PrzepisCiastaBrytyjska królowa zajadała się tym ciastem. Jest puszyste jak chmurka, a przepis banalny

Brytyjska królowa zajadała się tym ciastem. Jest puszyste jak chmurka, a przepis banalny

Victoria Sponge Cake
Victoria Sponge Cake
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia

20.05.2024 12:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kochamy truskawki! I co ciekawe, choć polskie smaki bardzo różnią się od angielskich, to w tej kwestii jest pełna zgoda. Anglicy też darzą je wielkim sentymentem. I sporo ich tradycyjnych deserów opiera się na tych owocach. Nawet ulubione ciasto królowej Wiktorii.

Kuchnia angielska zdecydowanie nie słynie z deserów. Jednak to się zmienia w sezonie na świeże truskawki. Na wyspach zajadają się Eton Mess, o którym pisałam ostatnio, a także i Victoria sponge, czyli ulubionym ciastem królowej Wiktorii.

Na herbatce u królowej

Choć tyle dzieli kuchnię polską i angielską, to ulubionym deserem królowej Wiktorii wcale nie będziecie zaskoczeni. W Polsce piecze się podobne ciasto. To po prostu biszkopt przełożony bitą śmietaną lub kremem śmietanowym i dżemem truskawkowym, które dekoruje się świeżymi truskawkami. Za czasów królowej ciasto było jeszcze prostsze. Królowa Wiktoria do popołudniowej herbaty delektowała się po prostu biszkoptem przełożonym dżem truskawkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rewolucyjny proszek

To klasyczne brytyjskie ciasto wywodzi się od prostego ciasta, które można porównać z babką piaskową. Jednak w tych czasach wypieki stawały się coraz lżejsze i bardziej puszyste. I jak zaznacza autorka bloga Przeszłość od kuchni, to wszystko za sprawą proszku do pieczenia. To wynalazek Alfreda Birda z 1843 roku. Niestety, nie opatentował go i historia proszku do pieczenia jest dość skomplikowana. Jednak to właśnie dzięki proszkowi ciasto mogło wyrosnąć i zyskać lżejszą strukturę. Dlatego też nazywa się je Victoria sponge (czyli gąbka). Jak zrobić takie ciasto? Przepis jest bardzo prosty.

Victoria Sponge - wersja współczesna

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170 g masła,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 3 jajka.

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej,
  • dżem truskawkowy do przełożenia,
  • świeże truskawki do dekoracji,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem na biały i puszysty krem.
  2. Dodawaj do niego pojedynczo jajka, cały czas miksując.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC. Wystudź.
  5. Bitą śmietanę ubij na sztywno, możesz dosłodzić ją cukrem pudrem.
  6. Biszkopt przekrój na dwa krążki. Przełóż je dżemem i bitą śmietaną.
  7. Ciasto udekoruj świeżymi owocami i cukrem pudrem.

...

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także