Do mizerii dorzucam jeszcze dwa składniki. Nawet w restauracji nie podają lepszej
Gdy tylko pojawiają się ogórki gruntowe, mizerię jem bardzo często. To mój ulubiony wiosenny dodatek do obiadu. Jednak ostatnio postanowiłam nieco zmienić klasyczny przepis. Na moim balkonie wyjątkowo dorodnie rośnie zioło, które było do tego natchnieniem. Dodałam jeszcze jeden nowy składnik. Efekt? Dla mnie rewelacyjny.
13.05.2024 13:27
Przepisu na klasyczną mizerię podawać nie trzeba, bo każdy go zna. W podstawowej wersji to tylko ogórki i śmietana oraz przyprawy. Wszystko inne to już tylko dodatki, o które potrafimy się spierać.
Czas na zmiany
Sama przekonałam się, jak ważne są dodatki do mizerii. Kiedy napisałam, że wiele osób dodaje do niej cebulę, na Facebooku pojawiło się mnóstwo krytycznych komentarzy. Jednak nawet najwięksi miłośnicy mizerii w klasycznej wersji powinni otworzyć się na zmiany. Całe lato przed nami i możemy jeszcze wypróbować sałatkę z ogórków w wielu wersjach!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duet idealny
Co roku na balkonie sadzę miętę i to właśnie ona stała się dla mnie inspiracją do zmian w przepisie na mizerię. Mam kilka krzaczków, które pięknie się rozrastają. Mięta nie ma wielkich wymagań. Dobrze czuje się na słońcu i w bardziej zacienionych miejscach. Dlatego polecam ją nawet osobom, które nie mają wprawy i cierpliwości do roślin. W dodatku świeża mięta w kuchni jest wręcz niezastąpiona. Piję z niej napar, dodaję do herbaty i lemoniady, jest doskonała do sałatek i sosów. Jej odświeżający smak dobrze współgra także z ogórkiem, dlatego świetnie odnalazła się w mizerii. Mięta i ogórek mają także działanie chłodzące, więc to dobre połączenie na upały.
Tak dla cebuli
Drugi składnik to wspominana już cebula, która budzi tyle kontrowersji. W wersji klasycznej przygotowuję mizerię bez tego warzywa, bo taką jadłam od dzieciństwa. Jednak gdy już ją zmieniałam, pomyślałam o delikatniejszej, czerwonej cebuli. Dobrze dopasowała się do ogórków i mięty. Żeby mizerii dodać trochę azjatyckiego posmaku, użyłam też soku z limonki.
Przepis na mizerię z miętą i cebulą
Składniki:
- 3-4 gruntowe ogórki,
- połowa czerwonej cebuli,
- listki mięty z kilku gałązek,
- 3 łyżeczki oliwy,
- 2 łyżki soku z limonki,
- łyżeczka octu winnego,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki miodu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Przełóż do salaterki.
- Cebulę pokrój na cienkie paseczki, dołóż do ogórków.
- Dodaj posiekane listki mięty.
- Oliwę, sok z limonki, ocet, cukier, miód wymieszaj z jogurtem greckim. Sos dopraw solą i pieprzem. Zalej sałatkę i wymieszaj.