Jest lekki niczym puch. Ten sernik robi furorę

Delikatny, puszysty, intensywnie czekoladowy. W konsystencji przypomina mus, jednak posmak twarogu zdradza, że mamy do czynienia z sernikiem. Poznaj przepis na czekoladowy sernik japoński. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.

Kawałek puszystego sernika czekoladowegoKawałek puszystego sernika czekoladowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | appeltysken

Pierwsze skojarzenie z kuchnią japońską? Ramen, sushi czy undon. Japończycy mają nam naprawdę wiele do zaoferowania. Serwowane przez nich potrawy dostarczają niezwykłych doznań smakowych i sensorycznych.

Mieszkańcy Japonii wyspecjalizowali się także w deserach, jednak te odbiegają formą od tych, które są znane w Europie. Ale jest jeden wypiek, który przywodzi na myśl tradycyjny sernik. W odróżnieniu od polskiej wersji jest niezwykle lekki i puszysty. Co najlepsze, nie ma w nim ani grama cukru. Poznaj przepis na sernik japoński.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić sernik japoński?

Twaróg, jajka, cukier, masło lub kremówka — to składniki, które lądują w większości serników. Każdy kraj na świecie może pochwalić się swoim autorskim sernikiem. Amerykanie lubują się w płaskich, kremowych sernikach, zaś Austriacy przepadają za puszystym, intensywnie maślanym wypiekiem.

Sernik japoński różni się od wszystkich znanych nam serników. Jest niezwykle lekki i zarazem puszysty. W konsystencji przypomina raczej mus czekoladowy niż serowy placek. W składzie znajdują się zaledwie trzy składniki — serek Philadelphia, jajka i gorzka czekolada. Nie ma tu ani grama cukru. Ser Philadephia jest tłusty i rozkosznie kremowy. Jajka sprawią, że wypiek zyska lekkości, a dodatek gorzkiej czekolady zamienia całość w obłędnie czekoladowy deser.

Czekoladowy sernik japoński — przepis

Składniki:

  • 3 małe opakowania serka Philadelphia,
  • 100 g dobrej, gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dużą miskę. Wrzuć do niej ser.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj ją z żółtkami.
  3. Dodaj ją do sera. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Ubite białka dodaj do masy czekoladowo-serowej.
  6. Masę przelej do niewielkiej formy. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.
  7. Tak przygotowanie naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stp.C. Piecz ciasto przez 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stp.C. Piecz ciasto przez kolejny kwadrans.
  8. Po zakończonym pieczeniu uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce