W Słowenii jadłam je niemal codziennie. Od kiedy mam ten przepis, robię je w moim domu
W Słowenii dostępne były w wielu restauracjach. Zawijane pierogi z farszem, nazywane struklij, szybko podbiły moje serce. Od kiedy znam ten przepis, robię je regularnie, równie często jak tradycyjne pierogi.
Struklji to tradycyjne danie kuchni Słowenii i chorwackiego regionu Zagorje. To rodzaj nadziewanego, zawijanego ciasta, które może być podawane zarówno jako słodka, jak i słona potrawa. Kiedy spróbowałam struklji po raz pierwszy, od razu przepadałam i jadałam je niemal codziennie. To danie to dowód na to, że nie potrzeba wiele, by stworzyć coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Jak zrobić struklij na słono?
Najpopularniejszy farsz to biały ser, często wzbogacony o jajka, szczypiorek, koperek, czosnek lub cebulę. Popularne są również nadzienia ziemniaczane, mięsne (np. z mieloną wieprzowiną) i warzywne (np. z kapustą kiszoną). Najpopularniejszym farszem jest jednak biały ser, jak w polskich pierogach na słodko.
Struklij świetnie sprawdzi się jako słodki obiad lub podwieczorek.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki pszennej,
- pół szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju.
Farsz
- 250 białego sera,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Zrób w kopczyku dołek, wbij do niego jajko i zacznij zagniatać ciasto pierogowe, stopniowo dolewając także wodę.
- Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- W misce rozgnieć widelcem białe ser, dodaj żółtko oraz cukier i wymieszaj. Połowę zwykłego cukru możesz zastąpić cukrem waniliowym.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm. Na płacie ciasta rozsmaruj równomiernie farsz serowy, pozostawiając wolny brzeg ciasta. Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Delikatnie wrzucaj strukli do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij strukli z wody za pomocą łyżki cedzakowej i osącz je na durszlaku.
Posyp strukli bułką tartą i cukrem pudrem. Podawaj na ciepło, polewając roztopionym masłem.
Struklij - słoweński przysmak z owocami
W płaty ciasta zawija się owoce, takie jak jabłka, śliwki, wiśnie, brzoskwinie czy maliny. Do owoców można dodać cukier, cynamon lub orzechy. Struklij daje spore pole do popisu.