WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Dodaję nie tylko do rosołu. Mocno podkręca również smak mizerii ze śmietaną

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Jest tania, prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Po czasie może się znudzić. Jak odczarować mizerię? Dodaj do niej warzywo, które zwykle ląduje w... rosole.

 mizeria mizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anomalia pogodowa przyśpieszyła wzrost roślin o miesiąc. Oznacza to, że już niedługo będziemy cieszyć się pysznymi owocami i warzywami. Najpopularniejszym letnim warzywem jest ogórek. W sezonie wykorzystujemy go do przygotowania kiszonek, sałatek czy surówek, takich jak mizeria.

Nie ma jednego "słusznego" przepisu na mizerię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Część z nas dodaje do niej sporo cebulki, podczas gdy inni dodają odrobinę czosnku. Jeśli chcesz podkręcić smak dobrze znanej surówki, wykorzystaj warzywo, które zwykle ląduje w rosole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Jak zrobić dobrą mizerę?

Mizeria to bardzo prosta surówka. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w plastry, a następnie dodać do niego śmietanę lub jogurt i doprawić solą oraz pieprzem. Surówkę można wzbogacić o dowolne składniki. W niektórych domach podaje się ją z cebulą lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

To podstawowy przepis na mizerię. W każdym regionie przygotowuje się ją nieco inaczej. Mieszkańcy Warszawy dodają do niej odrobinę cukru i octu, dzięki czemu surówka zyskuje wyjątkowy, słodko-kwaśny smak. Mizeria po warszawsku doskonale komponuje się z klasycznym, niedzielnym obiadem, jak i daniami kuchni azjatyckiej.

Jeśli o Azji mowa, jedną z najpopularniejszych wariacji na temat mizerii jest relish ogórkowy, który podaje się w popularnych, azjatyckich restauracjach. To nic innego jak ogórki pokrojone w słupki zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie składającym się z octu ryżowego, cukru i czosnku. Jak widać, mizerię można przygotować na kilkanaście różnych sposobów.

Jeśli jesteś fanem tradycyjnej mizerii ze śmietaną, a chciałbyś nieco urozmaicić jej smak, skorzystaj z poniższego przepisu. Nietypowy dodatek w postaci pora wznosi mizerię na całkowicie inny poziom. Por nadaje pożądanej chrupkości i wyczuwalnie pikantnego posmaku. Odrobina octu jabłkowego nada delikatnej kwasowości. Poznaj wyjątkowy przepis na mizerię.

Mizeria z porem — przepis

  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 3 łyżki śmietany,
  • biała część pora,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek, koperek.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. To samo zrób z porem. Wrzuć pokrojone warzywa do dużej miski i posyp je odrobiną soli.
  3. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz cukrem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej sos do warzyw.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem bądź natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇