Spróbowałam raz i robię zamiast mizerii. Nie ma lepszego przepisu na ogórki
Choć główny składnik jest ten sam, trudno tę sałatkę nawet porównać z mizerią. Wszystko robi się tu inaczej i trudno szukać tak podanych ogórków w kuchni polskiej. Warto jednak otwierać się na nowe smaki i spróbować ich w takiej wersji, która może wydawać się zaskakująca. Będzie pikantnie i orientalnie.
07.05.2024 13:46
Ogórki podawane na ciepło i pozbawione gniazd nasiennych? Zdecydowanie rzadko tak z tymi warzywami postępujemy. A w przypadku tej sałatki jest to kluczowe. Doprawia się ją imbirem, czosnkiem i chili. Dlatego to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią zdecydowane, ostre smaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedyny wspólny punkt
Do tej sałatki lepsze będą długie, wężowe ogórki. Nie trzeba ich obierać ze skóry. Wystarczy umyć, minimalnie ściąć końcówki i przekroić wzdłuż na cztery części, a potem usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane ogórki należy drobno pokroić po skosie. Potem posolić i odstawić na 15 minut, by puściły nadmiar wody. I to jedyny punkt wspólny z mizerią. Drobno, najlepiej w cienkie paski trzeba pokroić także czosnek, imbir i papryczkę chili.
Dozowanie pikantności
Filmik z przygotowaniem takiej sałatki znalazłam na YT na kanale "Delicious Food". Prowadzący kroi papryczki chili wraz z ziarenkami. Jednak, gdy chcesz, by danie było mniej pikantne, lepiej ziarenka wykroić. One potęgują ostry smak. Ta sałatka i tak ma zdecydowany charakter. Kolejny krok to połączenie sosu sojowego z octem, przyprawami, cukrem oraz wodą. Tutaj jedną z przypraw są płatki chili. Radzę zmniejszyć ich ilość na szczyptę. Chyba, że ktoś uwielbia palące dania. Po tym już można zaczynać smażenie.
Ogórki na patelnię
Ogórki na ciepło? W naszej kuchni to rzadkość, ale te warzywa również można przygotowywać w ten sposób. Wystarczy lekko je podsmażyć na patelni, by zyskały zupełnie nowy smak. Jednak na początku na odrobinie oleju podsmażam czosnek, chili i imbir. Po chwili dodaję przygotowany sos na bazie sosu sojowego. Gdy będzie mocno podgrzany, dodaje ogórki. Po chwili sałatka jest gotowa. Świetnie pasuje do delikatnych, pieczonych mięs, np. do kurczaka czy indyka. A szczególnie dobrze smakuje w chłodniejsze dni, bo przy okazji świetnie rozgrzewa.
Ogórki po azjatycku na ciepło
Składniki:
- 2 ogórki,
- 1 łyżeczka soli,
- mały kawałek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 1 łyżka octu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka płatków czerwonego chili,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno ogórki, posól, a potem odsącz z nadmiaru wody. Imbir, czosnek i chili również pokrój.
- Z octu, sosu sojowego i przypraw przygotuj sos.
- Na patelni przesmaż imbir, czosnek i chili. Dodaj sos, gdy się podgrzeje dorzuć ogórki. Dobrze wymieszaj.