Brytyjska królowa zajadała się tym ciastem. Jest puszyste jak chmurka, a przepis banalny

Kochamy truskawki! I co ciekawe, choć polskie smaki bardzo różnią się od angielskich, to w tej kwestii jest pełna zgoda. Anglicy też darzą je wielkim sentymentem. I sporo ich tradycyjnych deserów opiera się na tych owocach. Nawet ulubione ciasto królowej Wiktorii.

Victoria Sponge CakeVictoria Sponge Cake
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia
Dorota Gepert

Kuchnia angielska zdecydowanie nie słynie z deserów. Jednak to się zmienia w sezonie na świeże truskawki. Na wyspach zajadają się Eton Mess, o którym pisałam ostatnio, a także i Victoria sponge, czyli ulubionym ciastem królowej Wiktorii.

Na herbatce u królowej

Choć tyle dzieli kuchnię polską i angielską, to ulubionym deserem królowej Wiktorii wcale nie będziecie zaskoczeni. W Polsce piecze się podobne ciasto. To po prostu biszkopt przełożony bitą śmietaną lub kremem śmietanowym i dżemem truskawkowym, które dekoruje się świeżymi truskawkami. Za czasów królowej ciasto było jeszcze prostsze. Królowa Wiktoria do popołudniowej herbaty delektowała się po prostu biszkoptem przełożonym dżem truskawkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Rewolucyjny proszek

To klasyczne brytyjskie ciasto wywodzi się od prostego ciasta, które można porównać z babką piaskową. Jednak w tych czasach wypieki stawały się coraz lżejsze i bardziej puszyste. I jak zaznacza autorka bloga Przeszłość od kuchni, to wszystko za sprawą proszku do pieczenia. To wynalazek Alfreda Birda z 1843 roku. Niestety, nie opatentował go i historia proszku do pieczenia jest dość skomplikowana. Jednak to właśnie dzięki proszkowi ciasto mogło wyrosnąć i zyskać lżejszą strukturę. Dlatego też nazywa się je Victoria sponge (czyli gąbka). Jak zrobić takie ciasto? Przepis jest bardzo prosty.

Victoria Sponge - wersja współczesna

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170 g masła,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 3 jajka.

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej,
  • dżem truskawkowy do przełożenia,
  • świeże truskawki do dekoracji,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem na biały i puszysty krem.
  2. Dodawaj do niego pojedynczo jajka, cały czas miksując.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC. Wystudź.
  5. Bitą śmietanę ubij na sztywno, możesz dosłodzić ją cukrem pudrem.
  6. Biszkopt przekrój na dwa krążki. Przełóż je dżemem i bitą śmietaną.
  7. Ciasto udekoruj świeżymi owocami i cukrem pudrem.

...

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy