Dodaję nie tylko do rosołu. Mocno podkręca również smak mizerii ze śmietaną

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Jest tania, prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Po czasie może się znudzić. Jak odczarować mizerię? Dodaj do niej warzywo, które zwykle ląduje w... rosole.

 mizeria mizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anomalia pogodowa przyśpieszyła wzrost roślin o miesiąc. Oznacza to, że już niedługo będziemy cieszyć się pysznymi owocami i warzywami. Najpopularniejszym letnim warzywem jest ogórek. W sezonie wykorzystujemy go do przygotowania kiszonek, sałatek czy surówek, takich jak mizeria.

Nie ma jednego "słusznego" przepisu na mizerię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Część z nas dodaje do niej sporo cebulki, podczas gdy inni dodają odrobinę czosnku. Jeśli chcesz podkręcić smak dobrze znanej surówki, wykorzystaj warzywo, które zwykle ląduje w rosole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Jak zrobić dobrą mizerę?

Mizeria to bardzo prosta surówka. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w plastry, a następnie dodać do niego śmietanę lub jogurt i doprawić solą oraz pieprzem. Surówkę można wzbogacić o dowolne składniki. W niektórych domach podaje się ją z cebulą lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

To podstawowy przepis na mizerię. W każdym regionie przygotowuje się ją nieco inaczej. Mieszkańcy Warszawy dodają do niej odrobinę cukru i octu, dzięki czemu surówka zyskuje wyjątkowy, słodko-kwaśny smak. Mizeria po warszawsku doskonale komponuje się z klasycznym, niedzielnym obiadem, jak i daniami kuchni azjatyckiej.

Jeśli o Azji mowa, jedną z najpopularniejszych wariacji na temat mizerii jest relish ogórkowy, który podaje się w popularnych, azjatyckich restauracjach. To nic innego jak ogórki pokrojone w słupki zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie składającym się z octu ryżowego, cukru i czosnku. Jak widać, mizerię można przygotować na kilkanaście różnych sposobów.

Jeśli jesteś fanem tradycyjnej mizerii ze śmietaną, a chciałbyś nieco urozmaicić jej smak, skorzystaj z poniższego przepisu. Nietypowy dodatek w postaci pora wznosi mizerię na całkowicie inny poziom. Por nadaje pożądanej chrupkości i wyczuwalnie pikantnego posmaku. Odrobina octu jabłkowego nada delikatnej kwasowości. Poznaj wyjątkowy przepis na mizerię.

Mizeria z porem — przepis

  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 3 łyżki śmietany,
  • biała część pora,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, szczypiorek, koperek.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. To samo zrób z porem. Wrzuć pokrojone warzywa do dużej miski i posyp je odrobiną soli.
  3. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz cukrem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej sos do warzyw.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem bądź natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości