Do mizerii dorzucam jeszcze dwa składniki. Nawet w restauracji nie podają lepszej

Gdy tylko pojawiają się ogórki gruntowe, mizerię jem bardzo często. To mój ulubiony wiosenny dodatek do obiadu. Jednak ostatnio postanowiłam nieco zmienić klasyczny przepis. Na moim balkonie wyjątkowo dorodnie rośnie zioło, które było do tego natchnieniem. Dodałam jeszcze jeden nowy składnik. Efekt? Dla mnie rewelacyjny.

Wystarczy dodać jogurt i gotowe!Wystarczy dodać jogurt i gotowe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przepisu na klasyczną mizerię podawać nie trzeba, bo każdy go zna. W podstawowej wersji to tylko ogórki i śmietana oraz przyprawy. Wszystko inne to już tylko dodatki, o które potrafimy się spierać.

Czas na zmiany

Sama przekonałam się, jak ważne są dodatki do mizerii. Kiedy napisałam, że wiele osób dodaje do niej cebulę, na Facebooku pojawiło się mnóstwo krytycznych komentarzy. Jednak nawet najwięksi miłośnicy mizerii w klasycznej wersji powinni otworzyć się na zmiany. Całe lato przed nami i możemy jeszcze wypróbować sałatkę z ogórków w wielu wersjach!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Duet idealny

Co roku na balkonie sadzę miętę i to właśnie ona stała się dla mnie inspiracją do zmian w przepisie na mizerię. Mam kilka krzaczków, które pięknie się rozrastają. Mięta nie ma wielkich wymagań. Dobrze czuje się na słońcu i w bardziej zacienionych miejscach. Dlatego polecam ją nawet osobom, które nie mają wprawy i cierpliwości do roślin. W dodatku świeża mięta w kuchni jest wręcz niezastąpiona. Piję z niej napar, dodaję do herbaty i lemoniady, jest doskonała do sałatek i sosów. Jej odświeżający smak dobrze współgra także z ogórkiem, dlatego świetnie odnalazła się w mizerii. Mięta i ogórek mają także działanie chłodzące, więc to dobre połączenie na upały.

Warto mieć miętę na balkonie czy w ogrodzie.
Warto mieć miętę na balkonie czy w ogrodzie. © Pixabay | manfredrichter

Tak dla cebuli

Drugi składnik to wspominana już cebula, która budzi tyle kontrowersji. W wersji klasycznej przygotowuję mizerię bez tego warzywa, bo taką jadłam od dzieciństwa. Jednak gdy już ją zmieniałam, pomyślałam o delikatniejszej, czerwonej cebuli. Dobrze dopasowała się do ogórków i mięty. Żeby mizerii dodać trochę azjatyckiego posmaku, użyłam też soku z limonki.

Przepis na mizerię z miętą i cebulą

Składniki:

  • 3-4 gruntowe ogórki,
  • połowa czerwonej cebuli,
  • listki mięty z kilku gałązek,
  • 3 łyżeczki oliwy,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • łyżeczka octu winnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Przełóż do salaterki.
  2. Cebulę pokrój na cienkie paseczki, dołóż do ogórków.
  3. Dodaj posiekane listki mięty.
  4. Oliwę, sok z limonki, ocet, cukier, miód wymieszaj z jogurtem greckim. Sos dopraw solą i pieprzem. Zalej sałatkę i wymieszaj.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej