Wymieszaj 3 składniki i zalej kapustę. Te surówka znika z talerza szybciej niż całe drugie danie
Czasami to, co najprostsze, okazuje się najskuteczniejsze. Najlepsi kucharze świata mówią na tę zasadę "less is more". My mówimy na to: surówka z kapusty z kilku składników. Wystarczy jeden jej kęs, by uznać to branżowe porzekadło za prawdziwe.
08.04.2024 08:31
Bohaterem dzisiejszego artykułu jest kapusta pekińska. Ten bezbłędnie zdrowy produkt spożywczy (chociaż w tej kwestii należy jednak oddać palmę pierwszeństwa czerwonej odmianie tego warzywa), pełny witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, to nie tylko skondensowane właściwości prozdrowotne — to również sporo smaku w chrupiącej postaci, którą w prosty sposób można przeobrazić w boską surówkę. A jak bardzo "prosty"? Cóż, już za chwilę wszystkiego się dowiesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj pokażemy ci, że kapusta pekińska nie potrzebuje wcale obecności innych warzyw, by stworzyć smaczną surówkę. W tym przepisie występuje solo — towarzyszą jej jedynie składniki z sosu. To właśnie stworzenie smakowitej zalewy z musztardy francuskiej, miodu i jogurtu naturalnego gwarantuje tu wystrzałowy efekt. Czy warto? Jak najbardziej. Zwłaszcza że pogoda się poprawia, wiosna nabiera kolorów, a nam przyda się coś lekkiego i rześkiego na obiad. Jesteś za?
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- 25 g musztardy francuskiej,
- 35 g jogurtu naturalnego,
- 10 g miodu,
- odrobina soku z cytryny,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
- Kapustę opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno ją poszatkuj. Przełóż warzywo do salaterki i wlej odrobinę soku z cytryny. Oprósz również solą, dodaj pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu połącz musztardę francuską, jogurt naturalny oraz miód. Pamiętaj, by korzystać tylko z dobrego miodu: ten podrabiany jest niewiele warty i równie dobrze można korzystać ze zwykłego cukru.
- Przygotowany z wymienionych powyżej składników sos wylej na kapustę. Wymieszaj. Odczekaj, aż surówka nasiąknie nieco smakiem zalewy. Wtedy możesz już ją podawać. Smacznego i powodzenia!