PrzepisProste przepisyTym deserem zachwycają się przyjaciółki. Robię w kwadrans bez pieczenia

Tym deserem zachwycają się przyjaciółki. Robię w kwadrans bez pieczenia

Deser jak z najlepszej cukierni!
Deser jak z najlepszej cukierni!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Shepulova

17.05.2024 17:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy tylko pojawiają się truskawki, przyjaciółki już się wpraszają na ten słodki rarytas. Przygotowuję go od kilku lat i znam wszystkie jego sekrety. Nie ma ich wcale dużo, bo to prosty i pyszny deser. Kto już zna Eton mess?

Mam wrażenie, że beza to jeden z ulubionych deserów kobiet. Jest tak delikatna i krucha, że prawie nie czuć w niej kalorii. To oczywiście żart, ale na taką słodycz czasami warto sobie pozwolić, szczególnie gdy dodatkiem są sezonowe owoce. Tak właśnie jest w angielskim Eton mess.

Szybko i pysznie

Do przygotowania deseru Eton mess wystarczą tylko trzy składniki. Jednak to mistrzowska kompozycja - truskawki, bezy, bita śmietana. Gdy dodam, że najlepiej wykorzystać do niego gotowe bezy, uwierzycie, że można zrobić go w kwadrans. I to najlepiej zacząć, gdy przyjaciółki zadzwonią, że już są w drodze. Jest najlepszy, gdy bezy nie nasiąkną bitą śmietaną, tylko są przyjemnie chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki bałagan

Ten deser nie wymaga wielkiej staranności czy precyzji. Nie jest uporządkowany, a cały jego urok kryje się w lekkim bałaganie, co jest też odwołaniem do jego nazwy. Eton mess, czyli bałagan w Eton, to po prostu swobodnie przemieszane pokruszone bezy z bitą śmietaną i truskawkami. Nie trzeba starannie układać warstw, ani wyrównywać wierzchu. Wielbicielką tego deseru jest Nigella Lawson i jak powtarza, ceni w nim właśnie wiosenną lekkość i świeżość. Także to, że nie trzeba się ściśle trzymać proporcji. Można przygotować go w większej szklanej salaterce lub od razu w mniejszych porcjach. Eton mess smakuje wspaniale, gdy mamy słodkie i soczyste truskawki, starannie ubitą śmietanę i chrupiące bezy.

Zielony akcent

Według tradycyjnych angielskich przepisów Eton mess to tylko truskawki, bezy i bita śmietana. Jednak to nie znaczy, że nie można dobrać do niego ciekawych dodatków. Pasują uprażone płatki migdałowe, kawałki czekolady czy świeże zioła, np. drobno posiekana mięta czy melisa. Dobrym pomysłem może być też dodanie wiórków kokosowych lub likieru kokosowego. Eton mess na upalne dni? Bitą śmietanę zastąp lodami śmietankowymi.

Przepis na Eton mess

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 150 g bez,
  • 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej),
  • cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj truskawki – umyj je i obetnij szypułki. Osusz je na ręczniku papierowym, a potem pokrój na połówki.
  2. Bezy po prostu pokrusz na kawałki.
  3. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia i ubij. Pod koniec posłódź ją do smaku.
  4. Na dnie szklanego naczynia wykładaj truskawki, potem bezy i bitą śmietanę. Ułóż dwie takie warstwy. Przed podaniem wymieszaj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także