PrzepisDoskonałą mizerię zrobisz nie tylko z ogórków. Gospodynie stawiają na inne warzywo

Doskonałą mizerię zrobisz nie tylko z ogórków. Gospodynie stawiają na inne warzywo

Mizeria nie tylko z ogórków - Pyszności; foto: Adobe Stock
Mizeria nie tylko z ogórków - Pyszności; foto: Adobe Stock

30.05.2023 06:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj mizeria, ale nie w klasycznym wydaniu. Tym razem ogórki możesz odłożyć na dalszy plan. Posłużysz się bowiem warzywem podobnym wizualnie, ale jednak zupełnie innym w smaku. Uwierz nam — to naprawdę działa!

Wraz ze wzrostem temperatur nabieramy też coraz większej chęci na oryginalne sałatki i surówki do obiadu. Nie powinno to nikogo dziwić. Dobrze skomponowane, połączone rześkim dressingiem warzywa i owoce nadają daniom tego, czego okresem wiosenno-letnim bardzo nam potrzeba: orzeźwienia. Poza tym na bazarkach i warzywniakach pojawiają się właśnie świeże, pyszne zbiory z polskich upraw. O tym, jak bardzo różnią się one w porównaniu z towarem importowanym zza granicy, pisaliśmy na przykład tutaj. 

Pomysł na nietypową mizerię - Pyszności; foto: Canva
Pomysł na nietypową mizerię - Pyszności; foto: Canva

Jedną z najpopularniejszych w tym okresie surówek stanowi oczywiści klasyczna mizeria. My jednak chcemy cię dzisiaj zaprosić do śmiałego wyjścia poza kulinarny schemat i przygotowania łudząco podobnej surówki, ale bez użycia ogórków. Mizeria z cukinii będzie doskonałym urozmaiceniem podczas obiadu, ale doskonale wpasuje się również w klimat grilla. Skąd to wiemy? To bardzo proste: przekonaliśmy się o tym na własnej skórze, kiedy podczas jednego z rodzinnych spotkań już po chwili musieliśmy iść dorabiać tej mizerii, bo cała została zjedzona.

Mizeria z cukinii

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta cukru
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mizeria z cukinii - Pyszności; foto: Canva
Mizeria z cukinii - Pyszności; foto: Canva
  1. Cukinię najpierw umyj pod bieżącą wodą, a następnie odkrój końcówki. To brzmi banalnie, ale ta kolejność jest dosyć ważna, bo jeśli ją pomieszasz, to cukinia wchłonie wodę i zmieni smak.
  2. Umytą cukinię pokrój w cieniutkie plastry i przełóż do miski. Obsyp ją równomiernie niewielką ilością soli i odstaw na 20 minut. W tym czasie warzywo zmięknie.
  3. Po tym czasie odsącz cukinię z nadmiaru wody i dodaj do niej śmietanę i jogurt naturalny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem — ich proporcje pozostawiamy już twoim upodobaniom.
  4. Dodaj jeszcze drobno posiekany koperek, i całość dokładnie wymieszaj. Twoja mizeria z cukinii jest już gotowa. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także