PrzepisSernikJest lekki niczym puch. Ten sernik robi furorę

Jest lekki niczym puch. Ten sernik robi furorę

Delikatny, puszysty, intensywnie czekoladowy. W konsystencji przypomina mus, jednak posmak twarogu zdradza, że mamy do czynienia z sernikiem. Poznaj przepis na czekoladowy sernik japoński. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.

Kawałek puszystego sernika czekoladowego
Kawałek puszystego sernika czekoladowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | appeltysken

20.05.2024 15:53

Pierwsze skojarzenie z kuchnią japońską? Ramen, sushi czy undon. Japończycy mają nam naprawdę wiele do zaoferowania. Serwowane przez nich potrawy dostarczają niezwykłych doznań smakowych i sensorycznych.

Mieszkańcy Japonii wyspecjalizowali się także w deserach, jednak te odbiegają formą od tych, które są znane w Europie. Ale jest jeden wypiek, który przywodzi na myśl tradycyjny sernik. W odróżnieniu od polskiej wersji jest niezwykle lekki i puszysty. Co najlepsze, nie ma w nim ani grama cukru. Poznaj przepis na sernik japoński.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić sernik japoński?

Twaróg, jajka, cukier, masło lub kremówka — to składniki, które lądują w większości serników. Każdy kraj na świecie może pochwalić się swoim autorskim sernikiem. Amerykanie lubują się w płaskich, kremowych sernikach, zaś Austriacy przepadają za puszystym, intensywnie maślanym wypiekiem.

Sernik japoński różni się od wszystkich znanych nam serników. Jest niezwykle lekki i zarazem puszysty. W konsystencji przypomina raczej mus czekoladowy niż serowy placek. W składzie znajdują się zaledwie trzy składniki — serek Philadelphia, jajka i gorzka czekolada. Nie ma tu ani grama cukru. Ser Philadephia jest tłusty i rozkosznie kremowy. Jajka sprawią, że wypiek zyska lekkości, a dodatek gorzkiej czekolady zamienia całość w obłędnie czekoladowy deser.

Czekoladowy sernik japoński — przepis

Składniki:

  • 3 małe opakowania serka Philadelphia,
  • 100 g dobrej, gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dużą miskę. Wrzuć do niej ser.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj ją z żółtkami.
  3. Dodaj ją do sera. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Ubite białka dodaj do masy czekoladowo-serowej.
  6. Masę przelej do niewielkiej formy. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.
  7. Tak przygotowanie naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stp.C. Piecz ciasto przez 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stp.C. Piecz ciasto przez kolejny kwadrans.
  8. Po zakończonym pieczeniu uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie.


Wybrane dla Ciebie