Schabowe z piekarnika. Zastosuj jedną zasadę, a będą soczyste
Kotlety schabowe z piekarnika to świetny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz je w mgnieniu oka, będą chrupiące, soczyste i mniej tłuste niż te smażone na patelni.
05.10.2023 13:32
Dźwięk rozbijanego mięsa wypełnia dużą część klatek schodowych w całej Polsce, głośno donosząc, że nadeszła niedziela. Kotlety schabowe to świetna propozycja na obiad uroczysty, niedzielny czy po prostu codzienny. Aby były nieco lżejsze, warto spróbować wersji z piekarnika. Dzięki temu oszczędzisz też sobie długiego stania nad patelnią z rozgrzanym olejem, pryskania i bałaganu. Jeśli odpowiednio je przygotujesz, nie musisz obawiać się, że wyjdą suche i bez smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schabowe z piekarnika
Sekret soczystych schabowych z piekarnika tkwi w ich wcześniejszym marynowaniu. Dzień przed planowanym obiadem poświęć chwilę w kuchni, aby przygotować schab. Cebulę pokrój w pióra, zalej mlekiem i włóż kotlety. Zostaw na całą noc w lodówce, a następnego dnia wróć do przygotowań.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- 1 jajo
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Mięso kroję na kotlety i rozbijam przy pomocy tłuczka. Aby nie pryskało i brudziło kuchni, robię to przez kawałek folii spożywczej.
- Rozbite mięso doprawiam z obu stron solą oraz pieprzem.
- Do głębokiego talerza lub miski wsypuję mąkę pszenną, do drugiej wbijam jajko, a w trzecie umieszczam bułkę tartą wraz ze słodką papryką.
- Kotlety panieruję, zanurzając je kolejno w każdej z misek.
- Na blaszce rozkładam arkusz papieru do pieczenia. Układam na nim opanierowane kotlety i skraplam delikatnie olejem roślinnym. Świetnie sprawdzi się tutaj taki w sprayu.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20-30 minut.
Gotowe kotlety podaję najczęściej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków z obowiązkową porcją warzyw, najczęściej w formie surówki. Świetnie sprawdzi się tutaj kapusta z marchewką, colesław, lekka sałatka wiosenna czy po prostu buraczki lub mizeria. Takie kotlety można również z powodzeniem odgrzewać. Wystarczy umieścić je na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem folii aluminiowej wstawić na 15 minut do 180 st. Celsjusza. Smacznego!