu świeżym listkiem mięty. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także