Dodaję nie tylko do rosołu. Mocno podkręca również smak mizerii ze śmietaną

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Jest tania, prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Po czasie może się znudzić. Jak odczarować mizerię? Dodaj do niej warzywo, które zwykle ląduje w... rosole.

Dodaję nie tylko do rosołu. Mocno podkręca również smak mizerii ze śmietaną mizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Anomalia pogodowa przyśpieszyła wzrost roślin o miesiąc. Oznacza to, że już niedługo będziemy cieszyć się pysznymi owocami i warzywami. Najpopularniejszym letnim warzywem jest ogórek. W sezonie wykorzystujemy go do przygotowania kiszonek, sałatek czy surówek, takich jak mizeria.

Nie ma jednego "słusznego" przepisu na mizerię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Część z nas dodaje do niej sporo cebulki, podczas gdy inni dodają odrobinę czosnku. Jeśli chcesz podkręcić smak dobrze znanej surówki, wykorzystaj warzywo, które zwykle ląduje w rosole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Jak zrobić dobrą mizerę?

Mizeria to bardzo prosta surówka. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w plastry, a następnie dodać do niego śmietanę lub jogurt i doprawić solą oraz pieprzem. Surówkę można wzbogacić o dowolne składniki. W niektórych domach podaje się ją z cebulą lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

To podstawowy przepis na mizerię. W każdym regionie przygotowuje się ją nieco inaczej. Mieszkańcy Warszawy dodają do niej odrobinę cukru i octu, dzięki czemu surówka zyskuje wyjątkowy, słodko-kwaśny smak. Mizeria po warszawsku doskonale komponuje się z klasycznym, niedzielnym obiadem, jak i daniami kuchni azjatyckiej.

Jeśli o Azji mowa, jedną z najpopularniejszych wariacji na temat mizerii jest relish ogórkowy, który podaje się w popularnych, azjatyckich restauracjach. To nic innego jak ogórki pokrojone w słupki zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie składającym się z octu ryżowego, cukru i czosnku. Jak widać, mizerię można przygotować na kilkanaście różnych sposobów.

Jeśli jesteś fanem tradycyjnej mizerii ze śmietaną, a chciałbyś nieco urozmaicić jej smak, skorzystaj z poniższego przepisu. Nietypowy dodatek w postaci pora wznosi mizerię na całkowicie inny poziom. Por nadaje pożądanej chrupkości i wyczuwalnie pikantnego posmaku. Odrobina octu jabłkowego nada delikatnej kwasowości. Poznaj wyjątkowy przepis na mizerię.

Mizeria z porem — przepis

  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 3 łyżki śmietany,
  • biała część pora,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek, koperek.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. To samo zrób z porem. Wrzuć pokrojone warzywa do dużej miski i posyp je odrobiną soli.
  3. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz cukrem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej sos do warzyw.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem bądź natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie