PrzepisSałatkiDodaję nie tylko do rosołu. Mocno podkręca również smak mizerii ze śmietaną

Dodaję nie tylko do rosołu. Mocno podkręca również smak mizerii ze śmietaną

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Jest tania, prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Po czasie może się znudzić. Jak odczarować mizerię? Dodaj do niej warzywo, które zwykle ląduje w... rosole.

 mizeria
mizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.05.2024 16:11

Anomalia pogodowa przyśpieszyła wzrost roślin o miesiąc. Oznacza to, że już niedługo będziemy cieszyć się pysznymi owocami i warzywami. Najpopularniejszym letnim warzywem jest ogórek. W sezonie wykorzystujemy go do przygotowania kiszonek, sałatek czy surówek, takich jak mizeria.

Nie ma jednego "słusznego" przepisu na mizerię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Część z nas dodaje do niej sporo cebulki, podczas gdy inni dodają odrobinę czosnku. Jeśli chcesz podkręcić smak dobrze znanej surówki, wykorzystaj warzywo, które zwykle ląduje w rosole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobrą mizerę?

Mizeria to bardzo prosta surówka. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w plastry, a następnie dodać do niego śmietanę lub jogurt i doprawić solą oraz pieprzem. Surówkę można wzbogacić o dowolne składniki. W niektórych domach podaje się ją z cebulą lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

To podstawowy przepis na mizerię. W każdym regionie przygotowuje się ją nieco inaczej. Mieszkańcy Warszawy dodają do niej odrobinę cukru i octu, dzięki czemu surówka zyskuje wyjątkowy, słodko-kwaśny smak. Mizeria po warszawsku doskonale komponuje się z klasycznym, niedzielnym obiadem, jak i daniami kuchni azjatyckiej.

Jeśli o Azji mowa, jedną z najpopularniejszych wariacji na temat mizerii jest relish ogórkowy,target="_blank"> który podaje się w popularnych, azjatyckich restauracjach. To nic innego jak ogórki pokrojone w słupki zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie składającym się z octu ryżowego, cukru i czosnku. Jak widać, mizerię można przygotować na kilkanaście różnych sposobów.

Jeśli jesteś fanem tradycyjnej mizerii ze śmietaną, a chciałbyś nieco urozmaicić jej smak, skorzystaj z poniższego przepisu. Nietypowy dodatek w postaci pora wznosi mizerię na całkowicie inny poziom. Por nadaje pożądanej chrupkości i wyczuwalnie pikantnego posmaku. Odrobina octu jabłkowego nada delikatnej kwasowości. Poznaj wyjątkowy przepis na mizerię.

Mizeria z porem — przepis

  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 3 łyżki śmietany,
  • biała część pora,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek, koperek.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. To samo zrób z porem. Wrzuć pokrojone warzywa do dużej miski i posyp je odrobiną soli.
  3. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz cukrem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej sos do warzyw.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem bądź natką pietruszki.
mizeriamizeria inaczejprzepis
Wybrane dla Ciebie