Doskonałą mizerię zrobisz nie tylko z ogórków. Gospodynie stawiają na inne warzywo

Dzisiaj mizeria, ale nie w klasycznym wydaniu. Tym razem ogórki możesz odłożyć na dalszy plan. Posłużysz się bowiem warzywem podobnym wizualnie, ale jednak zupełnie innym w smaku. Uwierz nam — to naprawdę działa!

ObrazekMizeria nie tylko z ogórków - Pyszności; foto: Adobe Stock

Wraz ze wzrostem temperatur nabieramy też coraz większej chęci na oryginalne sałatki i surówki do obiadu. Nie powinno to nikogo dziwić. Dobrze skomponowane, połączone rześkim dressingiem warzywa i owoce nadają daniom tego, czego okresem wiosenno-letnim bardzo nam potrzeba: orzeźwienia. Poza tym na bazarkach i warzywniakach pojawiają się właśnie świeże, pyszne zbiory z polskich upraw. O tym, jak bardzo różnią się one w porównaniu z towarem importowanym zza granicy, pisaliśmy na przykład tutaj. 

Obrazek
Pomysł na nietypową mizerię - Pyszności; foto: Canva

Jedną z najpopularniejszych w tym okresie surówek stanowi oczywiści klasyczna mizeria. My jednak chcemy cię dzisiaj zaprosić do śmiałego wyjścia poza kulinarny schemat i przygotowania łudząco podobnej surówki, ale bez użycia ogórków. Mizeria z cukinii będzie doskonałym urozmaiceniem podczas obiadu, ale doskonale wpasuje się również w klimat grilla. Skąd to wiemy? To bardzo proste: przekonaliśmy się o tym na własnej skórze, kiedy podczas jednego z rodzinnych spotkań już po chwili musieliśmy iść dorabiać tej mizerii, bo cała została zjedzona.

Mizeria z cukinii

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta cukru
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Mizeria z cukinii - Pyszności; foto: Canva
  1. Cukinię najpierw umyj pod bieżącą wodą, a następnie odkrój końcówki. To brzmi banalnie, ale ta kolejność jest dosyć ważna, bo jeśli ją pomieszasz, to cukinia wchłonie wodę i zmieni smak.
  2. Umytą cukinię pokrój w cieniutkie plastry i przełóż do miski. Obsyp ją równomiernie niewielką ilością soli i odstaw na 20 minut. W tym czasie warzywo zmięknie.
  3. Po tym czasie odsącz cukinię z nadmiaru wody i dodaj do niej śmietanę i jogurt naturalny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem — ich proporcje pozostawiamy już twoim upodobaniom.
  4. Dodaj jeszcze drobno posiekany koperek, i całość dokładnie wymieszaj. Twoja mizeria z cukinii jest już gotowa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć