Zrobiłam kotlety mielone z farszem. Rodzina zachwalała jak nigdy wcześniej
Dopadła cię nuda w kuchni? Z dzisiejszym przepisem odkryjesz tradycyjne mielone na nowo. To będzie prawdziwa uczta!
30.09.2023 20:49
Na pewno zgodzisz się ze mną, że każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje jakiejś odmiany. Podobnie jest w kuchni, gdzie nie bylibyśmy w stanie jeść na okrągło tego samego. Z czasem nawet najlepszy posiłek znudziłby się, a co gorsze nie moglibyśmy już na niego patrzeć przez dłuższy okres czasu.
Samo gotowanie powinno być czymś przyjemnym i relaksującym. A ciężko o taki stan, kiedy po raz setny bijesz i panierujesz kotleta w tym miesiącu. Jak temu zaradzić? Już śpieszę z odpowiedzią!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone w nowej wersji
Nie martw się na samym starcie, nie będę namawiać cię nagle do przygotowania zupełnie nieznanych i egzotycznych potraw. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaszaleć z tradycyjnymi recepturami.
Weźmy na tapetę, chociażby klasyczne mielone. Oczywiście są one mega dobre, ale żeby szybko się nie przejadły, warto od czasu do czasu wzbogacić je o dwa przepyszne dodatki. I w tej roli świetnie spiszą się zarówno grzyby, jak i ser. Dzięki takiemu połączeniu uzyskasz zupełnie nową kombinację smakową, która zawróci w głowie każdemu członkowi twojej rodziny. Co więcej, do standardowego przepisu dodasz produkty, które są powszechnie znane i lubiane. Masz więc 100 proc. pewność, że nikt nie będzie wybrzydzał przy stole. Wręcz przeciwnie, każdy z domowników poprosi o dokładkę.
Jak zrobić mielone z dodatkami krok po kroku?
Wiesz, już co warto dodać do mielonych, aby wzbogacić ich smak. Czas przejść do szczegółowej instrukcji.
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego,
- 300 g pieczarek,
- 150 g żółtego sera,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ szkl. bułki tartej,
- przyprawy: sól pieprz i majeranek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i przeciśnięcia przez praskę ząbków czosnku.
- Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Oba warzywa przerzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż na złocisty kolor.
- W międzyczasie obierz i pokrój drobno grzyby. Następnie dodaj je na patelnię i duś całość ok. 10 minut.
- Zdejmij mieszankę z palnika i odstaw na bok.
- Do osobnej miski wrzuć mięso mielone. Jako kolejne składniki dodaj jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Wróć do grzybowej mieszanki, kiedy już przestygnie, dodaj do niej starty na tarce żółty ser i dokładnie wymieszaj.
- Na ręce umieść trochę mięsnej mieszanki. Na środku ułóż następnie grzybowo-serowy farsz i uformuj małe kotleciki.
- Na koniec smaż je z każdej strony na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
Tak przygotowane kotleciki możesz serwować zarówno z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem, jak i kolorową sałatką. Każda opcja będzie smakować wybornie!