Brytyjska królowa zajadała się tym ciastem. Jest puszyste jak chmurka, a przepis banalny

Kochamy truskawki! I co ciekawe, choć polskie smaki bardzo różnią się od angielskich, to w tej kwestii jest pełna zgoda. Anglicy też darzą je wielkim sentymentem. I sporo ich tradycyjnych deserów opiera się na tych owocach. Nawet ulubione ciasto królowej Wiktorii.

Victoria Sponge CakeVictoria Sponge Cake
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia
Dorota Gepert

Kuchnia angielska zdecydowanie nie słynie z deserów. Jednak to się zmienia w sezonie na świeże truskawki. Na wyspach zajadają się Eton Mess, o którym pisałam ostatnio, a także i Victoria sponge, czyli ulubionym ciastem królowej Wiktorii.

Na herbatce u królowej

Choć tyle dzieli kuchnię polską i angielską, to ulubionym deserem królowej Wiktorii wcale nie będziecie zaskoczeni. W Polsce piecze się podobne ciasto. To po prostu biszkopt przełożony bitą śmietaną lub kremem śmietanowym i dżemem truskawkowym, które dekoruje się świeżymi truskawkami. Za czasów królowej ciasto było jeszcze prostsze. Królowa Wiktoria do popołudniowej herbaty delektowała się po prostu biszkoptem przełożonym dżem truskawkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Rewolucyjny proszek

To klasyczne brytyjskie ciasto wywodzi się od prostego ciasta, które można porównać z babką piaskową. Jednak w tych czasach wypieki stawały się coraz lżejsze i bardziej puszyste. I jak zaznacza autorka bloga Przeszłość od kuchni, to wszystko za sprawą proszku do pieczenia. To wynalazek Alfreda Birda z 1843 roku. Niestety, nie opatentował go i historia proszku do pieczenia jest dość skomplikowana. Jednak to właśnie dzięki proszkowi ciasto mogło wyrosnąć i zyskać lżejszą strukturę. Dlatego też nazywa się je Victoria sponge (czyli gąbka). Jak zrobić takie ciasto? Przepis jest bardzo prosty.

Victoria Sponge - wersja współczesna

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170 g masła,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 3 jajka.

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej,
  • dżem truskawkowy do przełożenia,
  • świeże truskawki do dekoracji,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem na biały i puszysty krem.
  2. Dodawaj do niego pojedynczo jajka, cały czas miksując.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC. Wystudź.
  5. Bitą śmietanę ubij na sztywno, możesz dosłodzić ją cukrem pudrem.
  6. Biszkopt przekrój na dwa krążki. Przełóż je dżemem i bitą śmietaną.
  7. Ciasto udekoruj świeżymi owocami i cukrem pudrem.

...

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo