Tym deserem zachwycają się przyjaciółki. Robię w kwadrans bez pieczenia

Kiedy tylko pojawiają się truskawki, przyjaciółki już się wpraszają na ten słodki rarytas. Przygotowuję go od kilku lat i znam wszystkie jego sekrety. Nie ma ich wcale dużo, bo to prosty i pyszny deser. Kto już zna Eton mess?

Deser jak z najlepszej cukierni!Deser jak z najlepszej cukierni!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Shepulova
Dorota Gepert

Mam wrażenie, że beza to jeden z ulubionych deserów kobiet. Jest tak delikatna i krucha, że prawie nie czuć w niej kalorii. To oczywiście żart, ale na taką słodycz czasami warto sobie pozwolić, szczególnie gdy dodatkiem są sezonowe owoce. Tak właśnie jest w angielskim Eton mess.

Szybko i pysznie

Do przygotowania deseru Eton mess wystarczą tylko trzy składniki. Jednak to mistrzowska kompozycja - truskawki, bezy, bita śmietana. Gdy dodam, że najlepiej wykorzystać do niego gotowe bezy, uwierzycie, że można zrobić go w kwadrans. I to najlepiej zacząć, gdy przyjaciółki zadzwonią, że już są w drodze. Jest najlepszy, gdy bezy nie nasiąkną bitą śmietaną, tylko są przyjemnie chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Lekki bałagan

Ten deser nie wymaga wielkiej staranności czy precyzji. Nie jest uporządkowany, a cały jego urok kryje się w lekkim bałaganie, co jest też odwołaniem do jego nazwy. Eton mess, czyli bałagan w Eton, to po prostu swobodnie przemieszane pokruszone bezy z bitą śmietaną i truskawkami. Nie trzeba starannie układać warstw, ani wyrównywać wierzchu. Wielbicielką tego deseru jest Nigella Lawson i jak powtarza, ceni w nim właśnie wiosenną lekkość i świeżość. Także to, że nie trzeba się ściśle trzymać proporcji. Można przygotować go w większej szklanej salaterce lub od razu w mniejszych porcjach. Eton mess smakuje wspaniale, gdy mamy słodkie i soczyste truskawki, starannie ubitą śmietanę i chrupiące bezy.

Zielony akcent

Według tradycyjnych angielskich przepisów Eton mess to tylko truskawki, bezy i bita śmietana. Jednak to nie znaczy, że nie można dobrać do niego ciekawych dodatków. Pasują uprażone płatki migdałowe, kawałki czekolady czy świeże zioła, np. drobno posiekana mięta czy melisa. Dobrym pomysłem może być też dodanie wiórków kokosowych lub likieru kokosowego. Eton mess na upalne dni? Bitą śmietanę zastąp lodami śmietankowymi.

Przepis na Eton mess

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 150 g bez,
  • 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej),
  • cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj truskawki – umyj je i obetnij szypułki. Osusz je na ręczniku papierowym, a potem pokrój na połówki.
  2. Bezy po prostu pokrusz na kawałki.
  3. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia i ubij. Pod koniec posłódź ją do smaku.
  4. Na dnie szklanego naczynia wykładaj truskawki, potem bezy i bitą śmietanę. Ułóż dwie takie warstwy. Przed podaniem wymieszaj.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku