PoradySchabowe z piekarnika. Zastosuj jedną zasadę, a będą soczyste

Schabowe z piekarnika. Zastosuj jedną zasadę, a będą soczyste

Kotlety schabowe z piekarnika to świetny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz je w mgnieniu oka, będą chrupiące, soczyste i mniej tłuste niż te smażone na patelni.

Schabowe z piekarnika- Pyszności
Schabowe z piekarnika- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

05.10.2023 13:32

Dźwięk rozbijanego mięsa wypełnia dużą część klatek schodowych w całej Polsce, głośno donosząc, że nadeszła niedziela. Kotlety schabowe to świetna propozycja na obiad uroczysty, niedzielny czy po prostu codzienny. Aby były nieco lżejsze, warto spróbować wersji z piekarnika. Dzięki temu oszczędzisz też sobie długiego stania nad patelnią z rozgrzanym olejem, pryskania i bałaganu. Jeśli odpowiednio je przygotujesz, nie musisz obawiać się, że wyjdą suche i bez smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowe z piekarnika

Sekret soczystych schabowych z piekarnika tkwi w ich wcześniejszym marynowaniu. Dzień przed planowanym obiadem poświęć chwilę w kuchni, aby przygotować schab. Cebulę pokrój w pióra, zalej mlekiem i włóż kotlety. Zostaw na całą noc w lodówce, a następnego dnia wróć do przygotowań.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • 1 jajo
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • olej roślinny.
kotlet, kotlet schabowy, obiad, jedzenie, mięso, posiłek
kotlet, kotlet schabowy, obiad, jedzenie, mięso, posiłek© Adobe Stock | Grzegorz Lenkiewicz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroję na kotlety i rozbijam przy pomocy tłuczka. Aby nie pryskało i brudziło kuchni, robię to przez kawałek folii spożywczej.
  2. Rozbite mięso doprawiam z obu stron solą oraz pieprzem.
  3. Do głębokiego talerza lub miski wsypuję mąkę pszenną, do drugiej wbijam jajko, a w trzecie umieszczam bułkę tartą wraz ze słodką papryką.
  4. Kotlety panieruję, zanurzając je kolejno w każdej z misek.
  5. Na blaszce rozkładam arkusz papieru do pieczenia. Układam na nim opanierowane kotlety i skraplam delikatnie olejem roślinnym. Świetnie sprawdzi się tutaj taki w sprayu.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20-30 minut.


Schabowe z piekarnika- Pyszności
Schabowe z piekarnika- Pyszności© YouTube

Gotowe kotlety podaję najczęściej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków z obowiązkową porcją warzyw, najczęściej w formie surówki. Świetnie sprawdzi się tutaj kapusta z marchewką, colesław, lekka sałatka wiosenna czy po prostu buraczki lub mizeria. Takie kotlety można również z powodzeniem odgrzewać. Wystarczy umieścić je na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem folii aluminiowej wstawić na 15 minut do 180 st. Celsjusza. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie