Wymieszaj 3 składniki i zalej kapustę. Te surówka znika z talerza szybciej niż całe drugie danie

Czasami to, co najprostsze, okazuje się najskuteczniejsze. Najlepsi kucharze świata mówią na tę zasadę "less is more". My mówimy na to: surówka z kapusty z kilku składników. Wystarczy jeden jej kęs, by uznać to branżowe porzekadło za prawdziwe.

Surówka z kapusty pekińskiej, na którą rzucą się domownicy. Pycha!Surówka z kapusty pekińskiej, na którą rzucą się domownicy. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva | Vitalii Borkowskyi

Bohaterem dzisiejszego artykułu jest kapusta pekińska. Ten bezbłędnie zdrowy produkt spożywczy (chociaż w tej kwestii należy jednak oddać palmę pierwszeństwa czerwonej odmianie tego warzywa), pełny witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, to nie tylko skondensowane właściwości prozdrowotne — to również sporo smaku w chrupiącej postaci, którą w prosty sposób można przeobrazić w boską surówkę. A jak bardzo "prosty"? Cóż, już za chwilę wszystkiego się dowiesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Dzisiaj pokażemy ci, że kapusta pekińska nie potrzebuje wcale obecności innych warzyw, by stworzyć smaczną surówkę. W tym przepisie występuje solo — towarzyszą jej jedynie składniki z sosu. To właśnie stworzenie smakowitej zalewy z musztardy francuskiej, miodu i jogurtu naturalnego gwarantuje tu wystrzałowy efekt. Czy warto? Jak najbardziej. Zwłaszcza że pogoda się poprawia, wiosna nabiera kolorów, a nam przyda się coś lekkiego i rześkiego na obiad. Jesteś za?

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 25 g musztardy francuskiej,
  • 35 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g miodu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa © Canva | joloei
  1. Kapustę opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno ją poszatkuj. Przełóż warzywo do salaterki i wlej odrobinę soku z cytryny. Oprósz również solą, dodaj pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz musztardę francuską, jogurt naturalny oraz miód. Pamiętaj, by korzystać tylko z dobrego miodu: ten podrabiany jest niewiele warty i równie dobrze można korzystać ze zwykłego cukru.
  3. Przygotowany z wymienionych powyżej składników sos wylej na kapustę. Wymieszaj. Odczekaj, aż surówka nasiąknie nieco smakiem zalewy. Wtedy możesz już ją podawać. Smacznego i powodzenia!
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥