Schabowe z piekarnika. Zastosuj jedną zasadę, a będą soczyste

Kotlety schabowe z piekarnika to świetny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz je w mgnieniu oka, będą chrupiące, soczyste i mniej tłuste niż te smażone na patelni.

Schabowe z piekarnika- PysznościSchabowe z piekarnika- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Dźwięk rozbijanego mięsa wypełnia dużą część klatek schodowych w całej Polsce, głośno donosząc, że nadeszła niedziela. Kotlety schabowe to świetna propozycja na obiad uroczysty, niedzielny czy po prostu codzienny. Aby były nieco lżejsze, warto spróbować wersji z piekarnika. Dzięki temu oszczędzisz też sobie długiego stania nad patelnią z rozgrzanym olejem, pryskania i bałaganu. Jeśli odpowiednio je przygotujesz, nie musisz obawiać się, że wyjdą suche i bez smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Schabowe z piekarnika

Sekret soczystych schabowych z piekarnika tkwi w ich wcześniejszym marynowaniu. Dzień przed planowanym obiadem poświęć chwilę w kuchni, aby przygotować schab. Cebulę pokrój w pióra, zalej mlekiem i włóż kotlety. Zostaw na całą noc w lodówce, a następnego dnia wróć do przygotowań.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • 1 jajo
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • olej roślinny.
kotlet, kotlet schabowy, obiad, jedzenie, mięso, posiłek
kotlet, kotlet schabowy, obiad, jedzenie, mięso, posiłek © Adobe Stock | Grzegorz Lenkiewicz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroję na kotlety i rozbijam przy pomocy tłuczka. Aby nie pryskało i brudziło kuchni, robię to przez kawałek folii spożywczej.
  2. Rozbite mięso doprawiam z obu stron solą oraz pieprzem.
  3. Do głębokiego talerza lub miski wsypuję mąkę pszenną, do drugiej wbijam jajko, a w trzecie umieszczam bułkę tartą wraz ze słodką papryką.
  4. Kotlety panieruję, zanurzając je kolejno w każdej z misek.
  5. Na blaszce rozkładam arkusz papieru do pieczenia. Układam na nim opanierowane kotlety i skraplam delikatnie olejem roślinnym. Świetnie sprawdzi się tutaj taki w sprayu.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20-30 minut.


Schabowe z piekarnika- Pyszności
Schabowe z piekarnika- Pyszności © YouTube

Gotowe kotlety podaję najczęściej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków z obowiązkową porcją warzyw, najczęściej w formie surówki. Świetnie sprawdzi się tutaj kapusta z marchewką, colesław, lekka sałatka wiosenna czy po prostu buraczki lub mizeria. Takie kotlety można również z powodzeniem odgrzewać. Wystarczy umieścić je na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem folii aluminiowej wstawić na 15 minut do 180 st. Celsjusza. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯