Do mizerii z ogórków zawsze dodaję starty owoc. Znacznie podkręca jej smak

Mizeria to idealny dodatek do obiadu, szczególnie w upalne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna witamin. Ale czy wiesz, że ten popularny przepis można jeszcze bardziej udoskonalić? Wystarczy dodać do ogórków starty owoc, a mizeria nabierze zupełnie nowego, zaskakująco pysznego smaku!

Do mizerii z ogórków zawsze dodaję starty owoc. Znacznie podkręca jej smakDo mizerii z ogórków zawsze dodaję starty owoc. Znacznie podkręca jej smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mizeria, ta tradycyjna surówka z ogórków, znana jest nam głównie jako towarzyszka obiadów. Ale czy wiesz, że można ją urozmaicić, dodając do niej pewien niespodziewany składnik? Oto sekret, który podkręca jej smak i sprawia, że staje się wyjątkowym dodatkiem do wielu dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste składniki, szybki przepis i efekty, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie

Owocowa tajemnica mizerii

Tradycyjna mizeria składa się z ogórka, śmietany, soli i pieprzu. To prosta, ale sprawdzona kompozycja, która smakuje wielu osobom. Jednak warto czasem poeksperymentować i odkryć nowe smaki. Dodanie startego owocu do mizerii to świetny sposób na wzbogacenie jej o słodko-kwaśną nutę i dodatkową dawkę witamin.

Jakie owoce sprawdzą się w mizerii?

Do mizerii najlepiej sprawdzą się owoce o kwaśnym lub słodko-kwaśnym smaku. Idealnie nadają się do tego jabłka, gruszki, śliwki, a nawet truskawki czy maliny. Wybierając owoce, zwróć uwagę na ich dojrzałość. Owoce powinny być twarde i soczyste, aby nie rozpadły się podczas ścierania.

Przepis na mizerię z jabłkiem

Ta wersja mizerii jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jabłko dodaje jej słodyczy i kwaskowości, a czerwona cebula – pikantnego posmaku.

Składniki:

  • 1 ogórek długi,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 nieduże jabłko (twarde),
  • pieprz i sól do smaku,
  • 2-3 łyżki śmietany 12 proc.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz ogórka, a następnie pokrój go w zgrabne plastry.
  2. Jabłko obierz i usuń ze środka gniazdo nasienne, a miąższ zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
  4. Ogórka, jabłko i cebulę wymieszaj ze sobą, dodaj śmietanę i dopraw przyprawami.
  5. Wymieszaj dokładnie i podawaj.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do mizerii możesz dodać również inne warzywa, np. pomidora, paprykę czy szczypiorek.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do mizerii szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Mizerię z owocem możesz podawać jako dodatek do obiadu, kolacji lub jako samodzielną przekąskę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯