Jest lekki niczym puch. Ten sernik robi furorę
Delikatny, puszysty, intensywnie czekoladowy. W konsystencji przypomina mus, jednak posmak twarogu zdradza, że mamy do czynienia z sernikiem. Poznaj przepis na czekoladowy sernik japoński. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.
20.05.2024 15:53
Pierwsze skojarzenie z kuchnią japońską? Ramen, sushi czy undon. Japończycy mają nam naprawdę wiele do zaoferowania. Serwowane przez nich potrawy dostarczają niezwykłych doznań smakowych i sensorycznych.
Mieszkańcy Japonii wyspecjalizowali się także w deserach, jednak te odbiegają formą od tych, które są znane w Europie. Ale jest jeden wypiek, który przywodzi na myśl tradycyjny sernik. W odróżnieniu od polskiej wersji jest niezwykle lekki i puszysty. Co najlepsze, nie ma w nim ani grama cukru. Poznaj przepis na sernik japoński.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić sernik japoński?
Twaróg, jajka, cukier, masło lub kremówka — to składniki, które lądują w większości serników. Każdy kraj na świecie może pochwalić się swoim autorskim sernikiem. Amerykanie lubują się w płaskich, kremowych sernikach, zaś Austriacy przepadają za puszystym, intensywnie maślanym wypiekiem.
Sernik japoński różni się od wszystkich znanych nam serników. Jest niezwykle lekki i zarazem puszysty. W konsystencji przypomina raczej mus czekoladowy niż serowy placek. W składzie znajdują się zaledwie trzy składniki — serek Philadelphia, jajka i gorzka czekolada. Nie ma tu ani grama cukru. Ser Philadephia jest tłusty i rozkosznie kremowy. Jajka sprawią, że wypiek zyska lekkości, a dodatek gorzkiej czekolady zamienia całość w obłędnie czekoladowy deser.
Czekoladowy sernik japoński — przepis
Składniki:
- 3 małe opakowania serka Philadelphia,
- 100 g dobrej, gorzkiej czekolady,
- 3 jajka.
Przygotowanie:
- Wyjmij dużą miskę. Wrzuć do niej ser.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj ją z żółtkami.
- Dodaj ją do sera. Całość dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Ubite białka dodaj do masy czekoladowo-serowej.
- Masę przelej do niewielkiej formy. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.
- Tak przygotowanie naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stp.C. Piecz ciasto przez 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stp.C. Piecz ciasto przez kolejny kwadrans.
- Po zakończonym pieczeniu uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie.