Do mizerii dorzucam jeszcze dwa składniki. Nawet w restauracji nie podają lepszej

Gdy tylko pojawiają się ogórki gruntowe, mizerię jem bardzo często. To mój ulubiony wiosenny dodatek do obiadu. Jednak ostatnio postanowiłam nieco zmienić klasyczny przepis. Na moim balkonie wyjątkowo dorodnie rośnie zioło, które było do tego natchnieniem. Dodałam jeszcze jeden nowy składnik. Efekt? Dla mnie rewelacyjny.

Wystarczy dodać jogurt i gotowe!Wystarczy dodać jogurt i gotowe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Przepisu na klasyczną mizerię podawać nie trzeba, bo każdy go zna. W podstawowej wersji to tylko ogórki i śmietana oraz przyprawy. Wszystko inne to już tylko dodatki, o które potrafimy się spierać.

Czas na zmiany

Sama przekonałam się, jak ważne są dodatki do mizerii. Kiedy napisałam, że wiele osób dodaje do niej cebulę, na Facebooku pojawiło się mnóstwo krytycznych komentarzy. Jednak nawet najwięksi miłośnicy mizerii w klasycznej wersji powinni otworzyć się na zmiany. Całe lato przed nami i możemy jeszcze wypróbować sałatkę z ogórków w wielu wersjach!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Duet idealny

Co roku na balkonie sadzę miętę i to właśnie ona stała się dla mnie inspiracją do zmian w przepisie na mizerię. Mam kilka krzaczków, które pięknie się rozrastają. Mięta nie ma wielkich wymagań. Dobrze czuje się na słońcu i w bardziej zacienionych miejscach. Dlatego polecam ją nawet osobom, które nie mają wprawy i cierpliwości do roślin. W dodatku świeża mięta w kuchni jest wręcz niezastąpiona. Piję z niej napar, dodaję do herbaty i lemoniady, jest doskonała do sałatek i sosów. Jej odświeżający smak dobrze współgra także z ogórkiem, dlatego świetnie odnalazła się w mizerii. Mięta i ogórek mają także działanie chłodzące, więc to dobre połączenie na upały.

Warto mieć miętę na balkonie czy w ogrodzie.
Warto mieć miętę na balkonie czy w ogrodzie. © Pixabay | manfredrichter

Tak dla cebuli

Drugi składnik to wspominana już cebula, która budzi tyle kontrowersji. W wersji klasycznej przygotowuję mizerię bez tego warzywa, bo taką jadłam od dzieciństwa. Jednak gdy już ją zmieniałam, pomyślałam o delikatniejszej, czerwonej cebuli. Dobrze dopasowała się do ogórków i mięty. Żeby mizerii dodać trochę azjatyckiego posmaku, użyłam też soku z limonki.

Przepis na mizerię z miętą i cebulą

Składniki:

  • 3-4 gruntowe ogórki,
  • połowa czerwonej cebuli,
  • listki mięty z kilku gałązek,
  • 3 łyżeczki oliwy,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • łyżeczka octu winnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Przełóż do salaterki.
  2. Cebulę pokrój na cienkie paseczki, dołóż do ogórków.
  3. Dodaj posiekane listki mięty.
  4. Oliwę, sok z limonki, ocet, cukier, miód wymieszaj z jogurtem greckim. Sos dopraw solą i pieprzem. Zalej sałatkę i wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie