Wymieszaj 3 składniki i zalej kapustę. Te surówka znika z talerza szybciej niż całe drugie danie

Czasami to, co najprostsze, okazuje się najskuteczniejsze. Najlepsi kucharze świata mówią na tę zasadę "less is more". My mówimy na to: surówka z kapusty z kilku składników. Wystarczy jeden jej kęs, by uznać to branżowe porzekadło za prawdziwe.

Surówka z kapusty pekińskiej, na którą rzucą się domownicy. Pycha!Surówka z kapusty pekińskiej, na którą rzucą się domownicy. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva | Vitalii Borkowskyi

Bohaterem dzisiejszego artykułu jest kapusta pekińska. Ten bezbłędnie zdrowy produkt spożywczy (chociaż w tej kwestii należy jednak oddać palmę pierwszeństwa czerwonej odmianie tego warzywa), pełny witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, to nie tylko skondensowane właściwości prozdrowotne — to również sporo smaku w chrupiącej postaci, którą w prosty sposób można przeobrazić w boską surówkę. A jak bardzo "prosty"? Cóż, już za chwilę wszystkiego się dowiesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Dzisiaj pokażemy ci, że kapusta pekińska nie potrzebuje wcale obecności innych warzyw, by stworzyć smaczną surówkę. W tym przepisie występuje solo — towarzyszą jej jedynie składniki z sosu. To właśnie stworzenie smakowitej zalewy z musztardy francuskiej, miodu i jogurtu naturalnego gwarantuje tu wystrzałowy efekt. Czy warto? Jak najbardziej. Zwłaszcza że pogoda się poprawia, wiosna nabiera kolorów, a nam przyda się coś lekkiego i rześkiego na obiad. Jesteś za?

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 25 g musztardy francuskiej,
  • 35 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g miodu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa © Canva | joloei
  1. Kapustę opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno ją poszatkuj. Przełóż warzywo do salaterki i wlej odrobinę soku z cytryny. Oprósz również solą, dodaj pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz musztardę francuską, jogurt naturalny oraz miód. Pamiętaj, by korzystać tylko z dobrego miodu: ten podrabiany jest niewiele warty i równie dobrze można korzystać ze zwykłego cukru.
  3. Przygotowany z wymienionych powyżej składników sos wylej na kapustę. Wymieszaj. Odczekaj, aż surówka nasiąknie nieco smakiem zalewy. Wtedy możesz już ją podawać. Smacznego i powodzenia!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości