W Słowenii jadłam je niemal codziennie. Od kiedy mam ten przepis, robię je w moim domu

W Słowenii dostępne były w wielu restauracjach. Zawijane pierogi z farszem, nazywane struklij, szybko podbiły moje serce. Od kiedy znam ten przepis, robię je regularnie, równie często jak tradycyjne pierogi.

Struklij - PysznościStruklij - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Struklji to tradycyjne danie kuchni Słowenii i chorwackiego regionu Zagorje. To rodzaj nadziewanego, zawijanego ciasta, które może być podawane zarówno jako słodka, jak i słona potrawa. Kiedy spróbowałam struklji po raz pierwszy, od razu przepadałam i jadałam je niemal codziennie. To danie to dowód na to, że nie potrzeba wiele, by stworzyć coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

Jak zrobić struklij na słono?

Najpopularniejszy farsz to biały ser, często wzbogacony o jajka, szczypiorek, koperek, czosnek lub cebulę. Popularne są również nadzienia ziemniaczane, mięsne (np. z mieloną wieprzowiną) i warzywne (np. z kapustą kiszoną). Najpopularniejszym farszem jest jednak biały ser, jak w polskich pierogach na słodko.

Słoweński zawijany pieróg - Pyszności
Słoweński zawijany pieróg - Pyszności © Adobe Stock

Struklij świetnie sprawdzi się jako słodki obiad lub podwieczorek.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz

  • 250 białego sera,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru.


Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Zrób w kopczyku dołek, wbij do niego jajko i zacznij zagniatać ciasto pierogowe, stopniowo dolewając także wodę.
  2. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
  3. W misce rozgnieć widelcem białe ser, dodaj żółtko oraz cukier i wymieszaj. Połowę zwykłego cukru możesz zastąpić cukrem waniliowym.
  4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm. Na płacie ciasta rozsmaruj równomiernie farsz serowy, pozostawiając wolny brzeg ciasta. Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  6. Delikatnie wrzucaj strukli do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  7. Wyjmij strukli z wody za pomocą łyżki cedzakowej i osącz je na durszlaku.

Posyp strukli bułką tartą i cukrem pudrem. Podawaj na ciepło, polewając roztopionym masłem.

Struklij - słoweński przysmak z owocami

W płaty ciasta zawija się owoce, takie jak jabłka, śliwki, wiśnie, brzoskwinie czy maliny. Do owoców można dodać cukier, cynamon lub orzechy. Struklij daje spore pole do popisu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku