Mizeria po warszawsku. Wszystko zmienia jeden składnik

Sezon letni to czas, w którym najpopularniejszym dodatkiem do obiadu jest mizeria. Co ważne, można przygotować ją na kilka ciekawych sposobów. Jedną z opcji jest mizeria po warszawsku, w przypadku której, kluczowe jest zastosowanie jednego ważnego składnika. To właśnie on ma decydujące znaczenie w kwestii smaku, którym zachwycają się nie tylko mieszkańcy Warszawy. Jak przygotować taką "surówkę" do obiadu? To naprawdę proste!

ObrazekMizeria po warszawsku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kotlet schabowy, młode ziemniaki i mizeria - to zestaw na niedzielny obiad, który cieszy się szczególnym zainteresowaniem właśnie teraz. Połączenie wszystkich tych produktów gwarantuje najlepsze doznania smakowe. Kluczowe jest tu przede wszystkim przygotowanie mizerii. To ona świetnie łączy się z ziemniakami i kotletem, dzięki czemu taki obiad tak bardzo smakuje całej rodzinie. Jak dobrze wiesz, mizerię można przygotować na wiele sposobów. A co dokładnie kryje się pod nazwą mizeria po warszawsku? Postanowiliśmy sprawdzić.

Mizeria po warszawsku — popularny dodatek do obiadu nie tylko w stolicy

Zanim poznasz przepis na mizerię po warszawsku, dobrze jest nieco lepiej jej się przyjrzeć, by dowiedzieć się, w czym tkwi jej wyjątkowość. Istnieje wiele różnych przepisów na doskonałą mizerię, a każdy region w Polsce ma swój unikalny smak, który kojarzy się z tradycyjną kuchnią babci. Podobnie jest w okolicach Warszawy. Mizeria po warszawsku ma swoje charakterystyczne cechy — oprócz tradycyjnych składników, takich jak ogórki, śmietana i koperek, dodaje się tu także ocet i cukier.

Obrazek
Ocet winny - Pyszności; Foto Canva.com

Jednak ilości tych składników są tak minimalne, że doskonale komponują się z resztą, dodając ciekawego aromatu. Nie dominują one nad pozostałymi smakami. Taki właśnie smak mizerii jest dobrze znany wszystkim Warszawiakom.

Mizeria po warszawsku przepis — jak ją przygotować?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, różnica tkwi w pewnych dodatkach. Tak połączone produkty tworzą idealną całość, która zachwyca mieszkańców stolicy i całej Polski. Zaskocz swoją rodzinę i na niedzielny obiad przygotuj taką wersję mizerii.

Składniki:

        
  • łyżeczka cukru
  • 4 ogórki
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • pół łyżeczki soli
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • pieprz.
Obrazek
Mizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

      
  1. Obierz ogórki, pokrój na cienkie plasterki, posól i odstaw na chwilę, by puściły wodę.
  2. Dokładnie je odciśnij.
  3. Przygotuj sos śmietanowy. Wymieszaj w szklance ocet, śmietanę, cukier i pieprz.
  4. Dodaj sos śmietanowy do ogórków i dokładnie wymieszaj mizerię. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie