Doskonałą mizerię zrobisz nie tylko z ogórków. Gospodynie stawiają na inne warzywo

Dzisiaj mizeria, ale nie w klasycznym wydaniu. Tym razem ogórki możesz odłożyć na dalszy plan. Posłużysz się bowiem warzywem podobnym wizualnie, ale jednak zupełnie innym w smaku. Uwierz nam — to naprawdę działa!

ObrazekMizeria nie tylko z ogórków - Pyszności; foto: Adobe Stock

Wraz ze wzrostem temperatur nabieramy też coraz większej chęci na oryginalne sałatki i surówki do obiadu. Nie powinno to nikogo dziwić. Dobrze skomponowane, połączone rześkim dressingiem warzywa i owoce nadają daniom tego, czego okresem wiosenno-letnim bardzo nam potrzeba: orzeźwienia. Poza tym na bazarkach i warzywniakach pojawiają się właśnie świeże, pyszne zbiory z polskich upraw. O tym, jak bardzo różnią się one w porównaniu z towarem importowanym zza granicy, pisaliśmy na przykład tutaj. 

Obrazek
Pomysł na nietypową mizerię - Pyszności; foto: Canva

Jedną z najpopularniejszych w tym okresie surówek stanowi oczywiści klasyczna mizeria. My jednak chcemy cię dzisiaj zaprosić do śmiałego wyjścia poza kulinarny schemat i przygotowania łudząco podobnej surówki, ale bez użycia ogórków. Mizeria z cukinii będzie doskonałym urozmaiceniem podczas obiadu, ale doskonale wpasuje się również w klimat grilla. Skąd to wiemy? To bardzo proste: przekonaliśmy się o tym na własnej skórze, kiedy podczas jednego z rodzinnych spotkań już po chwili musieliśmy iść dorabiać tej mizerii, bo cała została zjedzona.

Mizeria z cukinii

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta cukru
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Mizeria z cukinii - Pyszności; foto: Canva
  1. Cukinię najpierw umyj pod bieżącą wodą, a następnie odkrój końcówki. To brzmi banalnie, ale ta kolejność jest dosyć ważna, bo jeśli ją pomieszasz, to cukinia wchłonie wodę i zmieni smak.
  2. Umytą cukinię pokrój w cieniutkie plastry i przełóż do miski. Obsyp ją równomiernie niewielką ilością soli i odstaw na 20 minut. W tym czasie warzywo zmięknie.
  3. Po tym czasie odsącz cukinię z nadmiaru wody i dodaj do niej śmietanę i jogurt naturalny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem — ich proporcje pozostawiamy już twoim upodobaniom.
  4. Dodaj jeszcze drobno posiekany koperek, i całość dokładnie wymieszaj. Twoja mizeria z cukinii jest już gotowa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇