To najzdrowsza kapusta. Zawiera związki, które chronią serce i działają antyrakowo

Kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik pokarmowy i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Do wyboru mamy dwie główne odmiany kapusty: białą i czerwoną. Która z nich jest zdrowsza?

KapustaKapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kapusta, zarówno czerwona jak i biała, zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni od wielu lat. Kapusta biała, znana w naszym kraju od XV wieku, stała się podstawowym składnikiem potraw takich jak bigos czy gołąbki. Z kolei kapusta czerwona, popularna na Śląsku i w Wielkopolsce (nazywana tu modrą kapustą), jest mniej powszechnie wykorzystywana w innych częściach Polski. Jednak obie odmiany kapusty są nie tylko smaczne, ale także bogate w prozdrowotne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Czerwona kapusta jest zdrowsza od białej

Jeśli stajemy przed wyborem między kapustą białą a czerwoną, warto zastanowić się, która z nich jest korzystniejsza dla zdrowia. Pomimo że obie należą do rodziny warzyw krzyżowych, różnią się nie tylko kolorem, ale także zawartością składników odżywczych.

Czerwona kapusta zawiera więcej antyoksydantów, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Badania sugerują, że poziom przeciwutleniaczy w kapuście czerwonej jest około 4,5 razy wyższy niż w jej białej odmianie. Spowodowane jest to faktem, że czerwona kapusta zawiera antocyjany, obecne w warzywach w odcieniach fioletu i czerwieni. Czerwona kapusta ma najwięcej antocyjanów ze wszystkich dostępnych warzyw, bo aż 209 mg na 100 g produktu. Te związki z rodziny polifenoli łagodzą stany zapalne, chronią serce i działają antyrakowo.

Czerwona kapusta zawiera więcej witamin i składników mineralnych

Czerwona kapusta zawiera również więcej witaminy AC niż biała. Witamina A jest ważna dla wzroku, pięknej skóry, a jednocześnie wzmacnia odporność. Witamina C jest również ważna dla odporności, a dodatkowo wspomaga wchłanianie żelaza. Czerwona kapusta zawiera również więcej witamin z grupy B, z wyjątkiem kwasu foliowego, którego więcej zawiera kapusta biała.

Czerwona kapusta jest bogata w składniki mineralne

Oba warzywa bogate są w składniki mineralne. Jednak czerwona kapusta zawiera większą ilość tych pierwiastków. Szczególnie bogata jest w potas, wpływający na właściwe ciśnienie krwi. W 100 gramach zawiera go aż o 80 mg więcej niż kapusta biała. Czerwona główka zawiera również więcej wapnia, żelazamagnezu.

Kapusta, niezależnie od odmiany, jest cennym składnikiem diety ze względu na jej różnorodne korzyści zdrowotne. Zarówno kapusta biała, jak i czerwona, zawierają składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na organizm. Wybór między nimi może zależeć od osobistych preferencji smakowych oraz potrzeb żywieniowych.

Oba rodzaje kapusty można z powodzeniem włączyć do swojej codziennej diety, przynosząc zdrowotne korzyści i urozmaicając menu. Niezależnie od wyboru, kapusta jest doskonałym dodatkiem do zdrowej i zrównoważonej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser